BezRak.com

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

Рискът от развитие на рак при излагане на канцерогени зависи от генни мутации

Рискът от развитие на рак при излагане на канцерогени зависи от генни мутации
18 юни 2020

Ново проучване, ръководено от Раковия център на Университета в Хавай, САЩ, разглежда по какъв начин и защо някои хора заболяват от рак, а други не. Изследването е публикувано в журнала „Нейчър доклади относно рака“ (Nature Reviews Cancer). В допълнение към главния автор д-р Мишел Карбон (Dr. Michele Carbone) и съавтора д-р Хайнинг Ян (Dr. Haining Yang), другите сътрудниците в изследването също са известни изследователи на рака, включително Нобелов лауреат и няколко членове на Американската и Европейската академия на науките.

В своята публикация д-р Карбон и неговите сътрудници обсъждат доказателства, сочещи, че ракът най-често е резултат от взаимодействието между генетиката на индивида и излагането на канцерогени от околната среда. Те подчертават, че рискът от развитие на рак при излагане на канцерогени варира поради определени генни мутации, които могат да направят определени хора много по-податливи към заболяването от други.

Ако може да идентифицираме хората, които носят специфичните генетични мутации, можем да приложим по-ефективни стратегии за превенция и ранно откриване, насочени към най-уязвимите и по този начин ще имаме много по-голям шанс за лечение на заболяването“, казва д-р Карбон.

Това е първият път, в който взаимодействието между гените и околната среда, както и ролята им при възникване на рака, се обсъжда на това молекулярно ниво от някои от най-добрите учени в света. Няколко научни напредъка в тази област се осъществяват благодарение на откритието на д-р Карбон и неговите сътрудници, а именно – „синдрома на рака BAP1“. Това е заболяване, което позволява на изследователите да проучат и изяснят механизмите, които регулират взаимодействието между ген и околна среда при развитието на рак.

Тази важна статия подчертава някои от най-модерните проучвания относно това как гените и факторите на околната среда си взаимодействат и причиняват възникването на онкологични заболявания, което е важна изследователска тема, нуждаеща се от вниманието на хората“, казва д-р Ян.

Тази публикация стана възможна благодарение на подкрепата на „Фондация Вайнман“ от САЩ, които играят много важна роля за напредъка и иновациите в изследванията на рака“, казва д-р Карбон. „Фондацията финансира щедро Раковия център на Университета в Хавай, което позволява на съавторите да се срещнат и да обсъдят разглежданата тема. Финансовата помощ на фондацията оказва значително въздействие и спомага за продължаване на изследванията в борбата рака, не само в щата Хавай на САЩ, но и в международен план.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200616100825.htm

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи