BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Проучване: Ново противовирусно лекарство срещу назофарингеален карцином

Проучване: Ново противовирусно лекарство срещу назофарингеален карцином
22 май 2020

Изследователски екип от Хонконгския баптистки университет („HKBU“), Китай, разработва ново лекарство срещу вируса на Епщайн-Бар („EBV“). Лекарственото средство може селективно да унищожава определен протеин, който се произвежда от вируса, като това води до свиване на туморите, причинени от него. Това е първият известен агент, който успешно се насочва срещу вируса и нарушава неговата латентна фаза в туморните клетки.

Стратегията за реактивация на „EBV“, чрез смущаване на неговата фаза на латентност, може да бъде нов метод за лечение на назофарингеалния карцином. Наскоро някои неспецифични, антивирусни лекарства навлязоха в различни фази на клинични изпитвания. Но учените сега откриват лекарство, което представлява първото специфично таргетно средство, нарушаващо функциите на един-единствен вирусен протеин. Резултатите от тези изследвания са публикувани в международния журнал „Протоколи на Националната академия на науките“ (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Инфекцията с вируса на Епщайн-Бар („EBV“) може да доведе до рак

Епщайн-Бар „EBV“ е от групата не херпесните вируси и се разпространява при осъществяване на близък контакт между хората. Вирусът успява да зарази над 90% от човешкото население по света.

Човешката имунна система обикновено потиска ефективно неговата активност, но при някои хора вирусът продължава да съществува в техния организъм дори след лечение на инфекцията. Това се превръща в рисков фактор за развитие на множество видове рак, като посттрансплантационна лимфопролиферативна болест, болест на Ходжкин, лимфом на Бъркит, Т-клетъчен лимфом, някои видове рак на стомаха и назофарингеален карцином, който е силно разпространен в Хонконг и Южен Китай.

В търсене на нови терапии срещу карциноми, свързани с „EBV“, изследователският екип, състоящ се от проф. Гари Вонг Ка-Леунг (Prof. Gary Wong Ka-Leung), ръководител на катедрата по химия на „HKBU“, проф. Мак Най Ки (Prof. Mak Nai Ki), професор към катедрата по биология на „HKBU“, д-р Лунг Хонг Лок (Dr Lung Hong Lok), асистент към катедрата по химия на „HKBU“ и д-р Джианг Лиджун (Dr Jiang Lijun), научен сътрудник в катедрата по приложна биология и химични технологии в Хонконгския политехнически университет, Китай, разработват ново лекарство, което дава обещаващи резултати при изследвания върху животински модел.

Новооткритото лекарство се свързва към жизненоважен протеин на „EBV“, нарушавайки неговите функции

„EBNA1“ (Епщайн Бар ядрен антиген 1) представлява вирусен протеин, който се експресира във всички свързани с „EBV“ туморни клетки. „EBNA1“ играе жизненоважна роля за поддържането на вирусния геном и за разпространението на туморните клетки, заразени с вируса.

Изследователският екип разработва ново пептидно лекарство с висок афинитет към протеина „EBNA1“, което води до нарушаване на неговата структура и функции. По този начин се възпрепятства размножаването на туморните клетки и впоследствие това води до тяхната смърт.

Освен това, проучването показва, че в отговор на свързването си с протеина, лекарството излъчва специфични флуоресцентни сигнали. Резултатите от изображенията демонстрират, че лекарството може да проникне в ядрото на заразените с „EBV“ клетки, където се намира протеина „EBNA1“, като по този начин предотвратява техния растеж и делене. Този метод има потенциал за прилагане при изобразяване на туморни клетки в човешкото тяло.

Реактивиране на „EBV“

След заразяване с „EBV“ вирусът може да причини латентна инфекция (без проява) и да остане „скрит“ в заразените клетки, като едновременно с това инициира патогенното развитие на туморни клетки. Прекъсването на латентността на „EBV“ и индуцирането не неговия литичен цикъл (цикъл на размножаване) е една от настоящите стратегии за контрол на свързаните с вируса злокачествени заболявания. В резултат клетките, заразени с него, могат да бъдат елиминирани от човешката имунна система. Изследователският екип открива, че новото лекарство може да активира литичния цикъл на вируса чрез разрушаване на протеина „EBNA1“. Откритието на този процес може да доведе до разработката на нови терапии срещу назофарингеален карцином.

Изследвания относно ефекта на лекарството

Изследователският екип изпробва новото лекарство върху животински модел, като го инжектира в мишки с агресивна форма на EBV-позитивни назофарингеални тумори. Лекарство възстановява телесното тегло на мишките до здравословни норми и напълно свива туморните размери в рамките на 70 дни. Също така, степента на преживяемост е повишена до 86% при групата с приложено лечение, докато в контролната група преживяемостта е повишена едва с 6%.

Това откритие поставя добра основа в разработката на терапевтични средства за лечение на свързани с „EBV“ заболявания като назофарингеалния рак“, казва проф. Гари Вонг Ка-Леунг.

Лекарството е подадено за патентоване. На базата на този патент изследователите от „Хонконгския баптистки университет“ създават университетска компания, наречена „BP InnoMed Limited“, която има за цел да доразвие лекарството и да започне провеждането на клинични изпитвания.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200512190005.htm

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи