BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Режим на хранене и прием на хранителни добавки при рак (част 1)

Режим на хранене и прием на хранителни добавки при рак (част 1)
30 декември 2019

Последващата информация е базирана на проучванията на Уилиям Доналд Кели – зъболекар от САЩ, разработил метаболитната терапия (линк към други статии за Кели вътре в сайта BezRak.com). Той поставя въпроса за възможността от възникване на раково заболяване, вследствие на автономен дисбаланс.

Вегетативна нервна система

Нервите на вегетативната нервна система се разделя на два дяла, парасимпатиков и симпатиков, като всеки от тях регулира различни системи и органи в човешкото тяло.

Двата дяла имат ролята на контролни механизми един за друг. Ако едната част на нервната система започне да доминира над другата, някои от органите в тялото стават по-активно работещи за сметка на други, които забавят функциите си и това създава дисбаланс и предпоставка за заболявания на организма.

Симпатиков дял (Симпатикова нервна система) – Този дял контролира производството и освобождаването на хормони от ендокринната, надбъбречната и хипофизната жлеза. Друга негова функция се състои в това да контролира кръвния поток, когато тялото се подготвя за справяне с дадена опасност (стресова ситуация).

Това е катаболитна реакция, което означава, че е свързана с разпадането на тъканите и изгарянето на хранителни вещества и хормони. Когато тази реакция доминира, нивата на киселинност се увеличават и хранителните запаси се изгарят. Някои симптоми, които може да причини този вид дисбаланс включват: намалено производство на слюнка, придружено от слабо изразена стомашна секреция, което води до лошо храносмилане и невъзможност за усвояване на всички налични хранителни вещества от храната. Хората с доминираща симпатикова нервна система изпитват хронично тревожно състояние, което се изразява в емоционален стрес, нервност, тревожност, емоционални изблици, запек, повишена сърдечна честота, нощно изпотяване, мускулно напрежение, претоварване на надбъбречните жлези, повишен риск от инфекция и автоимунни заболявания, при които тялото започва да атакува само себе си. Симпатиковият дял може да бъде прекомерно стимулиран също и от консумацията на кофеин, захар и някои лекарства.

Парасимпатиков дял (Парасимпатикова нервна система) – Контролира храносмилането и усвояването на хранителни вещества от организма, както и елиминирането на отпадните продукти. Това е анаболен отговор, свързан с общите процеси на възстановяване, които обикновено протичат, когато тялото е в състояние на покой. Въпреки че тези свойства изглеждат благоприятни за организма, хора с доминиращ парасимпатиков дял също страдат от дисбаланс. Те обикновено имат много по-голямо производство на стомашни киселини и следователно храносмилат храната прекалено бързо, което може да доведе до диария. Симптомите се характеризират с леко наднормено тегло, ниско кръвно налягане, ниска кръвна захар и ниско либидо, поради по-ниските нива на полови хормони. Хората, които са с превалираща парасимпатикова нервна система страдат от гадене, лошо качество на съня, главоболие, световъртеж, забавен метаболизъм, алергии, астма и други.

Двете системи имат контрол и върху алкално-киселинния баланс. Това е така, защото симпатиковата нервна система е предимно киселинна, докато парасимпатиковата нервна система е предимно алкална. Когато работят в синхрон, те поддържат рН балансирана клетъчна среда, но когато едната от системите стане доминиращата над другата, това води или до прекалено алкална, или прекалено киселинна клетъчна среда, като и в двата случая, според Кели, се стига до болестно състояние.

Уилиям Кели е създал индивидуален режим на хранене и прием на добавки за справяне с тези дисбаланси и е открил, че когато хората започнат да се хранят по режима, който е подходящ за тях, скоростта на храносмилането им се нормализира и двете системи възвръщат своя баланс. Когато при хора с доминираща симпатикова система се подобри храносмилателния процес, нивото на киселинния излишък спада и това води до нормализиране на рН баланса в организма. Съответно, когато хора с доминираща парасимпатикова система започнат да се хранят с подходяща диета, това води до нормализиране на функцията на ендокринната жлеза, а вследствие – и до балансиране на хормоналните нива.

Кели е създал тест за определяне на наличието на дисбаланс в организма, който се извършва с помощта на ниацин. Това може да се извърши чрез поглъщане на 50 мг ниацин на празен стомах. Ниацинът се разгражда бързо от засилената киселинна стомашна секреция на индивидите с доминираща парасимпатикова система и се получава зачервяване в областта на бузите на лицето, докато тези с доминираща симпатикова система и проблеми, свързани с по-бавно храносмилане, не получават зачервяване. Ако направите теста и в рамките на половин час се появи зачервяване и кожата започне да се усеща гореща и сърбяща, човек попада в групата на доминиращата парасимпатикова система, а ако се усети леко загряване и подобряване в цвета на лицето, значи метаболизмът е в баланс. Ако не се почувстват никакви промени, това може да е предпоставка за забавен храносмилателен процес и съответно за доминираща симпатикова система.

Чувството за зачервяване може да се почувства малко неприятно, но отминава в рамките на 10 минути до час без трайни ефекти, като е необходимо да се приемат повече течности, за да се пречисти организмът.

Симпатиково и парасимпатиково доминиране

Според проучванията на Кели и д-р Никълъс Гонсалес, развитието на солидни тумори има тенденция да се наблюдава при тези с прекалено доминиращ симпатиков дял. Те включват тумори на гърдата, белите дробове, стомаха, панкреаса, дебелото черво, черния дроб, щитовидната жлеза, матката, шийката на матката, яйчниците, простатата, тестисите, както и всички ракови заболявания на кожата. Както вече се спомена, хората с доминираща симпатикова нервна система имат по-слаба секреция на стомашни киселини и затова храносмилането им е забавено, като съответно не успяват да усвоят необходимите хранителни вещества при хранене. Също така, хората с този тип дисбаланс не понасят добре консумацията на червени или тлъсти меса или други храни, които забавят още повече храносмилането, тъй като това ги кара да се чувстват физически неразположени.

Тези хора са склонни да консумират по-леки храни, които тялото им лесно може да храносмила и усвои. Тъй като дисбалансът при тях се изразява в прекалена киселинност, те се нуждаят от предимно растителна диета, която се състои от неограничени количества сурови и леко сварени зеленчуци, сокове от пресни зеленчуци, плодове, пресни плодови/зеленчукови смутита, разнообразни ядки и семена, необработени пълнозърнести храни и някои лесно усвоими протеини като яйца (био производство), диво уловена риба и костен бульон. При прием на подходящите храни, метаболизмът при тях се подобрява, което води до възстановяване на баланса между системите.

Според изследванията, развитието на онкологични заболявания, възникнали вследствие на нарушения в работата на имунната система, има тенденция да се наблюдава при хора с прекалено доминираща парасимпатикова система. Те включват: миелом, левкемия, лимфом и саркоми на меките тъкани. Тези хора са склонни към по-силна стомашна секреция и затова усвоят храната си прекалено бързо. Хората с този тип дисбаланс не понасят добре консумацията на храна, която се състои предимно от въглехидрати или плодове и обикновено имат нужда от известно количество животински протеини или други храни, които отнемат повече време за усвояване, за да може организмът им да функционира оптимално.

Освен това, те не трябва да употребяват прекалено алкализиращи добавки като натриев бикарбонат, да пият силно алкална вода или да приемат цезиев хлорид, тъй като това може да влоши състоянието им. Хората с този тип ракови заболявания са склонни да се справят по-добре като следват диета, която е по-балансирана и включва някои чисти животински протеини (напр. говеждо, телешко, пилешко, пуешко, яйца и диво уловена риба). Те могат да приемат умерени количества здравословни мазнини, заедно с пресни или варени зеленчуци, пресни зеленчукови сокове, разнообразни плодове, пресни плодови смутита, включително с ядки и семена. Когато се постигне забавяне на храносмилателните процеси чрез консумацията на подходящи храни, двете системи могат да постигнат баланс.

Повече информация относно режима на хранене:

  • Пресни зеленчуци – съдържат може би най-голямо количество ценни за организма на човека хранителни вещества. Някои от храните, притежаващи противоракови свойства са: броколи, спанак, брюкселско зеле, зеле, карфиол, целина, зелен фасул, праз, лук, чушки, репички, листата на синап, манголд, домати, тиквички, гъби, пресни зеленчукови кълнове и др. Зеленчуците могат да се консумират както сурови, така и леко задушени в зависимост от това колко добре ги понася организма на човека.
  • Соковете от пресни зеленчуци са основна част от хранителния режим.
  • Сурови плодове – ако изключите плодовете от диетата си, губите изобилие от антиоксиданти, флавоноиди и антоцианини, които могат да предотвратят клетъчното увреждане и да намалят цялостното възпаление. Някои от най-полезните плодове, чиито прием трябва да се включи към менюто, са: боровинки, къпини, ягоди, малини, червени боровинки, грозде, череши, нар, диня, папая, ананас, диня, лимони, лайм и портокали. Плодовете се усвояват много лесно, поради което трябва да се консумират отделно или около половин час преди основните хранения.
  • Сложните въглехидрати могат да включват цели необработени зърна, черен ориз, кафяв ориз и боб адзуки.
  • Ядките могат да включват сурови бадеми, бразилски орех, лешници, шамфъстъци, макадамия, пекани, кашу, орехи и техните масла (с изключение на фъстъци и фъстъчено масло) и различни семена, включително семена от коноп, лен, чиа, черен сусам, тиквени и слънчогледови семена.
  • Позволените за прием мазнини включват нерафинирано кокосово масло, органично краве масло, гхи за готвене, зехтин и авокадо за студена консумация.
  • За предпочитане са меса от свободно отглеждани животни.
  • Био храните винаги са за предпочитане пред тези, които се обработват с хербициди, пестициди, фунгициди и растежни хормони.
  • Този хранителен режим предполага цялостно изключване на захарта от менюто, тъй като захарта насърчава растежа и разпространението на раковите клетки в тялото.

Виж продължението: Режим на хранене и прием на хранителни добавки при рак (част 2)

Източник:
https://cancercompassalternateroute.com/cancer/cancer-happens-begin-address/?fbclid=IwAR1nHeCya9lNPJ8zcfgXQA1J0VGpveLiVPpYIb0zUPwbvZRoI1zUlHHcHeI

Сподели
Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар