BezRak.com

Прочети още статии на тема:

COVID-19

Колко дълго оцелява коронавирусът във въздуха и върху различни повърхности?

Колко дълго оцелява коронавирусът във въздуха и върху различни повърхности?
25 март 2020

Скорошно проучване установява, че новият щам на коронавирус, „SARS-CoV-2“ може да остане жизнеспособен в продължение на няколко дни върху пластмасови и стоманени повърхности. Тези резултати подчертават значението на това да поддържаме отлична хигиена – да измиваме редовно ръцете си и да почистваме повърхностите, с които често осъществяваме контакт.

Друго проучване, публикувано в английския журнал „New England Journal of Medicine“, изследва стабилността на вируса „SARS-CoV-2“, който причинява „COVID-19“, в аерозоли и върху различни повърхности. Изследователският анализ се извършва от учени от Калифорнийския университет, Лос Анджелис (САЩ), Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания (Мериленд, САЩ), Центъра за контрол и превенция на заболяванията (Джорджия, САЩ) и Принстънския университет (Ню Джърси, САЩ).

Екипът генерира аерозолизирани проби от вируса със сходен инфекциозен вирусен титър с този на проби, анализирани от горния и долния дихателен тракт на пациенти с „COVID-19“. Пробите са тествани върху пет различни повърхности в опит да се възпроизведат потенциалните механизми на разпространение на коронавируса от заразен индивид.

Установява се, че вирусният щам „SARS-CoV-2“ оцелява и е потенциално заразен до 3 часа в аерозоли, до 4 часа върху медни повърхности, до 24 часа върху картонени повърхности и до 72 часа върху пластмасови и стоманени повърхности.

„Този вирус е лесно преносим дори при случаен контакт, което прави предотвратяването на неговото развитие изключително трудно“, отбелязва авторът на изследването Джеймс Лойд-Смит (James Lloyd-Smith), „Ако докоснете предмет, който преди това е бил използван от някой друг, трябва да имате предвид, че той може да бъде заразен. Именно затова е много важно непосредствено след това да измиете ръцете си.“

Стабилността на „SARS-CoV-2“ върху различни повърхности бе сравнена с тази на „SARS-CoV-1“, вирусният щам, отговорен за възникване на огнища от заболели със „SARS“ преди години. Двата щама показват сходна времева жизнеспособност върху тестваните експериментални повърхности, което за съжаление не дава отговор защо сегашният щам предизвиква много по-бързо разпространяваща се пандемия.

Преди да завършат проучването си, авторът на изследването Лойд-Смит и неговите колеги предполагат, че мерките, прилагани към онзи момент за скрининг на пътниците по летища са били неефективни, тъй като някои симптоми не се проявяват от 5 до 7 дни след заразяване.

Тези резултати подкрепят препоръките на здравните органи, които включват: избягвайте да докосвате лицето си; мийте редовно ръцете си в продължение на поне 20 секунди; дезинфекцирайте често използваните повърхности; избягвайте контакт с лица, показващи признаци на заболяване и прилагайте самоизолация, ако се чувствате неразположени или ако имате осъществен контакт с лице, което проявява симптоми на заболяването. Самоизолацията и оставането вкъщи минимализира контакта с потенциално заразени лица, което в момента е единственият доказан метод на ефективна превенция срещу заразяване с коронавирус.

Източник:

www.biotechniques.com/coronavirus-news/could-coronavirus-be-contracted-from-the-air-and-contaminated-surfaces/

Сподели
Прочети още статии на тема:

COVID-19

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар