BezRak.com

профилактика

Информация и съвети за онкоболните по време на пандемия

Информация и съвети за онкоболните по време на пандемия
14 април 2020

С настъпването на пандемията се появяват много неясноти и притеснения за редица хора с тежки здравословни състояния. Онкоболните пациенти са в една от главните рискови групи, които трябва да предприемат сериозни мерки за предпазване от коронавирусната инфекция. До този момент няма данни дали при тях има по-голям риск от заразяване, но ако това се случи, има много по-голям риск заболяването да доведе до тежки усложнения и последици.

Ето и отговорите на някои основни въпроси и важни съвети за хората, които страдат от рак:

Кои хора са изложени на по-голям риск?

В рискова група попадат раково болни, които са подложени на: химиотерапия в продължение на няколко месеца; продължителна лъчетерапия; трансплантация на костен мозък или стволови клетки през последните 6 месеца (или все още приемащи имуносупресивни лекарства). Също така, в рисковата група са включени болни от някои видове рак на кръвоносната и лимфната система.

Как може ракът и неговото лечение да отслабят имунитета?

Имунната система предпазва организма от болести и инфекции, причинени от вируси като коронавируса. Пациентите с рак поначало имат слаба имунна система, което намалява способността им да се борят с тези инфекции.

Това е така, защото някои лечения, като химиотерапия, могат да възпрепятстват производството на достатъчно бели кръвни телца от костния мозък, които част от нашата имунна система.

Освен това, някои видове рак също могат да понижат способността на организма да се бори с инфекциите. Това обикновено са онкологичните заболявания, които засягат имунната система, като левкемия или лимфом.[1]

Необходимо ли е да се преустановят терапиите за лечение на рак докато премине пандемията?

Не е препоръчително терапиите да бъдат прекъсвани дори по време на пандемия, тъй като това би могло да коства живота на пациента.

Би било крайно рисково и непродуктивно този цикъл на лечение да бъде нарушен“ отбелязва онкологът д-р Росица Кръстева, която работи дълги години в Клиниката по медицинска онкология към Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Спирането на лечение на пациент в метастатичен стадий би могло да коства живота му или най-малкото – да доведе до прогресиране на заболяването. Дори когато говорим за допълнителното, адювантно лечение – то дава възможност да удължим живота на пациента. Просто няма как да бъде спряно лечението на пациент с рак само защото има пандемия. Всички рутинни прегледи и манипулации трябва да продължат по график.“ отбелязва тя. [2]

Лекарите търсят начини да минимизират въздействието на коронавирусната инфекция върху онкоболните. Те се стремят да продължат с терапиите при стриктни мерки за предпазване на здравето на пациентите.

Трябва ли пациентите, които са в ремисия да отменят своите профилактични прегледи?

Препоръчва се при възможност да бъдат отменени профилактичните прегледи, ако те могат да поставят пациента на риск от заразяване с коронавирусната инфекция. В повечето случаи тези прегледи имат определен период, в който могат да бъдат проведени, като например – от 3 до 6 месеца. При възможност се препоръчва изчакване на максималния препоръчителен период, освен ако пациентът не усети притеснителни симптоми, които да насочват към разпространение на рака.[3]

Как може да се намали рискът от излагане на коронавирус?

Основната превантивна мярка за раково болните е самоизолацията. Това означава, че пациентите от рисковите групи трябва да останат вкъщи и да избягват пряк контакт с други хора поне до края на извънредното положение. Разбира се, контактът с хора, които се грижат за пациентите, като медицински персонал, може да продължи да осъществява при спазване на строги санитарно-хигиенни мерки.

Не се препоръчва пациентите да имат посещения от външни хора в къщи (приятели и роднини), докато трае периодът на карантината. Ако това обаче е абсолютно наложително, всички посетители трябва да измият ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди, още при самото си пристигане в дома на пациента, както и през определен период на време по време на посещението. Лицата трябва да носят защитни маски, очила и ръкавици. Основните предпазни мерки включват:

  • Домашна карантина;
  • Да се избягва всеки, който проявява симптоми на инфекция с коронавирус;
  • Да се избягват семейните събирания, дори и в домашни условия;

По какъв начин болните могат да си набавят хранителни продукти и лекарства?

През този период е изключително важно семействата да подкрепят максимално своите близки, които страдат от рак. За да бъде минимизиран рискът от експозиция (излагане) на вирусната инфекция, се препоръчва болните да помолят своите близки да подсигуряват необходимите им хранителни продукти и лекарствени средства, като се препоръчва да оставят покупките пред вратата на болния, без да осъществяват пряк контакт с него. Ако това не е възможно, може да съдействат за организиране на местна доброволческа група или да се обърнат към благотворителни организации, които могат да помогнат.

Какво да предприемат онкоболните, които живеят с други хора?

Всеки, който живее с онкоболен пациент, трябва да се стреми максимално да избягва контакт с други хора, когато това е възможно, т.е. трябва да практикува социално дистанциране. Препоръчва се да се избягват честите контакти, както и прекарването на дълго време в общи помещения с останалите лица от домакинството. Необходимо е при възможност да се спазва поне 2 метра дистанция с останалите обитатели на жилището и да се извършва често проветряване на помещенията. Трябва да се избягва употребата на еднакви кърпи, завивки и определени предмети. Помещенията трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани със спирт над 70 градуса възможно най-често, като особена грижа трябва да се обръща на често докосвани предмети като дръжки на врати, ключове за осветление и т.н.[1]

Съветите за защита на онкоболните пациенти не се различават особено от тези за останалите хора. Едно от най-важните неща в условията на настоящата пандемия е да бъдем отговорни и да спазваме стриктно препоръките на специалистите, за да се погрижим както за своето здраве, така и за здравето на нашите близки.

Източници:

1. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/coronavirus-and-cancer

2. https://offnews.bg/interviu/rak-po-vreme-na-korona-onkologat-d-r-rositca-krasteva-za-onkoleche-724628.html

3. https://www.cancer.net/blog/2020-04/common-questions-about-covid-19-and-cancer-answers-patients-and-survivors

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?