BezRak.com

алтернативни терапии

Хранителна добавка Q10 може да даде по-добри резултати от тези на фармацевтично лекарство

Хранителна добавка Q10 може да даде по-добри резултати от тези на фармацевтично лекарство
05 декември 2019

Когато хранителна добавка превъзхожда ефекта на ново фармацевтично лекарствено средство, нейните свойства непременно стават обект на интерес. Точно такъв ефект се наблюдава при извършването на две самостоятелни изследвания, публикувани в края на 2014 г., които били насочени към подобряване на състоянието на пациенти със застойна сърдечна недостатъчност (ЗСН).

По-голямото и по-добре финансирано проучване относно ефекта на лекарствените средства на фармацевтичната компания Новартис, е Paradigm-HF (Промяна на парадигмата при лечение на сърдечна недостатъчност) изследване, което е публикувано в престижното издание на „The New England Journal of Medicine“. Проучването подлага на анализ 8442 пациенти с умерена до тежка форма на ЗСН, при които се наблюдава слаба сърдечна дейност. Проучването прави съпоставка на ново комбинирано лекарство (валсартан / сакубитрил) със съществуващия лекарствен продукт – еналаприл. Изследването е с продължителност само 27 месеца, тъй като резултатът е достатъчен за бързото проследяване на ефекта от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Резултатите показват, че при комбинираното лекарствено средство се наблюдава летален край или хоспитализация само при 22% от пациентите, докато при стандартното лекарство те са 26%. Въпреки тези резултати, при пациентите приемали новото лекарство (сега известно като ентресто) се наблюдава по-честа поява на алергични реакции и ниско кръвно налягане.

Американската сърдечна асоциация и Американския колеж по кардиология, Вашингтон (СAЩ), твърдят, че ентресто е рентабилно лечение за пациенти с умерена до тежка форма на ЗСН. Разходът за годишен прием на ентресто е изчислен на 4500 долара, като приемът му води до по-ниски нива на смъртност и по-рядка нужда от скъп болничен престой. Очаква се ентресто да спечели над 5 милиарда долара на компанията и да спаси живота на поне 220 от всеки 1000 души. Тази статистика показва обещаващи резултати както за компанията, така и за хората страдащи от това заболяване.

Другото изследване, което се провежда, е Q-Symbio – рандомизирано, плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване върху ефекта на добре познатата съставка CoQ1 (коензим Q10). Резултатите му са публикувани в уважаваното издание „Journal of American College of Cardiology“ (Журнал на Американски Колеж по Кардиология). Коензим Q10 е третата най-консумирана хранителна добавка в Америка и често е предписвана от кардиолози при сърдечно-съдови заболявания. В проучването са включени 420 пациенти с умерена до тежка сърдечна недостатъчност. До днешна дата, това е най-голямото плацебо-контролирано проведено проучване относно ефекта на CoQ10. Пациентите приемат капсули убиквинол (CoQ10) по 100 мг или плацебо, три пъти дневно, като добавка към стандартното им лечение. Резултатите показват, че смъртността на пациентите, които приемат CoQ10, намалява с 43% в сравнение с плацебо групата. Усложнения във връзка със заболяването се наблюдават при 15% от групата с прием на убиквинол, докато при плацебо групата те са 26%. Хоспитализация по време на лечението се налага при 8% от пациентите, които приемат CoQ10 и 14% при плацебо групата. Резултатите от това проучване показват, че лечението с убиквинол (CoQ10) на пациенти със ЗСН е безопасно, подобрява общото им състояние и намалява съпътстващите заболяването проблеми и необходимостта от хоспитализация.

При сравнение на резултатите на двете проучвания се разглежда възможността CoQ10 да даде по-добри резултати в лечението на заболяването в сравнение с ентресто.

В САЩ не се приема употребата на хранителни добавки за превенция, лечение или подобряване на дадено заболяване. Това обаче не значи, че понякога не могат да служат за тази цел. Както фармацевтичните лекарства, така и хранителните добавки имат своето място във всяка здравна система.

От Американския колеж по кардиология, Вашингтон, смятат, че производителите на хранителни добавки трябва да активизират дейността си и подобно на фармацевтичните компании да инвестират в извършването на допълнителни проучвания относно продуктите, които предлагат. Ако 1% от средния годишен доход от продажбата на CoQ10, който е в размер на 1 милиард долара, бъде реинвестиран в адекватно задвижвано и проектирано академично проучване за доказване на ефикасността и безопасността на CoQ10, научният напредък би бил голям.

Сравнените в тази статия проучвания заслужават сериозно внимание. Фармацевтичната индустрия е изградила модел в науката и образованието, който продължава да доминира в здравната ни система. В същото време, научни доказателства за продукти като CoQ10, доказват, че производството на хранителни добавки предлага качество, безопасност, ефикасност и добри резултати. Време е да започне да се инвестира в провеждането на повече клинични проучвания относно свойствата на натуралните добавки за подобряване на човешкото здраве, защото те заслужават своето място сред другите терапевтични средства.

Източници:
https://trusttransparency.com/when-a-supplement-outperforms-a-drug/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?