BezRak.com

Прочети още статии на тема:

COVID-19

“COVID-19” – Учени изследват възможността на имунната система да се бори с вируса

“COVID-19” – Учени изследват възможността на имунната система да се бори с вируса
20 март 2020

“Breadth of concomitant immune responses prior to patient recovery: a case report of non-severe COVID-19”. Irani Thevarajan, Thi H. O. Nguyen, Marios Koutsakos, Julian Druce, Leon Caly, Carolien E. van de Sandt, Xiaoxiao Jia, Suellen Nicholson, Mike Catton, Benjamin Cowie, Steven Y. C. Tong, Sharon R. Lewin & Katherine Kedzierska.

Изследователи от „Институт по заразни болести и имунология Питър Дохърти“ (Австралия), съвместно с Университета в Мелбърн и Кралската болница в Мелбърн, Австралия, успешно тестват кръвни проби на 40-годишна жена, без придружаващи заболявания, която е с положителен тест за „COVID-19“ и проявява леки до умерени симптоми, изискващи хоспитализация.

Докладът относно това как имунната система на пациентката е реагирала на вируса е публикуван в журнала „Nature Medicine“. Един от авторите, научният сътрудник д-р Оан Нгуен (Dr. Oanh Nguyen), отбелязва, че това е първият случай, в който учените наблюдават и проучват важността на силния имунен отговор срещу вируса „COVID-19“.

Наблюдавахме целия спектър на имунния отговор при тази пациентка, използвайки знанията, които сме изградили в продължение на дълги години“, казва д-р Нгуен.

Три дни след хоспитализацията на пациентката забелязахме високи нива на някои имунни клетки, които често са признак за възстановяване по време на сезонна грипна инфекция. В тази връзка, прогнозирахме, че пациентката ще се възстанови след три дни, както се и случи.“

Изследователският екип успява да извърши изключително бързо това проучване, ръководено от доктора по инфекциозни болести от Кралската болница в Мелбърн – д-р Ирани Тевараджан (Dr. Irani Thevarajan), благодарение на изследователската платформа „SETREP-ID“ (Sentinel Travellers and Research Preparedness for Emerging Infectious Disease).

Когато „COVID-19“ бе открит, ние вече разполагахме с протоколи, с които да можем бързо да предприемем детайлен анализ на вируса и имунния отговор срещу него“, казва д-р Тевараджан.

Тъй като платформата на „SETREP-ID“ е въведена във всички болници в Мелбърн, планираме проучването да се разрасне в национални мащаби в Австралия.“

Съвместната работа на екипа и професор от Мелбърнския университет Катрин Кеджиерска (Prof. Katherine Kedzierska), ръководител на лабораторията в Дохъртския институт и световно водещ изследовател по грипна имунология, успява да анализира имунния отговор, водещ до успешно възстановяване след заразяване с „COVID-19“.

Тези резултати могат да бъдат ключа към намиране на ефективна ваксина срещу коронавируса.

В своето проучване екипът открива, че „Повишените нива на клетки, секретиращи антителата (ASCs), фоликуларни Т-хелпери (TFH клетки), активирани „CD4 +“ T- клетки и „CD8 +“ Т-клетки и имуноглобулин М (IgM) и „IgG“ антитела, които се свързват с „COVID-19“ причиняващия коронавирус – „SARS-CoV-2“ се наблюдават в кръвта преди симптоматично възстановяване от вируса. Тези имунологични промени продължават най-малко 7 дни след пълното прекратяване на симптомите.

Ние показахме, че въпреки че „COVID-19“ се причинява от нов вирусен щам, при даден пациент без придружаващи заболявания имунният отговор на различните типове имунни клетки е пряко свързан с клинично възстановяване, подобно на това, което виждаме при грипа“, казва проф. Кеджиерска.

Това е огромна стъпка в откриването на лечение на инфекция, предизвикана от „COVID-19“. Лекарите могат да използват нашите методи, за да разберат имунните реакции при по-големи кохорти с „COVID-19“, както и да разберат какво липсва при тези пациенти, за които краят е фатален.

Д-р Тевараджан съобщава, че настоящата статистика показва, че повече от 80 на 100 от случаите на „COVID-19“ са с леки до умерени симптоми. Изследването на имунния отговор при тези леки случаи на заболяването е от изключителна важност за неговото лечение.

Надяваме се да разширим нашата работа в национален и международен план, за да разберем защо при някои пациенти с „COVID-19“ се стига до фатален край, както и да натрупаме допълнителни познания, за да спомогнем за бърза реакция и ефективно лечение на „COVID-19“ и бъдещите нововъзникващи вируси“, казва още д-р Тевараджан.

Източник:

COVID-19: The immune system can fight back

Сподели
Прочети още статии на тема:

COVID-19

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи