BezRak.com

Прочети още статии на тема:

лекарствени гъби при рак

Шест лечебни гъби, които се борят с рака

Шест лечебни гъби, които се борят с рака
13 март 2020

Лечебните гъби имат богата история и са били използвани в древни азиатски терапевтични практики при редица здравословни състояния в продължение на хиляди години. Тъй като съвременната медицина преоткрива тези древни „суперхрани“, има множество доказателства, че гъбите са сред най-мощните функционални храни за превенция и борба с рака.

Съвременните изследвания потвърждават това, което традиционните лечители знаят от векове – че гъбите съдържат едни от най-мощните и същевременно най-безопасните „лекарствени“ съединения, открити в природата. Нещо повече, повечето от тези съединения дори при много високи дози рядко водят до странични ефекти, като обикновено шансът за такива е минимален.

Важно е да се направи разлика между лекарствените гъби с противоракови свойства и другите често срещани сортове, които са безброй. На пазара може да откриете кулинарни гъби като кладница, сърнела и други. Въпреки че и те имат своите ползи за здравето, фокусът на тази статия е върху шест от гъбите с най-големи ползи при тежки заболявания: Рейши (Ganoderma lucidum), Мeйтаке (Grifola frondosa), Агарикус (Agaricus blazei), Кориолус (Пуешка опашка, Coriolus versicolor), Кордицепс (Cordyceps sinensis) и Шийтаке (Lentinula edodes).

Тези гъби са доказали лечебните си свойства при редица тежки заболявания, включващи рак, диабет, болест на Алцхаймер и други.

Лечебни гъби и рак

Има няколко основни механизма, които повечето от тези терапевтични гъби споделят, когато подпомагат организма както по време на ракови заболявания, така и при ежедневната профилактика. Първият механизъм е способността им да подсилват първата и най-важна защита на тялото срещу рак – имунната система. Когато тази система е слаба или разрушена, заболяването може по-лесно да се развие и разпространи.

Някои от противораковите гъби имат също така и директно противовирусно действие и способност да намаляват туморните размери. Както вече бе споменато, шансът за поява на странични ефекти дори при прием на много големи дози от екстрактите на тези гъби е минимален, но е хубаво да се консултирате със специалист, преди да предприемете лечение с някоя от гъбите.

Доказано е, че в някои случаи формулите, съдържащи смес от екстракти на множество видове лекарствени гъби, често проявяват синергичен, допълващ и по-добър ефект върху организма на човека. Това е в пълен контраст с много от отрицателните странични ефекти на химиотерапевтичните лекарства и методите на лъчетерапия, които обикновено биват назначавани при онкотерапия.

Рейши (Ganoderma lucidum/Reishi): „Гъбата на безсмъртието“

За поръчка на Рейши

Гъбата Рейши, наричана още „Ganoderma”, „Mannentake“, „Ling Zhi“ и „Ling Chi“, се използва над 2000 години от „мъдреци“ и шамани, които я наричат „духовно растение“. Рейши (Ganoderma lucidum) отпуска и укрепва както ума, така и тялото. Тази гъба заема много важно място в системата на традиционната медицина на Китай, Япония и Корея.

Ганодерма (Рейши) е една от най-известните лечебни гъби в азиатските лечебни практики. Биоактивните молекули и полизахариди, влизащи в състава на гъбата, активират клетките „естествени убийци“ („NK“), намалявайки метастазите на рака. „NK“ клетките са лимфоцити, които извършват „имунонаблюдение“ в тялото, като играят роля в сигнализацията при наличие на тумор.

Доказано е също, че Рейши забавя туморния растеж и развитие (ангиогенезата), както и че задейства програмираната клетъчна смърт на злокачествените клетки. Понастоящем има данни в подкрепа на благоприятния ефект от приема на Рейши (Ganoderma lucidum), най-малкото като допълваща терапия при колоректален рак, рак на белия дроб, рак на простатата и рак на гърдата.

Проучвания показват, че Рейши има някои от следните терапевтични свойства:

 • Предотвратява натрупването на свободни радикали и се бори с възпалението
  Рейши има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Всъщност Рейши има действие, сходно с това на противовъзпалителното лекарствено средство Преднизон, но без страничните му ефекти. Също така, Рейши може да намали предразположеността към много заболявания, свързани със стареенето, благодарение на свойството си да предотвратява натрупването на свободни радикали, което предпазва от клетъчни увреждания, свързани с оксидативния стрес.
 • Подсилва имунната система
  Рейши подсилва имунната система чрез няколко механизма на действие, като нейният благоприятен ефект се наблюдава дори при пациенти с напреднал стадий на рак и такива с рак на белите дробове.
 • Има противоракови свойства
  Съединенията в Ganoderma lucidum (Рейши) са доказано токсични за множество култивирани ракови клетъчни линии – включително левкемия, рак на гърдата, яйчниците, шийката на матката и белите дробове, наред с още много други. Има научни доказателства, че ганодерничната киселина, влизаща в състава на гъбата, е потенциално антиметастатично средство.

Мeйтаке (Grifola frondosa/Maitake): “Танцуващата гъба”

За поръчка на Мейтаке

Гъбата Мейтаке (Grifola frondosa), подобно на Рейши, съдържа широк спектър от биоактивни молекули. При проведени проучвания Grifola frondosa има подобен на Рейши ефект, като стимулира активността на „NK“ клетките при онкоболни пациенти. Гъбата има и потенциални свойства за блокиране на туморния растеж и индуциране на клетъчната смърт на раковите клетки чрез своите специфични методи за подсилване на имунитета. Мейтаке може да бъде надеждно терапевтично средство за хора с рак на гърдата, белодробен рак и за пациенти с миелодиспластични синдроми (МДС).

Агарикус (Agaricus blazei murill): „Тайната на Токио против рак“

За поръчка на Агарикус

Най-важното откритие, касаещо свойствата на Агарикус, се прави при проучване, проведено съвместно от Медицинския отдел на „Токийския университет“, лабораторията на „Националния онкологичен център“ и „Токийския колеж по фармация“, Япония. Резултатите от проучването показват пълно възстановяване на 90% от морските прасета, инжектирани с ракови клетки (“180 sarcoma”).

При някои други гъби се наблюдава същия ефект като при Агарикус (Аgaricus blazei murill) – подсилване на имунната активност чрез активиране на макрофаги и интерферони, което води до свиване на тумора, предотвратяване на метастазите и намаляване на бъдещи ракови прояви. Като допълнение е доказано, че комбинираната терапия с Агарикус намалява страничните ефекти при лица, подложени на химиотерапия за лечение на рак на ендометриума, шийката на матката и яйчниците.

Кориолус (Coriolus versicolor): „Японският природен лек срещу рак“

За поръчка на Кориолус

През 1976 г. японска компания патентова два екстракта от Кориолус под наименованията „PSK“ и „PSP“. Оттогава те са признати лекарствени средства срещу рак в Япония. Антивирусните свойства на Кориолус (още наречена „Пуешка опашка“ заради своя вид) са силно изразени именно към онковирусите (вируси, които причиняват туморен растеж), към хепатит С, водещ до рак на черния дроб, и други. Проучванията показват, че Кориолус (Coriolus versicolor) повишава активността на „NK“ клетките (естествените клетки–убийци) за откриване и ликвидиране на тумора.

Кордицепс (Cordyceps sinensis): „Гъбата гъсеница“

За поръчка на Кордицепс

Гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis), известна още като „Гъбата гъсеница“ и „Dong Ching Xia Cao“ („лятна трева“, „зимен червей“), от дълголетие е част от Традиционната китайска и тибетска медицина. Тя представлява изключително рядка комбинация от „мумифицирана“ гъсеница и гъба и се среща на места с голяма надморска височина като Хималаите и Тибетското плато.

Както „мумифицираната“ гъсеница, така и прорасналата в нея гъба Cordyceps sinensis (Кордицепс) съдържат редица полезни биоактивни вещества, включително кордицептин, кордицепна киселина, полизахариди и стероли.

Проучвания показват, че Гъбата Кордицепс има някои от следните лечебни свойства:

 • Поддържа нормалните нива на захарта в кръвта
  Има доказателства, че Кордицепс може да окаже благоприятен ефект при лечението на диабет.
 • Подобрява шансовете за успех при трансплантация
  Cordyceps sinensis (Кордицепс) защитава сърцето и намалява вероятността от отхвърляне при трансплантация на сърце при животински модел. При приложение на гъбата след бъбречна трансплантация, Кордицепс намалява вероятността от отхвърляне, като подобрява функцията на бъбреците и черния дроб, стимулира производството на еритроцити и намалява процента на инфекции.
 • Подсилва имунната система
  При някои проучвания in vivo, Кордицепс индуцира производството и активността на различни компоненти на имунната система.
 • Има антиоксидантни свойства
  Гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis) повишава нивата и активността на вродените ензимни антиоксидантни механизми, което се доказва върху животински модели.
 • Повишава либидото
  Кордицепс повишава либидото и подобрява сексуалната активност, като възстановява нарушената репродуктивна функция при животни и хора.
 • Подобрява физическата активност
  Гъбата се появява в международни заглавия след като помага на китайските бегачи да „счупят“ два световни рекорда с огромни маржове на Азиатските игри през 1993 г. Кордицепс (Cordyceps sinensis) вероятно подобрява издръжливостта, стимулирайки производството на АТФ, един от основните източници на енергия в клетките на нашето тяло. Доказано е също, че гъбата има ефект, разширяващ аортата (основната артерия в тялото, която доставя окислена (снабдена с кислород) кръв към цялата кръвоносна система) с до 40%, което значително увеличава притока на кръв и повишава издръжливостта.
 • Помага в борбата с ракови заболявания
  При лабораторни експерименти, Кордицепс показва селективна токсичност спрямо раковите клетки, без да засяга здравите. Биоактивните молекули в Cordyceps sinensis (Кордицепс), включително кордицептинът, атакуват и унищожават ракови клетки на устната кухина, пикочния мехур, простатата, гърдата, черния дроб, белите дробове, шийката на матката, ректума, както и левкемични клетки, лимфоми, меланом и невробластом в култура.

Шийтаке (Lentinula edodes): “Вълшебната гъба”

За поръчка на Шийтаке

Гъбата Шийтаке (Lentinula edodes), известена също като „dongu” в Китай, може да бъде открита диворастяща в горите на няколко източноазиатски страни. Думата “shiitake” всъщност произлиза от японските думи “shii” (вид дърво, където растат тези гъби) и “také” (което означава „гъба“). С други думи, името буквално означава „гъби от дървото shii“.

Някои от лечебните свойства на гъбата Шийтаке (Shiitake) се преписват на мощната антимикотична молекула, наречена „лентинан“. При лабораторни изследвания, лентинанът не убива раковите клетки директно, но засилва редица аспекти на имунната система, което може да помогне за забавяне на туморния растеж.

Проучване, публикувано в изданието на „Журнал за алтернативна и допълваща медицина“, показва, че пероралното приложение на лентинан спомага за забавяне на развитието на малки тумори, като също така спомага за инхибиране на пролиферацията на левкемични клетки. Друго проучване установява, че воден екстракт от гъбата Шийтаке (Lentinula edodes) съдържа съединения, които имат антимикробни, противовъзпалителни, хепатопротективни и антиоксидантни свойства.

Известни със своята месеста текстура и „опушен“ вкус, те са вторите най-често култивирани ядливи гъби. Въпреки това, когато се ядат сурови, гъбите Шийтаке (Shiitake) могат да причинят някои неразположения. Ако планирате да използвате гъби Шийтаке в режима си на хранене, не забравяйте да ги приготвите правилно или да ги приемате под формата на гъбен екстракт в капсули, което ще ви осигури пълна безопасност и гаранция за това, че сте усвоили всички полезни вещества, влизащи в състава на гъбата.

Важно е да се отбележи, че фармацевтичните компании не могат да патентоват екстрактите от различни видове гъби, тъй като тук се касае за изцяло природни, натурални вещества, които могат да се екстрахират от гъбите във всяка оборудвана за това лаборатория. На такива вещества няма как да се постави патент и да се продават под защитена марка. Поради този факт, освен от държавни субсидии, в научния свят почти не се отделят частни средства (на големи компании) за тяхното проучване. Това до някъде има и положителна страна, тъй като научните работници, които изследват лекарствените гъби, са напълно отдадени на самата наука, а не са заинтересовани само от това да изолират само едно вещество или само един полизахарид от гъбата, да му поставят патент и да го продават на световния пазар с цел огромни печалби за фарма-индустрията.

Както микологът (експерт по гъби) Пол Стамец от САЩ заявява,

„Изолирането на едно съединение от останалите нарушава структурата им и намалява широкия спектър на действие на тази естествена, функционална храна.“

Все пак, запомнете: При нужда от консултация с лекар, моля обръщайте се към лекарите, членове на „Общество по лекарствените гъби България“. Само те могат да Ви насочат по най-добър начин към това, което трябва да приемате за Вашето конкретно заболяване.

Източник:

– https://thetruthaboutcancer.com/medicinal-mushrooms-cancer/

Прочети още статии на тема:

лекарствени гъби при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи