BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

Клинично проучване: Черен кимион и мед срещу COVID-19

Клинично проучване: Черен кимион и мед срещу COVID-19
04 декември 2020

Пандемията от коронавирусната инфекция (COVID-19) е засегнала над 40 милиона души и в довела до повече от милион смъртни случая в световен мащаб. Понастоящем научната общност усилено работи върху разработването на потенциално лечение срещу вирусното заболяване.

Изследователи провеждат многоцентрово, плацебо-контролирано, рандомизирано клинично изпитване в 4 медицински центъра в Пакистан, в което подлагат на анализ потенциалната ефикасност на комбинацията от мед и черен кимион (Nigella sativa) при лечението на пациенти с COVID-19.

И двата компонента са известни с това, че имат изявен антивирусен, антимикробен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект, както и доказан профили на безопасност.

В проучването са включени възрастни пациенти, засегнати от COVID-19, с умерена или тежка степен на заболяването.

Пациентите са разпределени на случаен принцип да приемат или мед (1 gm / Kg / ден) и семена от черен кимион (80 mg / Kg / ден) или плацебо до 13 дни, заедно със стандартните грижи за лечение на заболяването. Резултатите се измерват на база облекчаване на симптомите, пълно изчистване от вируса и смъртността на пациентите.

В проучването са включени общо 313 пациенти – 210 с умерена инфекция и 103 в тежко състояние. Резултатите показват, че приемът на комбинацията от мед и черен кимион води до приблизително 50% намаляване на времето, необходимо за облекчаване на симптомите в сравнение с плацебо. Освен това приемът на природните средства води до изчистване на организма от вируса 4 дни по-рано спрямо групата, която приема плацебо. Пациентите, които получават комбинацията от черен кимион и мед имат по-добър клиничен резултат още на 6-ия ден след началото на техния прием. При тежки случаи смъртността е четири пъти по-ниска при групата с назначена терапия с природните продукти, като не се наблюдават странични ефекти, свързани с техния прием.

В заключение, клиничното изпитване показва, че комбинацията от мед и черен кимион може да се използва като безопасно и ефективно средство за подобряване на състоянието на пациенти с COVID-19. Приемът на природните продукти води до по-бързо изчистване на организма от вируса, по-бързото възстановяване на пациентите, както и до намаляване на смъртността. Комбинацията от мед и черен кимион представлява леснодостъпна терапия, която може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за подсилване на техните ефекти за подобряване на човешкото здраве.

Източник:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.30.20217364v4
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи