BezRak.com

Прочети още статии на тема:

куркумин при рак

Проучване: Химиотерапевтичното лекарство Цисплатин в съчетание с Куркумин срещу рак на белия дроб

Проучване: Химиотерапевтичното лекарство Цисплатин в съчетание с Куркумин срещу рак на белия дроб
29 юни 2020

Ракът на белите дробове остава водещата причина за смъртност вследствие на рак в света. Научните изследователи непрестанно разработват и изследват различни лекарствени съединения с цел да се преборят с това трудно лечимо заболяване.

Учени от Университета „Xi’an Jiaotong“ в Китай изследват ефекта от комбинираната терапия на химиотерапевтичното средство Цисплатин (Cisplatin) в съчетание с натуралното, биоактивно съединение куркумин при лечението на недребноклетъчен рак на белия дроб. Изследователите разработват многослойна капсула, съдържаща наночастици на химиотерапевтика и на куркумина, за да оценят какво би било синергичното действие на двете вещества. Тяхната цел е да извлекат максимален терапевтичен ефект от съчетанието на двете терапевтични средства, като се надяват към тази иновативна комбинация да не се развива лекарствена резистентност и да не се наблюдават неблагоприятни странични ефекти.

Учените анализират цитотоксичната активност на комбинацията при in vitro изследване върху клетъчна линия на аденокарцином на белия дроб (A549 клетки), както и in vivo върху мишки с този вид рак.

Резултатите показват, че комбинацията на двете съединения има значително по-висока цитотоксичност както in vitro, така и in vivo спрямо раковите клетки, в сравнение със самостоятелното приложение на веществата. Тези открития показват, че куркуминът има много обещаващ ефект като допълваща терапия за лечение на аденокарцином на белия дроб.

Куркумин с висока бионаличност срещу рак на белия дроб

Източник:

1. Hong Y, Che S, Hui B, Wang X, Zhang X, Ma H. Combination Therapy of Lung Cancer Using Layer-by-Layer Cisplatin Prodrug and Curcumin Co-Encapsulated Nanomedicine. Drug Des Devel Ther. 2020;14:2263-2274 https://doi.org/10.2147/DDDT.S241291

Прочети още статии на тема:

куркумин при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи