BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Някои химикали в козметичните продукти могат да причинят рак на гърдата

Някои химикали в козметичните продукти могат да причинят рак на гърдата
08 април 2020

Нов подход за изследване на ефектите на два често използвани в козметиката и слънцезащитните кремове химикала, установява, че дори в много ниски концентрации те могат да причинят увреждане на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) в клетките на гърдата. Резултатите показват, че използваната доза не нанася вреда върху клетки, които нямат рецептори за естроген (ER).

Изследването, публикувано на 15 януари 2020 г. в журнала „Environmental Health Perspectives“, идентифицира нов механизъм, чрез който естрогените и ксеноестрогените (химикалите в околната среда, които действат като естрогени), могат да повишат риска от развитие на рак на гърдата. До това откритие стига ученият Д. Джоузеф Джери (D. Joseph Jerry), който е специалист в изследванията на рака на гърдата и професор по ветеринарни науки в Масачузетски университет в Амхърст, САЩ.

Новото изследване предлага по-чувствителни методи за анализ на потенциално вредните ефекти на химикалите в околната среда, които не могат да бъдат отчетени по настоящите методи“, заявява Джери. Той отбелязва, че федералните агенции, като Американската администрация за контрол на храните и лекарствата (FDA), обикновено проследяват токсичността на тези химикали при клетъчни линии, които нямат естрогенни рецептори.

Тези химикали не са токсични, освен ако клетките нямат естрогенни рецептори„, казва той. „Те нанасят вредата си чрез рецепторите за естроген. Съответно не би имало никакво последствие, ако се тестват върху други видове клетки.

Двете съединения, подложени на анализ, са ултравиолетовият филтър бензофенон-3 (BP-3), известен още като оксибензон, и пропилпарабен (PP), антимикробен консервант, често срещан в козметиката и други продукти за лична хигиена. Учените тестват въздействието на веществата върху клетки от млечни жлези на мишки, отглеждани в лабораторни условия.

Д. Джоузеф Джери подчертава, че са необходими още изследвания, за да се определи какво може да означава това откритие, както и какво влияние може да окаже по отношение на защитата на потребителите. „Бензофенон-3 е слънцезащитно вещество, което е ефективно. Ако го използвате, можете да предотвратите образуването на рак на кожата. Дали твърдя, че не трябва да използвате слънцезащитен крем? Не! Но може да има хора, за които това да представлява значителна опасност„, казва Джери. „Това например са жени с висок риск от рак на гърдата или такива с анамнеза за естроген рецептор-позитивен рак на гърдата.

Предишните изследвания относно въздействието на „BP-3“ и „PP“ се фокусират върху експозицията, необходима за активиране на специфични гени в раковите клетки или за ускоряване на техния растеж. „Тези ефекти изискват концентрации, които надвишават нивата, на които обикновено са изложени повечето жени“, казва Джери.

Въпреки това, настоящото изследване показва, че увреждането на ДНК в клетките на гърдата, които имат рецептори за естроген, настъпва при концентрации, които са от 1/10-та до 1/30-та от тези, необходими за стимулиране на пролиферацията или генната експресия. „Възможно е риск да представляват и много по-ниски нива, отколкото смятахме по-рано“, отбелязва Джери.

Изследователите към момента се опитват да открият дали „PP“ и „BP-3“ имат естрогенни ефекти при концентрации, на които обикновено е изложено населението. Този анализ е иницииран във връзка с това, че учените са наясно с връзката между естрогена и развитието на рак на гърдата.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200115090957.htm

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи