BezRak.com

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

Лекарство получава одобрение за лечение на HER2-позитивен рак на гърдата

Лекарство получава одобрение за лечение на HER2-позитивен рак на гърдата
01 юли 2020

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобрява употребата на „Фесго“ (Phesgo) – комбинация от лекарствени средства, която представлява фиксирана доза от две моноклонални антитела. Терапията позволява лечението както на ранен стадий, така и на метастатичен HER2-позитивен рак на гърдата.

Комбинацията включва таргетните лекарствени средства Пертузумаб (Perjeta/pertuzumab) и Трастузумаб (Herceptin®/trastuzumab) с хиалуронидаза (вещество, инжектирано за увеличаване на абсорбцията на лекарства). Терапията се осъществява чрез подкожна инжекция в комбинация с химиотерапия, която се прилага интравенозно. Лекарствените средства инхибират активността на протеина „HER2“, който стимулира този вид рак на гърдата.

В момента повечето пациенти с HER2-позитивен рак на гърдата получават Трастузумаб и Пертузумаб само в инфузионните центровете за лечение“, отбелязва д-р Ричард Паздур (Dr. Richard Pazdur), директор на Онкологичния център за върхови постижения и на Службата по онкологични заболявания в Центъра за оценка на лекарствата към агенцията „FDA“ в САЩ. „С този нов начин на приложение, лекарството Фесго предлага възможност на пациентите да получават комбинацията от Трастузумаб и Пертузумаб по един лесно достъпен начин.

Агенцията основава решението си на резултатите от проучване във фаза 3, в което лекарството Фесго демонстрира резултати за безопасност и ефикасност, подобни на тези, наблюдавани при Пертузумаб и Херцептин, приложени интравенозно.

Едни от най-честите нежелани реакции включват: гадене, диария, анемия, липса на енергия и опадане на косата.

Лекарството Фесго се предлага под формата на флакон с една доза и може да се прилага както от медицински специалист в център за лечение на рак, така и в дома на пациента. Първоначалната инжекция отнема приблизително осем минути за поставяне, а всяка следваща поддържаща доза отнема пет минути за инжектиране. Времето, необходимо за прилагане на тези инжекции, е значително по-кратко от настоящото приложение на Пертузумаб и Херцептин, което обикновено отнема 150 минути.

В лекарствената листовка има предупреждение относно рисковете от приема на лекарството, включващи сърдечна недостатъчност, увреждане на плода при бременност, както и белодробна токсичност. Освен това агенцията „FDA“ съветва здравните специалисти да информират пациентите в репродуктивна възраст, че излагането на лечение по време на бременност или в рамките на седем месеца преди зачеването може да доведе до увреждане на плода.

Като част от постоянния ни ангажимент за справяне с новата пандемия на коронавируса, ние продължаваме да държим силен акцент върху пациентите с рак, които са изложени на по-висок риск от заразяване с болесттам като в този критичен момент ние продължаваме да ускоряваме разработването на онкологични продукти“, казва д-р Паздур.

Източник:

https://www.curetoday.com/articles/fda-approves-phesgo-for-treatment-of-patients-with-her2positive-breast-cancer-approximately-four-months-ahead-of-schedule

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар