BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Превенция на рака: Хранене и физическа активност

Превенция на рака: Хранене и физическа активност
11 юни 2020

Американското дружество за борба с рака извършва периодичен преглед на научните данни, свързани с диетата, физическата активност и заболяемостта от рак, като актуализира насоките за превенция на заболяването.

Експертите смятат, че за превенция на онкологични заболявания е необходимо да бъдем внимателни с храните и напитките, които влизат в нашето ежедневно меню. Те препоръчват по-честа консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни, докато преработените и червените меса трябва да бъдат напълно изключени от хранителния ни режим. Консумацията на алкохол също трябва да бъде сведена до минимум, а физическата активност да бъде повишена.

Добрата диета и редовните упражнения имат изключително важна роля, защото могат да помогнат на хората да поддържат оптимално здравословно тегло. Учените все по-често наблюдават връзката между рака и телесното тегло. Скорошен доклад на Световния фонд за изследване на рака (WCRF) изброява 12 вида рак, които са свързани с наднормено тегло или затлъстяване.

Хранителният режим за намаляване на риска от развитие на рак включва консумацията на тъмнозелени, червени и оранжеви зеленчуци. Учените предполагат, че бобът и грахът също могат да окажат влияние върху превенцията на онкологични заболявания. Учените препоръчват избора на пълноценни плодове, а не консервирани или под формата на сок. Важно е да се отбележи, че пълнозърнестите брашна и храни имат много по-богата хранителна стойност спрямо тази на рафинираните брашна.

Според учените, напитките с добавена захар са доказано вредни за човешкото здраве, като могат да имат и канцерогенен ефект. Затова те препоръчват консумацията им да бъде избягвана.

Няма нито една определена група хранителни вещества, за която със сигурност може да се твърди, че води до значително намаляване на риска от рак“, казва в изявление д-р Лора Макароф (Dr. Laura Makaroff), старши вицепрезидент на сектора за превенция и ранна диагностика в Американското дружество за борба с рака. „Настоящите научни доказателства подкрепят преминаването от хранителен режим, базиран на определени хранителни вещества (напр.: протеин, въглехидрати), към режим, който обхваща цели групи храни. Хората консумират цели храни, а не определени хранителни вещества и доказателствата показват, че придържането към този модел на хранене е свързан с намален риск от рак, особено при колоректален рак и рак на гърдата.

Физически упражнения

Ако досега експертите смятаха, че човек се нуждае от средно 150 минути умерено тежки упражнения седмично, новите данни показват, че те трябва да бъдат от 150 до 300 минути.

Ако тренировките са високо-интензивни, за поддържане на добро здраве са достатъчни между 75 и 150 минути на седмица.

Тези актуализирани насоки са направени в резултат на разкритията на последните научни изследвания – че богата на хранителни вещества диета, физическата активност и ограничаването на алкохола е свързано с намален общ риск от рак, включително по-нисък риск от рак на гърдата, простатата и колоректален рак“ казва експертът по храненето Лиза Драйър (Lisa Drayer).

Консумацията на много плодове и зеленчуци може да осигури здравословна доза антиоксиданти, която потенциално би могла да допринесе за предотвратяване на окислителното увреждане на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), причинено от консумацията на червени и преработени меса, тютюнопушене, замърсения въздух и вредните слънчеви лъчи“ отбелязва тя.

Храните, богати на фибри, могат да помогнат в превенцията на рака на дебелото черво. Това означава, че можете да направите малки промени в избора на хранителни продукти, за да подобрите своето здраве. Вместо обикновени макаронени изделия или бял ориз, опитайте кафяв ориз или паста от нахут или леща“, предлага Лиза Драйър. „Що се отнася до препоръките за упражнения, те също могат да бъдат забавни. Да бъдете активни, не означава, че е необходимо всеки ден да провеждате изтощителни, високоинтензивни тренировки“ отбелязва тя. „Разходката в парка, карането на колело, танците и йогата са добра опция за приятни физически занимания“.

Експертите съветват местните общини да положат усилия за популяризиране на тези цели за здравословен начин на живот и да ги направят по-лесно достижими. Това може да стане като се изградят повече обществени площадки за физическа активност на открито, както и като направят здравословните хранителни продукти по-лесно достъпни на пазара.

Източник:

https://edition.cnn.com/2020/06/09/health/cancer-diet-exercise-recommendations-wellness/index.html

Сподели
Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи