BezRak.com

лечение

Проучване: Експериментално лекарство може да предотврати появата на рецидиви

Проучване: Експериментално лекарство може да предотврати появата на рецидиви
16 април 2020

Изследователи от института „Франсис Крик“, Великобритания, установяват, че лекарство предотвратява повторната поява на рак при мишки.

Едно от най-големите предизвикателства в изследванията на рака е предотвратяването на неговата повторна поява при пациенти в ремисия. Причината за тези рецидиви е, че някои ракови клетки оцеляват и са в състояние да нараснат и да се превърнат в ново злокачествено образувание.

Като част от изследването, публикувано в специализирания журнал „Природна комуникация“ (Nature communications), изследователите заявяват, че експерименталното лекарство Квизиностат (Quisinostat) може да предотврати рецидиви при вече излекувани мишки, както и да спре размножаването на оцелели човешки ракови клетки в култура.

Лекарството действа като увеличава нивата на протеин, наречен „хистон H1.0“, в туморните клетки. Този протеин спира размножаването на раковите клетки и стопира туморния растеж.

При клетки, взети от пациенти с рак на гърдата, белия дроб или панкреаса, лекарството им въздейства по такъв начин, че те стават неспособни да се делят.

Учените се надяват, че ако неговата ефективност се докаже при по-нататъшни тестове и клинични изпитвания, това лекарство може да бъде приемано от пациенти след приложеното им вече лечение, за да се предотврати повторната поява на рака. Важното е, че ефектът на Квизиностат не зависи от това по какъв начин раковите клетки са оцелели след лечението – нещо, което варира при различните пациенти и видове рак.

Това лекарство деактивира клетките, които подхранват дългосрочния растеж на тумора и водят до рецидив на заболяването. Тези ранни открития предполагат, че то може да е по-ефективно от често използваните лекарства, които инхибират растежа на тумора“ заявява Кристина Моралес Торес (Cristina Morales Torres), която е главен автор на проучването.

Необходими са допълнителни изследвания, които да потвърдят дали това лекарство може да предотврати повторната поява на рака при хора и дали може да се използва за дългосрочно овладяване на дадено онкологично заболяване “ отбелязва тя.

Важно е да се отбележи, че тези резултати предполагат, че лекарството Квизиностат може да оказва въздействие върху раковите клетки, без да засяга функциите на здравите.

Паола Скафиди (Paola Scaffidi), съавтор на проучването и ръководител на Лабораторията за изучаване на епигенетиката на рака в Института за ракови заболявания на Университетския колеж в Лондон, Великобритания, отбелязва:

Точно както стволовите клетки, които непрекъснато произвеждат потомство, за да поддържат нашите тъкани здрави, така и раковите клетки растат, делят се и изразходват енергия. Ето защо откриването на потенциално лекарство, което спира растежа на тумора, без да засяга нормалните клетки, е предизвикателство. Вълнуващо е, че при първоначалните анализи с Квизиностат не открихме опасност за здравите стволови клетки.

Следващата стъпка за изследователите ще бъде да разберат по какъв начин лекарството оказва различен ефект върху здравите и злокачествените клетки и дали протеинът „хистон H1.0“ може да помогне за разбирането на това, какво прави раковата клетка различна от стволовата.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200414122824.htm

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?