BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Лекарствено средство може да подсили ефекта на имунотерапията

Лекарствено средство може да подсили ефекта на имунотерапията
15 юли 2020

Въпреки че имунотерапията, използваща имунната система на тялото, за да разпознава, атакува и убива туморни клетки, дава надежда за лечение на хората по целия свят, тя е ефективна едва при малка част от пациентите.

Имунотерапията е един от най-големите пробиви в биомедицинската наука и медицината през последните две десетилетия, но все още има някои ограничения в нейното приложение“, казва доц. Вафик Ел-Дейри (Assoc. Dean Wafik El-Deiry), професор по патология и лабораторна медицина и главен доцент по онкологични науки в Университета „Браун“ в САЩ.

Туморите на някои хора реагират на имунотерапия само в началото на лечението, а след това образуват рецидиви. При други пациенти се среща „псевдопрогресия“, при която туморите нарастват, преди да започнат да намаляват своите размери. При третата група от пациенти, които са между 5% и 29%, се получава „хиперпрогресия“, което означава, че имунотерапията всъщност стимулира туморния растеж.

Различни проучвания установяват, че когато генът, кодиращ „MDM2“ протеина, се амплифицира (което значи, че в клетките има прекалено много негови копия) или иначе казано, когато „MDM2“ протеинът е свръхекспресиран, туморните клетки имат тенденция да растат по-бързо и да са по-устойчиви към действието на имунотерапията.

Учените все още изследват точната причина за този ускорен растеж и резистентност на раковите клетки. Понастоящем проучванията предполагат, че „MDM2“ може да помогне на туморите да растат и да избегнат действието на имунната система чрез различни механизми. Смята се, че „MDM2“ инактивира тумор-супресорния ген „p53“ и предотвратява атаката на имунните клетки. Освен това, протеинът е свързан с по-високи нива на тумор-стимулиращия възпалителен протеин, наречен „интерлевкин-6“ (IL-6).

Доц. Ел-Дейри се надява, че чрез блокирането на „MDM2“ посредством „заглушаване“ на гена или „MDM2“-инхибиращото лекарство, наречено „AMG-232“, може да предотврати появата на неблагоприятни ефекти от имунотерапията.

В своето проучване доц. Ел-Дейри и неговите колеги третират клетъчни линии на рак на яйчниците със свръхекспресия на „MDM2“ протеина с терапевтика „AMG-232“. Данните показват, че лекарството позволява на имунните клетки да унищожат туморните клетки много по-ефективно, както и че намалява нивата на протеина „IL-6“.

Тези резултати предполагат, че „MDM2“-инхибиторите могат да се комбинират с имунотерапия за повишаване на нейната ефективност.

Доц. Ел-Дейри се надява, че изследването ще доведе до провеждане на клинично изпитване, така че изследователският екип да може да оцени допълнително безопасността и ефективността на това ново лечение. Тъй като свръхекспесията на „MDM2“ се среща при различни видове рак, той вярва, че „AMG-232“ (или подобни лекарства, включително тези, които блокират както „MDM2“, така и свързания с него протеин, „MDMX“) може да бъде широко приложим при имунотерапевтичните терапии.

Смятаме, че това може да бъде добър подход при лечение на пациенти, чиито тумори се очаква да претърпят „хиперпрогресия“. Бих казал, че нашите резултати показват, че насочването към „MDM2“ протеина в комбинация с имунотерапия работи добре, дори ако нивата му в клетките не са прекалено високи или той не е свръхекспресиран“, допълва още доц. Ел-Дейри.

Източник:

www.futurity.org/cancer-immunotherapy-mdm2-gene-drug-2398702/

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи