BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Хранителен режим с високо съдържание на фибри намалява страничните ефекти от лъчетерапията

Хранителен режим с високо съдържание на фибри намалява страничните ефекти от лъчетерапията
02 октомври 2020

Предклинично проучване, проведено от изследователи от Университета в Гьотеборг, Швеция, Университета в Лунд, Швеция, и Университета в Южна Австралия, установява, че диетичните овесени трици могат да окажат благоприятен ефект при хронични стомашно-чревни увреждания, причинени от лъчетерапията.

Често пациентите с рак биват съветвани да спазват хранителен режим с ограничено количество фибри. Това е така, защото се смята, че диетата с високо съдържание на фибри изостря подуването и диарията – два често срещани странични ефекта на лъчетерапията“, отбелязват изследователите. „И все пак, този съвет не е основан на доказателства, тъй като недостатъчното количество фибри влошава стомашно-чревната токсичност.

Проучването сравнява ефектите от хранителния режим с високо съдържание на фибри и този без фибри. Резултатите показват, че диетата с ниско съдържание на фибри оказва негативен ефект при лица, подложени на лъчетерапия.

Според изследователите хранителният режим с ниско съдържание на фибри генерира производството на възпалителни цитокини. Тези цитокини остават в организма дълго време след облъчването, което води до повишено възпаление на храносмилателната система.

Обратно на това, богатата на фибри диета намалява производството на цитокини, което потиска причиненото от радиацията възпаление, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Стомашно-чревните неразположения след провеждането на лъчетерапия представляват основен проблем за много от онкоболните пациенти.

В Европа приблизително един милион от пациентите, преборили се с онкологично заболяване на органите в областта на таза, страдат от нарушено здраве на червата поради причинените от лъчетерапията стомашно-чревни симптоми“, отбелязват изследователите.

Целта на учените е да успеят да предотвратят произтичането на възпалителните процеси, вследствие от лечението посредством лъчетерапия. Следващата стъпка в тяхното проучване ще бъде да докажат, че това може да се постигне чрез коригиране на нивата на диетичните фибри в хранителния режим на пациентите. Техните открития могат да допринесат за справянето с един от основните странични ефекти на лъчетерапията при пациенти с този тип онкологични заболявания.

Източници:

1. Piyush Patel, Dilip Kumar Malipatlolla, Sravani Devarakonda, Cecilia Bull, Ana Rascón, Margareta Nyman, Andrea Stringer, Valentina Tremaroli, Gunnar Steineck, Fei Sjöberg. Dietary Oat Bran Reduces Systemic Inflammation in Mice Subjected to Pelvic Irradiation. Nutrients, 2020; 12 (8): 2172 DOI: 10.3390/nu12082172

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200929123502.htm

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи