BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

Хранителни добавки за укрепване на имунитета

Хранителни добавки за укрепване на имунитета
02 април 2021

Човешката имунна система представлява сложен комплекс, който защитава организма от нашествието на външни патогени (вируси, бактерии и други).

Укрепването на имунитета е от ключово значение за предотвратяването на различни инфекции и заболявания. Поддържането на здравословен начин на живот чрез консумация на полезни храни, набавяне на достатъчно сън и редовна физическа активност е една от основните стъпки за постигането на тази цел.

Освен това изследванията показват, че допълнителният прием на някои витамини, минерали, билки и други вещества може да подобри имунния отговор и потенциално да ни предпази от редица болести. Нека се запознаем с някои от най-полезните хранителни добавки, които са особено подходящи за подсилване на имунитета и предпазване от вирусни инфекции:

1. Витамин D

витамин DВитамин D представлява мастноразтворим хранителен елемент, който е от съществено значение за здравето и правилните функции на имунната система.

Този витамин подобрява активността на моноцитите и макрофагите – белите кръвни клетки, които са важна част от имунната защита. Освен това може да потисне възпалението, което помага за насърчаване на имунния отговор.

Редица хора имат недостиг на този важен елемент, което може да повлияе отрицателно върху имунната функция. Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от инфекции на горните дихателни пътища, включително грип и алергична астма.

Някои проучвания показват, че приемът на хранителни добавки с витамин D може да подобри имунния отговор. Всъщност последните изследвания показват, че набавянето на този витамин може да предпази от развитие на инфекции на дихателните пътища.

Други проучвания установяват, че допълнителният прием на витамина може да укрепи имунитета и да подобри ефективността на антивирусното лечение при пациенти с хепатит С и ХИВ.

2. Лекарствени гъби

Виталните гъби се използват още от древни времена за превенция и терапия на редица инфекции и заболявания. Много от тези гъби са чест обект на научни изследвания, тъй като те оказват мощен ефект върху функциите на имунната система.

Доказано е, че лекарствени гъби като Кордицепс (Cordyceps sinensis), Херициум (Hericium erinaceus), Майтаке (Grifola frondosa), Шийтаке (Lentinula edodes), Рейши (Ganoderma lucidum) и Кориолус (Coriolus versicolor) оказват благоприятно действие върху имунното здраве.

Някои изследвания показват, че приемът на добавки с лекарствени гъби може да подобри имунното здраве, както и да намали симптомите на определени заболявания, включително астма и белодробни инфекции.

Например, проучване при гризачи с туберкулоза установява, че терапията с гъбата Кордицепс намалява значително бактериалното натоварване в белите дробове, засилва имунния отговор и намалява възпалението.

Гъбата Кориолус е друга витална гъба, която има мощни ефекти върху човешкия имунитет. Изследванията при хора показват, че лекарствената гъба може да подобри имунния отговор, особено при хора с някои видове рак.

Налични са редица проучвания относно благотворно въздействие на някои видове лекарствени гъби върху имунното здраве. Те могат да бъдат приемани под формата на тинктури, чайове и добавки за получаване на по-благоприятен ефект.

Имюн модулатор - комбинация от 6 лекарствени гъби

3. Цинк

Цинкът е минерал, който често се прибавя към различни хранителни добавки и други продукти, предназначени за укрепване на имунитета. Това е така, тъй като минералът е от съществено значение за правилните функции на имунната система.

Цинкът е необходим за развитието на имунните клетки и предаването на сигнали между тях, което играе важна роля при възпалителния отговор.

Недостигът на това хранително вещество оказва значително влияние върху имунната система и нейното правилно функциониране. Това от своя страна води до повишен риск от инфекции и заболявания, включително от развитието на пневмония.

Освен това се установява, че приемът на добавки с цинк може да окаже благоприятен ефект при лечението на вече възникнало заболяване.

4. Витамин С

витамин c Витамин С е може би най-популярната хранителна добавка, чийто прием често се назначава за защита и укрепване на организма при различни заболявания.

Този витамин поддържа функциите на различни видове имунни клетки и подобрява способността им да предпазват организма от инфекции. Също така е необходим за процеса на клетъчна смърт, чрез който старите клетки в нашето тяло се заменят с нови и е от съществено значение за правилните функции на имунната система.

Освен това витамин С е мощен антиоксидант, предпазващ от увреждащото действие на оксидативния стрес, който се получава вследствие на натрупване на свободни радикали в нашия организъм.

Доказано е, че приемът на добавки с витамина подобрява имунитета и намалява продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища, включително тези при обикновената настинка.

5. Бъз

Черният бъз (Sambucus nigra), който от дълголетие се използва за лечение на инфекции, е чест обект на изследване поради своите ефекти върху имунното здраве.

При проведени проучвания екстрактът от бъз показва мощен антибактериален и антивирусен потенциал срещу патогени, отговорни за инфекциите на горните дихателни пътища, както и срещу щамове на грипния вирус.

Други добавки, които укрепват имунитета включват:

  • Куркумин – Куркуминът е основното биоактивно съединение в коренището на куркумата. Той има мощни противовъзпалителни свойства и проучванията върху животни показват, че може да подобри значително имунната функция.

 

  • Астрагал;
  • Селен;
  • Чесън;
  • Андрографис;
  • Женско биле;
  • Витамин В комплекс;
  • Ехинацея;
  • Прополис.

 

Природата ни предоставя различни полезни съединения, които могат да окажат благоприятен ефект върху нашия имунитет по напълно безвреден и естествен начин. Важно е да си набавяме всички витални хранителни вещества като включим в диетата си храни с богат набор от полезни съставки. В допълнение към разнообразното меню, приемът на хранителни добавки може да бъде ефективен метод за укрепване на нашия организъм и за защита от развитието на различни заболявания.

Източник:

www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи