BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

6 хранителни добавки за предпазване от вируси през есента

6 хранителни добавки за предпазване от вируси през есента
25 септември 2020

С настъпването на есента започва и разпространението на различни вирусни инфекции, които засягат нашето здраве. Именно затова е от изключителна важност да бъдем подготвени и да осигурим ефективна защита на своя организъм. Природата ни предоставя редица естествени източници, които допринасят за укрепване на имунната система и за борбата с различни заболявания. В статията ще се запознаем с някои основни хранителни добавки, които могат да подпомогнат функциите на имунната система и да ни предпазят от развитието на вирусни инфекции.

Лекарствени гъби

Лекарствените гъби се използват още от древни времена както за превенцията, така и за лечението на редица заболявания.

Някои от най-полезните гъби, които притежават мощни имуностимулиращи свойства, включват: Кордицепс (Cordyceps sinensis), Кориолус (Coriolus versicolor), Майтаке (Grifola frondosa), Шийтаке (Lentinula edodes), Рейши (Ganoderma lucidum) и Херициум (Hericium erinaceus).

Проучванията показват, че употребата на тези лекарствени гъби може да подобри имунитета посредством няколко различни механизма на действие. Освен това тяхната употреба може да намали симптомите на определени здравословни състояния, включително астма и белодробни инфекции.

Например, проучване при гризачи с туберкулоза установява, че лечението с гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis) намалява значително бактериалната инфекция в белите дробове, като засилва имунния отговор и намалява възпалението в сравнение с изследваната плацебо група.

В рандомизирано, 8-седмично проучване при 79 възрастни, приемът на 1,68 g мицелен екстракт от Кордицепс (Cordyceps sinensis) води до значително увеличение на активността на клетките „естествени убийци“ (NK) – вид бели кръвни клетки, които предпазват организма от инфекция.

Гъбата Кориолус (Coriolus versicolor) е друг вид лекарствена гъба, която има мощни имуностимулиращи свойства. Изследванията при хора показват, че приемът на полезната гъба може да подобри имунния отговор, особено при хора с някои видове рак.

Проведени са редица други изследвания относно благоприятното действие на лекарствените гъби върху човешката имунна система. За получаване на максимален терапевтичен ефект се препоръчва техният прием да бъде под формата на екстракт от мицела на гъбите. Техният ефект върху имунния отговор може както да ни предпази от развитието на вирусни инфекции, така и да допринесе при лечението на вече възникнали такива. [1]

Куркумин

Куркуминът е основното биоактивно съединение, влизащо в състава на куркумата (Curcuma longa). Съединението е известно с това, че притежава мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Освен тези негови свойства, някои проучвания показват, че куркуминът може да подобри функциите на имунната система, като по този начин осигурява защита от развитието на различни вирусни инфекции.

Изследванията установяват, че куркуминът оказва инхибиращ ефект срещу инфекцията на множество вируси. Този негов ефект се дължи на няколко основни механизма на действие, които включват или пряка намеса в репликацията на вируса, или потискане на клетъчните сигнални пътища, необходими за вирусната репликация, като „PI3K / Akt, NF-κB“ пътя. [2]

Вирусната инфекция често се свързва със свръхпроизводството на провъзпалителни цитокини, което е част от активирането на вродения имунитет за елиминиране на вирусните частици. Независимо от това, прекомерното отделяне на тези цитокини води до увреждане на заразените клетки, което може да бъде фатално за тях. [3] Проучванията показват, че друг механизъм, по който куркуминът може да бъде полезен при предотвратяване на вирусните инфекции, е именно чрез инхибиране на производството на провъзпалителните цитокини. [4-5]

Витамин D

Витамин D представлява мастноразтворимо съединение, което е от съществено значение за поддържането на функциите на имунната система.

Този витамин подпомага активирането на моноцитите и макрофагите – бели кръвни клетки, които играят важна роля в имунна защита. Също така, съединението е известно с това, че намалява възпалението, което помага за насърчаване на имунния отговор.

Някои проучвания показват, че приемът на витамин D може да подобри значително имунния отговор. Всъщност последните изследвания показват, че приемът на този витамин може да предпази от развитието на инфекции на дихателните пътища. [1]

Витамин C

Витамин С може би е една от най-известните хранителни добавки за защита срещу инфекции. Това е така поради важната му роля в поддържането на функциите на имунната система.

Този витамин подпомага активирането на имунните клетки и подобрява способността им да предпазват организма от различни видове инфекции. Също така, неговият прием насърчава апоптозата (програмирана клетъчна смърт) на старите и увредени клетки в организма и замяната им с нови.

Доказано е, че приемът на витамин С намалява продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища, включително на обикновената настинка.

Научен доклад, който извършва анализ на 29 проучвания при 11 306 души установява, че редовният прием на хранителна добавка с витамин С в средна доза 1-2 g на ден намалява продължителността на грипния вирус с 8% при възрастни и 14% при деца.

Освен това се наблюдава, че редовният прием на витамин С намалява честотата на вируса при лица подложени на силно физическо натоварване с до 50%. [1]

Селен

Селенът е минерал, който е от съществено значение за имунното здраве. Изследванията върху животни показват, че приемът на хранителни добавки със селен може да подобри защитата на организма срещу различните щамове на грипния вирус, включително срещу щама „H1N1“. [1]

Ехинацея

Проучванията показват, че красивото растение ехинацея има мощни имуностимулиращи свойства и може да окаже противовирусен ефект. Установено е, че многогодишното растение може да предотврати инфекцията на някои респираторни вируси, включително на респираторно-синцитиалния вирус и риновируса. [1]

Укрепването на имунната система е една от основните стъпки за защита на организма от различните вирусни инфекции. Грижата за нашето здраве е от особена важност по време на грипния сезон. Именно затова се препоръчва избора на продукти с гарантирано качество, които да окажат необходимия терапевтичен ефект върху нашето тяло.

Източници:

1. https://www.ecowatch.com/supplements-to-boost-immune-system-2645576656.html?rebelltitem=7#rebelltitem7

2. Mathew, Dony & Hsu, Wei-Li. (2018). Antiviral potential of curcumin. Journal of Functional Foods. 40. 699. 10.1016/j.jff.2017.12.017.

3. Morishima, T., Togashi, T., Yokota, S., Okuno, Y., Miyazaki, C., Tashiro, M., & Okabe, N. J. (2002). Collaborative Study Group on Influenza-Associated Encephalopathy in Japan. Encephalitis and encephalopathy associated with an influenza epidemic in Japan. Clinical Infectious Diseases, 35, 512–517.

4. Abe, Y., Hashimoto, S., & Horie, T. (1999). Curcumin inhibition of inflammatory cytokine production by human peripheral blood monocytes and alveolar macrophages. Pharmacological Research, 39(1), 41–47.

5. Yadav, R., Jee, B., & Awasthi, S. K. (2015). Curcumin suppresses the production of proinflammatory cytokine interleukin-18 in lipopolysaccharide stimulated murine macrophage-like cells. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 30(1), 109–112

Сподели
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи