BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриха случайно имунна клетка, която унищожава ракови клетки

Учени откриха случайно имунна клетка, която унищожава ракови клетки
23 януари 2020

Проучването е публикувано в журнала „Естествена имунология“.

Нов тип имунни клетки, които могат да унищожават повечето видове ракови клетки, са открити случайно от британски учени в научно изследване, което може да доведе до голям пробив в лечението на ракови заболявания.

Изследователи от Кардифския университет в Уелс, Великобритания правят откритието докато извършват анализ на кръвна проба от обикновена кръвна банка. Те имат за цел да открият имунни клетки, които могат да се борят с определени бактерии, но вместо това те откриват изцяло нов вид Т-клетки.

Тази новооткрита имунна клетка носи непознат досега рецептор, който действа като кука, която може да се захваща към повечето видове ракови клетки на човека, без да оказва негативно влияние върху здравите клетки.

При лабораторни изследвания се установява, че имунните клетки, които носят този рецептор, могат да унищожават ракови клетки на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

Професор Андрю Сюел (Andrew Sewell), водещ автор на изследването и експерт в науката за Т-клетките от медицинския факултет на Кардифския университет (Великобритания) отбелязва, че е „крайно необичайно“ да се открие клетка, която да има широк спектър на действие при борба с рака и че това увеличава възможностите за създаване на универсална терапия.

„Това е неочаквано откритие, никой не знаеше, че тази клетка съществува“, казва проф. Сюел пред „Телеграф“.

„Нашето откритие увеличава перспективата за разработване на универсално противораково лекарство, посредством един вид Т-клетки, който би могъл да се бори с много различни видове ракови заболявания, засягащи населението. Преди никой не вярваше, че това е възможно.“

На въпроса дали това означава, че съществуват хора, които са напълно имунизирани срещу развитието на раково заболяване, проф. Сюел отговори: „Напълно е възможно. Тази имунна клетка може да бъде доста рядко срещана, но може и да се окаже, че много хора носят този рецептор, но по някаква причина той не се активира. Все още не сме напълно наясно.“

Вече са налични терапии, които са с разработени имунни клетки за борба с конкретни видове рак, но на този етап те са ефективни само при някои форми на левкемия и нямат ефект при солидни тумори, каквито представляват повечето ракови заболявания.

Тези лечения, известни като „CAR-T“ и „TCR-T“ терапии, включват вземане на имунни клетки от пациент, които се подлагат на модификация, за да могат да се прикрепят към определени молекули, намиращи се на повърхността на раковите клетки. След това клетките се намножават и се инжектират обратно в кръвообращението на пациента.

„CAR-T“ терапията вече се прилага при определени форми на левкемия, но не е ефективна при по-голямата част от раковите заболявания. „TCR-T“ терапиите могат да бъдат ефективни при някои други видове рак, но е необходимо те да могат да се захванат за молекули, наречени „HLA“, които варират значително в популацията.

За разлика от тях, новооткритата клетка се свързва с молекула, разположена върху раковите клетки, наречена „MR1“, която е еднотипна при всички хора.

Това означава, че не само лечението би било ефективно при повечето ракови заболявания, но би могло да бъде споделено между хората. Това увеличава възможността за създаване на банки с тези специални имунни клетки, като по този начин в бъдеще ще може да бъде създадена универсална терапия за всички онкоболни.

Когато изследователите инжектират новооткритите имунни клетки в мишки, заразени с човешки ракови клетки и носещи човешки имунни клетки, те откриват „окуражаващи“ резултати за лечението на ракови заболявания.

Резултатите показват, че в лабораторни условия Т-клетките на пациенти с рак на кожата, които са модифицирани да експресират този рецептор, могат да унищожат не само собствените ракови клетки на пациента, но и раковите клетки на други пациенти.

Проф. Сюел отбелязва, че „правилните хора“ са заинтересовани от разработването на потенциалната нова терапия и смята, че напредъкът може да се постигне „много бързо“. Екипът съобщава, че изпитванията върху неизлечимо болни хора могат да започнат още през ноември, ако новото лечение премине успешно допълнителните лабораторни тестове за безопасност.

Професор Оливър Отман (Oliver Ottmann), ръководител на хематологията на Кардифския университет, който предлага „CAR-T“ терапия, каза:

„Този нов тип Т-клетъчна терапия има огромен потенциал за преодоляване на настоящите ограничения на „CAR-T“ терапията, при която идентифицирането на подходящи и безопасни мишени за лечението на повече от няколко вида рак, представлява проблем.“

Професор Авен Галимор (Awen Gallimore) от университетския отдел по инфекциозни заболявания и имунология и ракова имунология на водещия Изследователски център по онкология (Уелс), добави:

„Ако тази находка се потвърди като надеждна, тя ще постави основата на „универсално“ Т-клетъчно лечение, което ще спести огромните разходи, свързани с идентифицирането, генерирането и производството на персонализирани Т-клетки.“

„Това е наистина вълнуваща и потенциално голяма стъпка напред за постигане на успешна имунотерапията срещу рак.“

Коментирайки проучването, Даниел Дейвис (Daniel Davis), професор по имунология в Манчестърския университет (Великобритания), заяви, че това е вълнуващо откритие, което отваря врати към разработването на клетъчни терапии, които ще могат да бъдат полезни за повече хора.

„Ние сме в разгара на медицинската революция, използвайки силата на имунната система за справяне с рака. В момента не всеки се повлиява от съвременните терапии и при повечето е възможно да се наблюдават странични ефекти.“

„Екипът доказва, че в лабораторни условия този тип имунни клетки реагират срещу редица ракови клетки от различен произход.“

„Все още е необходимо да се проучи механизмът, по който тези имунни клетки разпознават и убиват раковите клетки, като същевременно не оказват влияние на здравите клетки.“

Източници:

https://www.telegraph.co.uk/science/2020/01/20/immune-cell-kills-cancers-discovered-accident-british scientists/?utm_content=telegraph&utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3vOOwyYVDRz8aWvSG6DlSyM_AkfgGgFtCfangzUXaoxX8spTAkTnAAMX8#Echobox=1579551106

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар