BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на маточната шийка

Клинично проучване: Ново таргетно лекарство при пациенти с рак на матката

Клинично проучване: Ново таргетно лекарство при пациенти с рак на матката
18 май 2020

Учени от Раковия институт „Дана-Фарбер“, САЩ, заявяват, че ново таргетно лекарство, което подлага туморните клетки на силно увреждане на тяхната ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), води до свиване на туморите при почти една трета от пациентите с трудно лечима форма на рак на матката.

Предварителните резултати, които ще бъдат представени скоро онлайн във виртуалната платформа на Обществото за гинекологична онкология (SGO), САЩ, по време на Ежегодната среща относно рака при жените, демонстрират сериозна активност. Терапията е насочена към „WEE1“ (ядрена киназа; контролна точка) при трудно лечим карцином на матката (USC), който представлява около 10% от случаите на рак на матката и до 40% от смъртните случаи от болестта, отбелязват ръководители на проучването.

Тестваното лекарство, наречено „адавосертиб“ (adavosertib), действа като се „възползва“ от вродената слабост при растежа на някои ракови клетки. Тяхното непрекъснато делене създава състояние, известно като „репликационен стрес“, при което способността им да удвоят ефективно своята ДНК е значително нарушена. Клетъчният цикъл, високо контролиран процес, чрез който клетките растат, копират своята ДНК и се разделят на две дъщерни клетки, включва няколко контролни точки, които спират цикъла, за да може ДНК да бъде проверена и поправена, ако е необходимо. При някои видове рак определена контролна точка не функционира (поради генетична мутация или друг проблем), което позволява цикълът да продължи, дори когато има наличие на увреждане в ДНК.

Труднолечимият карцином на матката влиза в групата на точно този тип ракови заболявания. Повече от 90% от случаите са белязани от мутация или друга аномалия в гена „TP53“, която играе важна роля в контролната точка между първата фаза на клетъчния растеж и фазата на репликация/удвояване на ДНК. Без работещ „TP53“ ген, клетките могат да преминат към фазата на репликация със силно увредена ДНК верига.

Липсата на функционален „TP53“ ген води до огромно напрежение на контролната точка, наречена G2/M, при следващия етап от клетъчния цикъл. Тази контролна точка осигурява крайна проверка на качеството на ДНК и контролира преминаването към митоза, процесът на разделяне на клетката на две „дъщерни“ клетки. Възпрепятстването на нормалното протичане на тази проверка чрез блокиране на един от участващите в нея протеини, може да доведе до множество увреждания в ДНК на туморните клетки и до последващата им смърт.

В проучването, което изследователите цитират, са включени 35 пациенти, всички от които преди са били лекувани с химиотерапия с платина. Пациентите приемат адавосертиб перорално, по определен график. При средно проследяване от 3,8 месеца, 10 от 34 пациенти, които могат да бъдат оценени, са с намалени туморни размери – степента на отговор е почти 30%.

„В някои от случаите ефектът е изключително траен, като някои пациенти все още реагират на лекарството повече от година след лечението“, казват ръководителите на изследването.

Най-честите нежелани странични ефекти от лечението са анемия, диария, гадене и умора.

„Адавосертиб демонстрира забележителна активност като самостоятелно средство при тази група пациенти“, казва водещият автор на изследването д-р Джойс Лиу (Joyce Liu), доктор по медицина и магистър по обществено здраве от Раковия институт „Дана-Фарбер“, САЩ. „Това е особено обнадеждаващо при този тип рак, при който настоящето лечение е с ограничена ефективност.“

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200423212610.htm

Прочети още статии на тема:

рак на маточната шийка

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи