BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Лечението на рак при млади жени не води до бездетност

Лечението на рак при млади жени не води до бездетност
16 юли 2020

Проучване, което анализира данните от 879 млади жени, които са лекувани от различни онкологични заболявания между 2000 и 2019 г, показва, че терапиите срещу рак не възпрепятстват техния фертилитет. Статистиката показва, че всяка от тях извършва консултация относно запазването на своята плодовитост преди предприемане на лечението. Средната възраст на пациентите е 33 години, като ракът на гърдата е най-честата диагноза сред жените (63% от случаите). След консултиране, 373 от жените (42%) избират да запазят фертилитета си по един от следните методи: замразяване на яйцеклетки (53%); замразяване на ембриони (41%); и двата метода заедно (5%); криоконсервация на яйчниковата тъкан (1%).

Според резултатите, процентът на жените, които се възползват от замразените си яйцеклетки и ембриони, е едва 16% (61/373), като цели 44 % от тях постигат забележително висока раждаемост от 71%. Жените с рак на гърдата най-често се подлагат на лечение за възстановяване на фертилитета си. Въпреки това те също постигат висока раждаемост, значително по-висока от пациентите с лимфом (70% срещу 30%).

Резултатите показват, че запазването на плодовитостта в тези случаи може да бъде постигната ефективно“, казва д-р Далия Халайф (Dr Dalia Khalife) от болница „Сейнт Томас“ в Лондон, Великобритания. „Около една на всеки шест жени, които съхраняват своите яйцеклетки, постигат добър резултат.“

Д-р Калиф обяснява, че определянето на най-подходящия метод за запазване на плодовитостта се решава на индивидуална основа.

Замразяването на яйцеклетки обикновено се препоръчва при млади жени“, казва тя, „докато криоконсервацията на яйчниковата тъкан, въпреки че все още не е широко достъпна, се предприема в определени случаи, като например при момичета в предпубертетна възраст.

Това проучване показва, че около 16% от пациентите се възползват от замразените си яйцеклетки и ембриони и постигат успях, като този процент определено ще се увеличи във времето. Когато тези техники за запазване на плодовитостта се приложат при млади жени – в тийнейджърска или 20-годишна възраст, те могат да се възползват от тях след години. И докато до скоро опциите за тези жени не са били много, сега това не е така и те могат да разчитат на голям успех при опитите си за забременяване“ казва д-р Калиф.

Източник:

www.docwirenews.com/docwire-pick/cancer-treatment-in-young-women-does-not-end-fertility/

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар