BezRak.com

иновативна медицина

Комбинация от имунотерапевтично лекарство и химиотерапия помага при дребноклетъчен рак на белия дроб

Комбинация от имунотерапевтично лекарство и химиотерапия помага при дребноклетъчен рак на белия дроб
19 юни 2020

Резултатите от фаза 3 на клиничното изпитване, наречено „CASPIAN“, показват, че използването на Имфинзи (Imfinzi/durvalumab) – имунотерапия, която инхибира протеина „PD-L1“ и добавянето й към стандартната химиотерапия, оказва положителен ефект и подобрява шансовете за оцеляване при пациенти с нетретиран преди това, напреднал дребноклетъчен рак на белия дроб (ES-SCLC).

Според главния автор на проучването д-р Луис Паз-Арес (Dr. Luis Paz-Ares), който е председател на отделението по медицинска онкология в болницата „Universitario Doce de Octubre“ в Мадрид, Испания, тези открития подкрепят употребата на Имфинзи в комбинация с химиотерапевтика Етопозид (Etoposide) плюс Цисплатин (Cisplatin) или Карбоплатин (Carboplatin) като нова стандартна терапия срещу този вид онкологично заболяване.

Това е ефективно лечение при напреднал стадий на заболяването, при който подобрението на пациентите е предизвикателство и малко от тях достигат преживяемост от пет години“, казва д-р Паз-Арес.

Още през март американската Агенция за контрол на храните и лекарствата одобри комбинацията от Имфинзи, Етопозид, Цисплатин или Карбоплатин като възможност за начална терапия за възрастни с този вид рак. Имфинзи, който е съставен от човешки моноклонални антитела, противодейства на туморните механизми за избягване на „атаката“ на имунната система и подсилва имунния отговор.

Агенцията основава решението си на първоначалните резултати от изпитването „CASPIAN“, което показва, че след средно проследяване от 14,2 месеца, добавянето на Имфинзи, подобрява общата средна преживяемост до 13 месеца срещу 10,3 месеца при пациенти, които получават единствено стандартна химиотерапия.

Приблизително 2/3 от пациентите с диагноза дребноклетъчен белодробен рак (SCLC) са диагностицирани в напреднал стадий на заболяването, което означава, че то се е разпространило в целия бял дроб или в други части на тялото. Прогнозата е лоша, тъй като едва 6% от всички пациенти, страдащи от него, имат 5-годишна преживяемост.

За да оценят безопасността и ефикасността на химио-имунотерапевтичната комбинация спрямо тези на химиотерапията, изследователите разпределят на случаен принцип 805 пациенти на средна възраст от 63 години в една от трите терапевтични групи. Пациентите получават или Имфинзи с Етопозид плюс Карбоплатин, или химиотерапия с Цисплатин (268 пациенти), или Имфинзи и химиотерапия в комбинация с Тремелимумаб (експериментална имунотерапия, подобна на Имфинзи, но тя инхибира протеина „CTLA-4“) (268 пациенти), като сравняват резултатите с тези на групата, която получава химиотерапия самостоятелно. (269 пациенти).

Измерването на общата преживяемост (OS) от началото на лечението, е една от основните цели на изследването. Останалите цели включват: измерване на преживяемостта без прогресия (PFS) или периода между началото на лечението и прогресията на заболяването, обективна степен на отговор (ORR) или степента на пълния и частичния отговор към лечението, както и безопасността и поносимостта към лечението.

След средно проследяване от 25,1 месеца, актуализираните резултати показват, че пациентите, които приемат Имфинзи плюс стандартна химиотерапия, имат средна обща преживяемост от 12,9 месеца в сравнение с 10,5 месеца за тези, които получават химиотерапия самостоятелно. За сравнение, комбинацията от Имфинзи плюс Тремелимумаб и химиотерапия демонстрира средна обща преживяемост от 10,4 месеца.

Данните по отношение на безопасността остават съгласувани с известните досега странични ефекти, свързани с лекарствените средства, използвани във всяка група на лечение. Приблизително 21% от пациентите, които получават Имфинзи плюс Тремелимумаб и стандартна химиотерапия, преустановят лечението си в сравнение с 10,2%, които получават комбинацията от имуно-химиотерапия, и 9,4%, които получават единствено стандартна химиотерапия.

Ние вярваме, че тези резултати подкрепят употребата на Имфинзи в комбинация със стандартна химиотерапия като нов стандарт на лечение за пациенти с напреднал стадий на дребноклетъчен рак на белия дроб в тяхната първа фаза на лечение”, казва д-р Паз-Арес.

Източник:

www.curetoday.com/articles/imfinzi-plus-chemotherapy-continues-to-show-survival-benefit-in-patients-with-extensivestage-small-cell-lung-cancer

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?