BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Комбинация от две лекарства срещу труднолечими онкологични заболявания

Комбинация от две лекарства срещу труднолечими онкологични заболявания
18 септември 2020

Проучване, водено от екип от Института за изследване на рака и Фондацията „NHS“ към Болница „Royal Marsden“, които се намират в Лондон, Великобритания, установява, че комбинацията от две нови лекарствени средства показва ефективност срещу различни видове напреднал стадий на рак, включително резистентни към лечение онкологични заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в научния журнал „Открития в областта на рака“ (Cancer Discovery).

Това е първото проучване, което използва пионерното таргетно лекарство Олапариб (Olaparib), което вече е внедрено за лечението на рак на яйчниците, гърдата и простатата, заедно с обещаващото ново лекарство, наречено Капивасертиб (Capivasertib).

Изследователите използват лекарствената комбинация, за да се насочат едновременно към двете основни слаби места на рака – повредената система за поправка на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) и молекулата, наречена „AKT“ (протеин-киназа B), която подхранва туморния растеж.

По време на изпитването във фаза I изследователите подлагат на лечение с двете лекарствени средства 64 пациенти с напреднали солидни тумори, включително такива с рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на простатата.

Комбинацията се понася добре и 25 от 56 пациенти (45%) се повлияват положително от лечението, като туморите им или се свиват, или предотвратяват своя растеж.

Някои от пациентите в проучването не реагират на приложените им преди това химиотерапия и други таргетни лечения, тъй като техният рак е развил резистентност към лекарства.

Новото проучване поставя началото на по-мащабно изследване, което учените от института „ICR“ смятат да проведат в своя нов Център за разработване на лекарства срещу рак. Изследователите имат за цел да използват различни комбинирани терапии за прекъсване на еволюционните пътища на рака и за преодоляване на лекарствената резистентност.

Резултатите от проучването предоставят ранни клинични доказателства относно това, че лекарствените средства Олапариб и Капивасертиб имат потенциал като комбинирана терапия за подобряване на състоянието на пациенти с резистентни към лечение онкологични заболявания.

Изследователският екип планира провеждането на по-нататъшни клинични изпитвания, за да оценят ползата от лекарствената комбинация и да проучат техния ефект при пациенти, чиито тумори нямат дефекти в гена за „AKT“ или в механизмите за репарация на ДНК.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200914194027.htm

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи