BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нова комбинирана терапия получава одобрение за лечението на напреднал рак на кожата

Нова комбинирана терапия получава одобрение за лечението на напреднал рак на кожата
31 юли 2020

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобрява употребата на Тецентрик (Tecentriq/atezolizumab) в комбинация с Котелик (Cotellic/ cobimetinib) и Зелбораф (Zelboraf/vemurafenib) за лечение на пациенти с напреднал стадий на меланом, който е положителен на BRAF V600-мутации. Производителят на лекарственото средство Тецентрик е американската биотехнологична компания „Генентех“ (Genentech).

При прилагане на имунотерапия срещу рак в комбинация с таргетни терапии, пациентите с положителен на BRAF V600-мутации меланом имат с 15 месеца по-дълга преживяемост, без болестта им да прогресира“, отбелязва д-р Леви Гаррауей (Dr. Levi Garraway), главен медицински директор на „Генентех“ и ръководител на отдел глобална разработка на продукти в компанията.

Одобрението на агенцията „FDA“ относно комбинираната терапия с Тецентрик представлява важна крачка напред за много пациенти с авансирал меланом.

Агенцията основава решението си на данни от проведеното двойно сляпо, плацебо контролирано проучване във фаза 3, наречено „IMspire150“. Клиничното изпитване оценява безопасността и ефикасността на Тецентрик в комбинация с Котелик и Зелбораф при лица с нелекувани до този момент меланоми, положителни на BRAF V600-мутации, или нелечими и локално напреднали авансирали меланоми.

Проучването показва, че прилагането на комбинираната терапия повишава с 4,5-месеца средната преживяемост на пациентите, без заболяването им да прогресира, в сравнение с прилагането на плацебо плюс Котелик и Зелбораф (15,1 месеца срещу 10,6 месеца).

Най-честите нежелани реакции при прилагане на комбинираната терапия включват: обрив (75%), мускулно-скелетна болка (62%), умора (51%), хепатотоксичност (50%), пирексия (49 %) и гадене (30%).

В публикацията относно проучването се отбелязва, че безопасността на комбинацията от лекарствата е в съответствие с известните профили на безопасност на всяко едно от тях поотделно.

Източник:

https://www.curetoday.com/articles/fda-approves-tecentriq-in-combination-with-cotellic-and-zelboraf-for-patients-with-advanced-skin-cancer

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар