BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени разработват хидрогел, подпомагащ растежа на Т-клетките за имунотерапия

Учени разработват хидрогел, подпомагащ растежа на Т-клетките за имунотерапия
03 септември 2020

Екип от изследователи от Испанския национален изследователски съвет (CSIC) в Мадрид проектира нови хидрогелове, които позволяват култивирането на Т-клетки или Т-лимфоцити – клетки на имунната система, които се използват в имунотерапията на рака поради способността им да унищожават туморните клетки. Тези хидрогелове могат да имитират лимфни възли, където Т-клетките се възпроизвеждат, осигурявайки високите им нива на клетъчна пролиферация. Подробностите относно новата технология са публикувани в журнала „Биоматериали“ (Biomaterials). Учените стартират проект, който има за цел да създаде 3D (триизмерни) модели на хидрогеловете и по този начин да ускори внедряването им на пазара.

Хидрогеловете са изработени от полиетилен гликол (PEG), биосъвместим полимер, който е широко използван в биомедицината, и антикоагуланта – хепарин. В този случай полимерът осигурява структурата и механичните свойства, необходими за растежа на Т-клетките, докато хепаринът се използва за прикрепването на различните необходими биомолекули, като цитокин CCL21. Този цитокин присъства в лимфните възли и има основна роля в клетъчна миграция и пролиферация.

Имунотерапията срещу рак се основава на укрепването и използването на имунната система на пациентите, така че да разпознава и да се бори с туморните клетки, без да уврежда здравите тъкани. Имунотерапията, наречена „приемна Т-клетъчна терапия“, се състои в извличането на Т-клетки от пациентите, тяхното модифициране и обратното им инжектиране.

Въпреки че е нова, тази персонализирана терапия изглежда има по-продължителни ефекти от настоящите терапии срещу рак. Това е така благодарение на някои Т-лимфоцити, които са способни да подсилват имунитета с течение на времето“, отбелязват изследователите.

Те подчертават, че нейното приложение досега бе ограничено поради наличната понастоящем среда за клетъчно култивиране, която не може да осигури подходящи условия за растежа и пролиферацията на необходимите терапевтични количества на Т-клетки.

Бъдещата цел на изследователите е да получат големи 3D хидрогелове, съвместими с клиничното оборудване. Изследователите ще разработят прототипа в лабораторни условия, след което ще направят първите експерименти за валидирането им в клиничната област. Новата технология може да допринесе за подобряване на ефективността от имунотерпиите за лечение на редица хора по света.

Източник:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-08/snrc-nhf083120.php

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи