BezRak.com

алтернативни терапии

Кои са хранителните добавки, които могат да ни предпазят от вирусната инфекция „COVID-19“?

Кои са хранителните добавки, които могат да ни предпазят от вирусната инфекция „COVID-19“?
31 март 2020

Най-важното нещо, което можете да направите, за да избегнете заразяване с коронавирус, е да спазвате основните мерки за превенция, като следвате най-новите препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация. Някои от основните стъпки за предпазване от вируса включват: набавяне на необходимото количество сън, физически упражнения и придържане към здравословен режим на хранене. Хранителният режим трябва да съдържа основните хранителни вещества и витамини, като витамини С и D. Също така, ако имате здравословни проблеми като хипертония и високи нива на кръвната захар (диабет) е добре да започнете да полагате още по-добри грижи за своето здраве, тъй като тези състояния са свързани с по-голяма вероятност за развитие на тежка вирусна инфекция.

Ето и някои от най-полезните храни и хранителни добавки, чиито прием е препоръчителен по време на пандемията:

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

 • Калий

  Калият не може да ни предпази от заразяване с инфекция, причинена от коронавирус, но може да играе много важна роля в лечението на умерени до тежки случаи на „COVID-19“. Лекарите в Китай съобщават, че сред група от 175 пациенти, хоспитализирани с „COVID-19“, 69 (39%) страдат от хипокалиемия (ниско съдържание на калий в кръвта), а други 39 (22%) са дори с тежка форма на дефицит на елемента.

  Допълнителният прием на около 3 грама калий дневно спомага за предотвратяване на тези дефицити при повечето от пациентите, след което се наблюдава подобрение в тяхното състояние. Хипокалемията може да причини сърдечна дисфункция, един от основните проблеми, наблюдавани при „COVID-19“. Високите нива на маркерите, които отчитат увреждане на сърдечния мускул, се свързват с по-тежка хипокалиемия.

  Причината за наличие на хипокалиемия при заразените с „COVID-19“ може би се дължи на това, че коронавирусният щам „SARS-CoV-2“ прониква в човешките клетки посредством ензим, разположен върху клетъчната повърхност, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 („ACE2“). Този ензим обикновено спомага за регулиране на кръвното налягане чрез въздействие върху нивата на натрий и калий. Вирусът инактивира „ACE2“, което води до изхвърляне на калий от клетката. Това твърдение бе подкрепено и от индикацията на излишни нива на калий в урината на пациенти с хипокалиемия, което показва, че загубата на калий се получава главно чрез бъбреците (от калия, който те обикновено филтрират от кръвта).

  Обикновено необходимото количество калий може да се набави от храни като боб, тиква, картофи и затова дефицитът на този елемент е рядкост, освен при хора, приемащи определени лекарства или хора със състояния, засягащи функциите на бъбреците или червата. За лечението на този дефицит обикновено се приемат хранителни добавки. Хората, приемащи калий-съхраняващи диуретици (като спиронолактон), „АСЕ“-инхибитори (като каптоприл) или триметоприм / сулфаметоксазол, не трябва да приемат добавки с калий без лекарско наблюдение, тъй като могат да развият опасни нива на калий. [Забележка: Съществуват хипотетични опасения, че приемът на „АСЕ“-инхибитори и блокери на ангиотензиновите рецептори (ARBs) може да повиши нивото на „АСЕ2„ на клетъчната повърхност, което повишава риска от заразяване с „COVID-19“ (Fang, Lancet 2020; Diaz, J Trav Med 2020), но има и предупреждения да не се спира приема на тези лекарства (de Simone, Eur Soc Cardio 2020).]

 • Витамин С

  Този витамин е жизненоважен за поддържане на нормалната функция на левкоцитите (белите кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите) и цялостното здраве на имунната система. Витамин С играе важна роля и в усвояването на желязото, а недостигът на този елемент може да доведе до по-голяма уязвимост към вирусни инфекции.

  Въпреки това, дори за вируси като обикновения грип, доказателствата, че добавките с витамин С могат да помогнат, не са особено много. Приемът на високи дози витамин С (например 500 mg, два пъти дневно) преди заразяване с вирусно заболяване може от части да намали тежестта и продължителността на настинката, но твърденията, че приемът на витамин С може да окаже добър ефект след проявата на симптоми на заболяването са неубедителни.

  Препоръчителният дневен прием на витамин С за възрастни от храни и / или добавки е 75 до 120 mg. Можете да си набавите около 80 до 90 mg от витамина посредством чаша портокалов сок или нарязан портокал или дори повече от доматен сок или киви.

  За момента не са известни доказателства, че приемът на добавки с витамин С, дори във високи дози, може да предпази хората от заразяване с коронавирусната инфекция. Въпреки това, различни уебсайтове и видеоклипове в интернет, популяризират обратното твърдение. Например видеоклип, в който се препоръчва приемът на дневна доза от 5000 mg витамин С, по-късно е премахнат за нарушаване на правилата на общността на онлайн видеоканала „YouTube“. Вероятно това е част от усилията на „YouTube“, „Facebook“, „Twitter“ и други интернет сайтове за борба с дезинформацията относно „COVID-19. Все пак е важно да се отбележи, че понастоящем в Китай се тества ефектът от приема на високи дози интравенозен витамин С при пациенти с „COVID-19“, които са развили пневмония.

  Трябва да се обърне внимание и на това, че може да има странични ефекти и рискове, свързани с приема на високи дози витамин С. Хората понякога се подлъгват, че няма вреда от приема на големи дози, тъй като този витамин е водоразтворим (т.е. излишният витамин С се отделя от тялото чрез бъбреците), но това не е така. Освен че причиняват стомашен дисбаланс и диария, високите дози витамин С в дългосрочен план могат да повишат риска от катаракта. Освен това, високите дози на витамина могат също да намалят ефективността на определени лекарства и да окажат влияние върху резултатите на определени кръвни тестове.

 • Витамин D

  Ежедневният прием на умерени дози добавки с витамин D може да спомогне за намаляване на риска от респираторни инфекции и вируси като грип А при деца и възрастни, които имат дефицит на този витамин (<20 ng / mL) или силно изразен дефицит (<10 ng / mL).

  Въпреки че до момента няма проучвания, които да твърдят, че добавките с витамин D понижават риска от заразяване с коронавирус, поддържайки оптималното ниво на витамина в кръвта (20 до 30 ng/mL – най-добре да не надвишава 39 ng/mL) чрез редовно излагане на слънце (най-малко три пъти седмично за около 30 минути), консумация на продукти, обогатени с витамин D (като повечето кисели млека, някои други млечни продукти и някои млечни продукти на растителна основа) или чрез прием на добавки с витамин D е една ефективна и безопасна превантивна мярка за защита от респираторни инфекции. За поддържане на неговите здравословни нива са необходими само 400 до 800 IU (15 до 20 mcg) витамин D на ден, но за повишаване на поначало ниски нива на витамина у даден пациент се използват по-високи дози, като например 2000 IU дневно, които са напълно безопасни. От друга страна, приемът на много големи дози (като 100 000 IU, приемани ежемесечно), може да не са толкова полезни, като при някои хора могат дори да увеличат риска от респираторни инфекции.

 • Цинк и селен

  Приемът на добавки с цинк (например таблетки) не би бил от полза за повечето хора, освен ако те не страдат от дефицит на този елемент. Такъв дефицит се среща по-често при възрастни хора поради това, че при тях се наблюдава намалена абсорбция на цинк. В такъв случай, допълнителният прием на цинк (например 20 mg на ден) може да подобри защитата от инфекции на дихателните пътища. Това твърдение се потвърждава от проучване, проведено с хора от домове за възрастни във Франция. Участниците в проучването са били с недостиг на селен и са приемали 100 mcg от елемента на ден, което е два пъти повече от необходимия дневен прием. Хората, които имат ниски нива на цинк в организма, обикновено са вегетарианци и хора, приемащи определени лекарства, които намаляват стомашните киселини и „АСЕ“-инхибиторите. Дневната потребност от цинк варира според възрастта, но при възрастните е около 11 mg/ден.

ДРУГИ НАТУРАЛНИ ДОБАВКИ

 • Чесън

  Редица лабораторни проучвания доказват, че съединенията в чесъна инхибират развитието на някои вируси, причиняващи грип и настинка. В едно от тези проучвания хранителна добавка с чесън показва потенциални свойства за предпазване от настинка. Въпреки това, няма настоящи твърди доказателства, че консумацията на чесън или приемът на добавки с чесън могат да помогнат за предотвратяване или лечение на инфекцията с „COVID-19“, както е отбелязано на сайта на Световната здравна организация (СЗО).

 • Куркума и куркумин

  Куркумата и куркуминът, влизащ в нейния състав, са най-известни с това, че имат мощни противовъзпалителни свойства. Доказано е също, че в лабораторни условия куркуминът може да инхибира развитието на някои вирусни микроорганизми. Резултатите от проучване, публикувано онлайн, предполага, че куркуминът може да инхибира вируса, причиняващ „COVID-19“. При проучвания върху животни е показано, че инжектирането на куркумин предпазва белите дробове от увреждания и инфекции, включително от Остър респираторен дистрес синдром (ARDS), предизвикан от вирусна инфекция. Предполага се, че този ефект на куркумина вероятно се дължи на намаляване на възпалителните цитокини, както и на други механизми, които той повлиява. Също така, наскоро бе заявено, че се „проучват възможностите“ за тестване на ефекта на куркумина при пациенти с „COVID-19“.

  Важно е да се има предвид, че само малък процент от приетия куркумин се абсорбира от организма, тъй като съединението има ниска бионаличност. Точно затова е важно при избора на добавки с куркумин да се обърне внимание на това продуктът да е с изключително добра бионаличност (усвояемост).

Др. Биомастер Куркумин х40 - Най-ефективният куркумин срещу вируси

Когато се избира добавка с куркумин трябва да се вземе предвид това, че продуктът КУРКУМИН х40 с КАВАКУРМИН® (CAVACURMIN®) от Германия се отличава от другите подобни продукти на пазара с това, че притежава много висока бионаличност. Клинично проучване доказва, че тя е около 40 пъти по-висока в сравнение с останалите подобни препарати, съдържащи куркумин на европейския пазар. Тук екстрактът куркумин е съчетан с молекулата гама-циклодекстрин (CAVAMAX® W8) – натурален олигозахарид от растителен произход, която спомага за ефективното му усвояване от организма. Продуктът е прекрасно природно средство, което е в състояние да помогне както за поддържане на общото здраве, така и в борбата с редица здравословни проблеми.

Източник:

https://www.consumerlab.com/answers/do-natural-remedies-or-supplements-prevent-coronavirus/natural-remedies coronavirus/

Сподели

2 коментара

 1. Иван
  Иван май 18, 10:06

  Благодаря за информацията. За мен беше много полезна.

  Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?