BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Хранителният режим може да подобри ефекта от химиотерапията

Хранителният режим може да подобри ефекта от химиотерапията
04 юни 2020

Учени откриват, че диетата на човек може да промени начина, по който тялото реагира на химиотерапевтичните лекарствени средства. Те смятат, че това се дължи на ефекта на хранителните вещества върху чревния микробиом, което от своя страна води до промени в реакцията на гостоприемника към лекарството.

Според изследователите, често срещаните компоненти на ежедневната ни диета, като определени аминокиселини, могат да увеличат или намалят ефективността и токсичността на химиотерапевтичните лекарства срещу раковите клетки.

Това изследване може да окаже влияние върху това как лекарите ще определят в бъдеще правилната доза на лекарствата за химиотерапия и по какъв начин ще контролират техните евентуални странични ефекти.

Също така, откритието може да помогне да се обяснят различията, наблюдавани в реакциите на пациентите към химиотерапията.

Първият път, когато забелязахме, че промяната в микробиома или добавянето на единична аминокиселина към хранителния режим може да доведе до токсичността на иначе безопасна доза от лекарството, не можахме да повярваме на очите си“, казва д-р Айлийн О’Рурк (Dr. Eileen O’Rourke) от Факултета по изкуства и науки към Университета във Вирджиния и катедрата по клетъчна биология на Школата по медицина, САЩ. „Анализът на молекулно ниво показва наличието на сложна мрежа от взаимодействия между диетата, микробиома, лекарствата и гостоприемника.

Проучването показва силното влияние на хранителния режим на хората върху микроорганизмите в техния организъм.

Изследователите откриват, че различните комбинации от хранителен режим и микробиом променят начина, по който организмът реагира на химиотерапията. Дори и малка промяна в диетата може да промени метаболизма на целия организъм, както и реакциите му към лекарствените средства.

В човешкото тяло живеят повече от 1000 вида микроорганизми и начина, по който хората се хранят оказва влияние върху тях и съответно върху цялостното здраве на организма.

Тези данни могат да допринесат за лечението на онкологични заболявания, като в бъдеще лекарите ще могат да предписват на пациентите подробни хранителни указания и индивидуално формулирани „коктейли“ от бактерии, които да приемат в комбинация с конвенционалното си лечение.

Изследователите използвали определен тип кръгли червеи и вид бактерии Escherichia coli за изследване на този процес. Те отбелязват, че при разработката на лекарства е необходимо да се предприемат стъпки, които да отчитат ефекта от тяхното взаимодействие с определени храни и с човешкия микробиом. Това значи, че трябва да се изследва дали хранителният режим може да стимулира микроорганизмите в тялото да произвеждат вещества, които биха могли да потиснат или увеличат ефекта от дадено лекарство.

Потенциалът за разработване на лекарства, които могат да подобрят резултатите от лечението, чрез модулиране на човешкия чревен микробиом, е огромен“, каза д-р О’Рурк. „Сложността на взаимодействията между диетата, микробиома, терапевтиците и гостоприемника, които се разкриват в нашето проучване, трябва да се вземе под внимание. Ще бъдат необходими редица изследвания, включително сложно компютърно моделиране, за да разкрием как да използваме пълноценно терапевтичния потенциал на нашия собствен микробиом.

Източник:

https://www.cbs19news.com/story/42203055/researchers-find-diet-may-impact-chemotherapy-medications

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи