BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак

Климатичните промени оказват влияние върху контрола на раковите заболявания

Климатичните промени оказват влияние върху контрола на раковите заболявания
21 май 2020

Според учени от Американското дружество за борба с рака, САЩ, и Учебното заведение за обществено здраве „Т. Х. Чан“ към Университета „Харвард“, САЩ, промените в климата оказват влияние върху превенцията и контрола на онкологичните заболявания. Това се дължи на увеличено излагане на рискови фактори и ограничаване на достъпа до необходимите грижи.

Учените публикуват доклад в американския научен журнал „CA: Journal of Cancer Journal for Clinicians“, в който отбелязват, че напредъкът в борбата срещу рака е постигнат чрез идентифициране и контрол на рисковите фактори и чрез достъпност до необходимите медицински грижи. Според учените и двата фактора са силно повлияни от промяната в климатичните условия.

Авторите отбелязват, че измененията в климата създават условия, които са благоприятни за по-голямо производство на известни канцерогени. Промяната в климата е свързана с увеличаване на екстремните метеорологични събития като урагани и пожари, които могат да повлияят на броя на пациентите, които заболяват от рак. Например, ураганът „Харви“ в Америка залива химически заводи, рафинерии за петрол и оставя редица райони в САЩ замърсени. Тези райони вече са наситени с огромни количества канцерогени, които впоследствие се разпространяват в областта на Хюстън, САЩ. Пожарите в дивите местности също отделят огромни количества замърсители във въздуха, за които е добре известно, че причиняват ракови заболявания. И двете събития могат да повлияят върху експозицията (излагането) на канцерогени на населението и върху възможността им да получат превантивна грижа и лечение. Тези фактори заплашват лабораторната и клинична инфраструктура, посветена на грижите за онкоболните пациенти.

Авторите на доклада предлагат потенциални мерки за намаляване на въздействието на климатичните промени върху заболеваемостта от рак. Тези мерки могат да имат потенциални ползи за превенцията и лечението на онкологичните заболявания. Една от стратегиите засяга замърсяването на въздуха, което пряко вреди на човешкото здраве. Някои от основните замърсители включват отделените газове от горивните процеси, които допринасят за емисиите на парникови газове. Някои хранително-вкусови промишлености също оказват вреда както на човешкото здраве, така и на околната среда. Селскостопанският сектор допринася за приблизително 30% от антропогенните емисии на парникови газове в световен мащаб. Месото от преживните животни оказва най-голямо въздействие върху околната среда, докато растителните храни причиняват по-малко неблагоприятни въздействия. Замяната на храните от животински произход с храни на растителна основа, чрез насоки, предоставяни на пациентите, както и промени в хранителните услуги, предоставяни в лечебните заведения за лечение на рак, би довела както до екологични, така и до здравословни ползи за човека.

Докато според някои хора тези проблеми са извън обхвата на отговорностите на лечебните заведения за лечение на рак, е добре специалистите да започнат да възприемат този проблем като собствена отговорност. Тези мерки могат да доведат до предотвратяване на развитието на ракови заболявания“, отбелязват авторите. „Промените в климата и непрестанната употреба на изкопаеми горива водят до не толкова благоприятни ползи от това бурно икономическо развитие. Ако всички онези, чийто житейски труд е обвързан с грижите за онкоболните, се включат в борбата за предотвратяване на промените в климата и намаляване на употребата на изкопаеми горива, това би могло да намали появата на ракови заболявания и да подобри шансовете за лечение на заболяването. Тогава ще видим, че действията, насочени към предотвратяване на климатичните промени довеждат и до постигане на нашата цел – намаляване на броя на онкологичните заболявания.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200518090017.htm

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи