BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Хранене при рак – д-р Леонард Колдуел (Dr. Leonard Coldwell) (част 2)

Хранене при рак – д-р Леонард Колдуел (Dr. Leonard Coldwell) (част 2)
24 септември 2020

В своята книга, озаглавена „Единственият отговор за рака“ (The only answer to cancer), д-р Леонард Колдуел (Dr. Leonard Coldwell), който е известен специалист в лечението на рака и други свързани със стреса заболявания, предоставя някои основни съвети относно храненето при лечението на онкологични заболявания:

Консумирайте само висококачествени хранителни продукти

Когато става дума за онкологично заболяване, човешкото тяло има нужда от възможно най-добрите грижи за поддържане не неговото здраве. В менюто на пациентите трябва да влизат единствено сурови, узрели и свежи органични хранителни продукти.

При лечението на рак се препоръчва консумацията на сурови кълнове и зеленчуци, като зеленолистни зеленчуци, метличина, морски водорасли и покълнали семена и зеленчуци. Причината някои от тези растения да са толкова полезни за човешкото здраве е, че съдържат съединението хлорофил.

Хлорофилът представлява пигмент, който придава на някои растения специфичния зелен цвят. Едно от основните свойства на съединението се състои в това, че спомага превръщането на слънчевата енергия в хранителни вещества, които могат да се усвояват от живите организми. Неговата функция е сходна с тази на хемоглобина в човешката кръв. Богатите на хлорофил растителни сокове са ценен източник на витамини, минерали, хлорофилни протеини, както и на кислород за човешкото тяло.

Растенията, които са богати на хлорофил, включват метличината, която се използва по цял свят за подобряване на човешкото здраве и при лечението на рак и други тежки заболявания, както и морските водорасли, които са достъпни под различни форми за прием.

В хранителния режим на пациентите трябва да влизат свежи зеленчуци и плодове, които не са сладки, като краставици, тиквички, камби и тиква. Въпреки че редица хора не са запознати с това, тези растения се класифицират като плодове, тъй като имат наличие на семе.

Ядките и семената са друг важен компонент от здравословния хранителен режим. Тяхното предварително накисване във вода за около 6-12 часа освобождава техните ензими, което ги прави по-лесни за храносмилане в организма. Важно е приемът им да бъде балансиран, тъй като лесно може да се стигне до консумация на по-голямо от необходимото количество от тях.

Когато става въпрос за консумацията на зърнени храни е препоръчително те да включват: просо, киноа, амарант, елда и теф.

От всички изброени хранителни продукти най-полезните включват морски водорасли/ зеленчуци и кълнове. Те са богати на ценни хранителни вещества с множество ползи за човешкото здраве.

Хранете се само в определени части на деня

Повечето хора смятат, че здравословното хранене се състои единствено в правилния избор на храни, които да бъдат включени в тяхната диета. Всъщност има още една основна стъпка, която е важна за човешкото здраве – времето на хранене.

Човешкото тяло е създадено да приема определени хранителни вещества, в определени части на деня. Основно правило при храненето е то да протича в светлите части на деня. Ако човек се придържа към този принцип, ще постигне забележителни резултати в подобряването на общото си здравословно състояние, качеството на съня и енергийните си нива.

Друга основна стъпка е да се намали количеството на приетата храна, както и броя хранения за деня, като по този начин ще се подпомогне за нормалното функциониране на организма. Въпреки че началото може да бъде трудно, според д-р Колдуел тези стъпки могат да доведат до постигане на желания успех.

Хранете се правилно

Важно е храненето да протича в спокойна и приятна обстановка. Човек никога не трябва да се храни, когато е подложен на стрес, без значение колко вкусно е неговото ястие.

Освен това друга основна стъпка за здравословно хранене е правилното комбиниране на храната. Процесът на храносмилане започва да протича още в човешката устна кухина, където ензимите, влизащи в състава на слюнката, започват да разграждат храната. Внимателното сдъвкване на храната подпомага усвояването на повече хранителни вещества, както и работата на храносмилателния тракт. Ако храната не е сдъвкана добре, то това може да доведе до нейното ферментиране в храносмилателната система. Колкото по-добре е смляна тя, толкова по-лесно е нейното разграждане и усвояване в организма.

Също така, комбинирането на храните играе важна роля в поддържането на полезни хранителни навици. Неправилната комбинация от хранителни вещества може да доведе до тяхното ферментиране и загниване в храносмилателния тракт, което оказва влияние върху енергийните нива на човека.

Всяка храна изисква различно време за разграждане в организма. Комбинацията на храни, които имат сходно време, необходимо за тяхното храносмилане, подпомага функциите на храносмилателния тракт и се понасят добре от организма. Например, динята се разгражда за около един час от човешкия организъм, докато при бадемите този процес може да отнеме до 5 часа. Съответно тяхното комбиниране не би оказало благоприятен ефект върху функциите на храносмилателната система. Честата консумация на комбинация от неправилни храни може да доведе до констипация, подуване и газове, както и до по-сериозни здравословни проблеми.

За поддържането на нормалните функции на храносмилателната система е необходимо да се консумират свежи, сурови и органични плодове, зеленчуци, ядки и семена. Доброто здраве идва от доброто храносмилане, а то се състои именно в правилното хранене и приемане на необходимите полезни хранителни вещества.

Източник:

Coldwell, L. (2011). The only answer to cancer: Defeating the root cause of all disease. United States: 21.

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи