BezRak.com

алтернативни терапии

Хранителен режим и витамин C в борбата с трудно лечими онкологични заболявания

Хранителен режим и витамин C в борбата с трудно лечими онкологични заболявания
14 май 2020

Учени1 от Южнокалифорнийския университет, САЩ, и от Раковия институт „IFOM“ в Милано, Италия, откриват, че хранителният режим, наречен „периодично гладуване“ („фастинг“), може да бъде по-ефективен при лечението на някои видове рак, когато се комбинира с витамин С.

В проучвания върху мишки изследователите откриват, че тази комбинация забавя прогресията на тумора при редица миши модели на колоректален рак, като при някои мишки води дори до регресия на заболяването. Резултатите от това проучване са публикувани в научния журнал „Природни комуникации“ (Nature Communications).

За първи път успяваме да демонстрираме как една напълно безвредна интервенция може ефективно да лекува силно агресивен рак“, казва проф. Валтер Лонго (Prof. Valter Longo), професор на биологичните науки, главен автор на изследването и директор на Института за дълголетие (USC Longevity Institute) в Школата по герантология „Леонард Дейвис“, САЩ. „Използвахме два подхода, които се изучават широко заради своите свойства за забавяне на процесите на стареене – „периодичното гладуване“ и витамин С, и ги комбинирахме като мощно лечение на рак.

Изследователите отбелязват, че тъй като „фастинга“ (периодичното гладуване) може да бъде предизвикателство за онкоболните, по-безопасен и достъпен вариант е нискокалоричната диета на растителна основа, която кара клетките да реагират така, сякаш тялото гладува. Откритията им сочат, че безопасната комбинацията от този режим на хранене и витамин С, има потенциал да замести по-токсичните стандартни терапии.

Резултатите от предходни изследвания върху потенциала за борба с рака на витамин С са противоречиви. Последните проучвания обаче започват да разкриват неговата ефикасност, особено в комбинация с химиотерапия. В това ново проучване изследователският екип иска да открие дали режимът на „периодично гладуване“ може да засили ефекта на високите дози витамин С в борбата с рака. Това става посредством създаването на среда, която би била неустойчива за раковите клетки, но безопасна за нормалните здрави клетки.

Първият ни in vitro експеримент показва забележителни резултати“, казва проф. Лонго. „Когато се използват самостоятелно, диетата и витамин С също намаляват растежа на раковите клетки, но водят до незначително увеличение на процента на тяхната смъртност. Но когато се използват заедно, те имат мощен ефект, убивайки почти всички ракови клетки.

Проф. Лонго и неговите колеги засега откриват този ефект единствено при ракови клетки, които имат специфична мутация, която се счита за едно от най-големите предизвикателства в онкологичните изследвания. Тази мутация в „KRAS“-гена сигнализира за това, че тялото е резистентно към повечето ракови терапии и това намалява шанса за оцеляване на пациента. Тези „KRAS“-мутации се срещат в приблизително една четвърт от всички видове рак при хората и се смята, че присъстват в половината от всички колоректални ракови заболявания.

Също така, изследването дава представа за това защо предишните проучвания относно свойствата на витамин С като потенциална противоракова терапия показват единствено ограничена ефикасност на витамина. Изглежда, че витамин С задейства „KRAS“- мутиралите клетки за защита на раковите клетки чрез повишаване нивата на желязосъдържащия протеин – феритин. Но чрез намаляване на нивата на този протеин, учените успяват да увеличат токсичността на витамин С към раковите клетки. На фона на това откритие, учените откриват също, че пациентите с колоректален рак и с високи нива на протеина, свързващ желязото (феритин), имат по-малък шанс за оцеляване.

Това проучване разкрива, че „периодичното гладуване“ е в състояние да увеличи ефекта на фармакологичните дози витамин С срещу „KRAS“-мутирали ракови клетки“, казва Майра Ди Тано (Maira Di Tano), съавтор на проучването в Раковия институт „IFOM и Института по молекулярна Онкология „FIRC“ в Милано, Италия. „Това се случва чрез регулирането на нивата на желязо и на молекулните механизми, участващи в оксидативния стрес. По-специално резултатите сочат ген, който регулира нивата на желязо: хем-оксигеназа-1.“

Предишните проучвания на изследователския екип показват, че „фастинга“ (периодичното гладуване) забавя развитието на рака и повишава ефекта от химиотерапията, като същевременно защитава здравите клетки от свързаните с нея странични ефекти. Също така, комбинацията засилва антитуморната реакция на имунната система при модели на рак на гърдата и меланом.

Учените вярват, че в бъдеще ракът ще може да бъде лекуван с лекарства с ниска токсичност, подобно на лечението на инфекции посредством антибиотици, които убиват определени бактерии и които могат да бъдат заместени с други лекарства, ако първото не е ефикасно.

За да постигнат тази цел, учените смятат, че е необходимо първо да тестват две хипотези: че техните нетоксични комбинирани интервенции ще работят при мишки и че дават обещаващи резултати за провеждане на клинични изпитвания върху хора. Те отбелязват, че това ново проучване отговаря и на двата критерия. В момента се провеждат най-малко пет клинични проучвания, които изследват ефекта от “фастинга“ в комбинация с различни лекарства за борба с рака.

–––––-
1 Други автори на проучването са:

Franca Raucci and Claudio Vernieri of IFOM, FIRC Institute of Molecular Oncology, Milan, Italy; Irene Caffa and Alessio Nencioni of the Department of Internal Medicine, University of Genoa and IRCCS Ospedale Policlinico San Martino, Genoa, Italy; Roberta Buono, Maura Fanti and Sebastian Brandhorst of the Longevity Institute, USC Leonard Davis School of Gerontology and Department of Biological Sciences; Giuseppe Curigliano of the University of Milan, Department of Oncology and Hemato-Oncology and Division of Early Drug Development, European Institute of Oncology, IRCCS, Milan; Filippo De Braud of the University of Milan, Department of Oncology and Hemato-Oncology, and Medical Oncology Department, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale Tumori, Milan, Italy.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200512151941.htm

Сподели

1 Коментар

  1. Иван
    Иван май 18, 10:44

    Интересен подход. Определено това е посоката. Защото широкоизползваната силно-токсична химиотерапия допълнително отслабва и без това отслабения имунитет. Бих добавил, че терапията трябва да се комбинира задължително с висококачествени добавки за подсилване на имунитета.

    Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?