BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нов механизъм, по който туморите развиват резистентност към лечение

Учени откриват нов механизъм, по който туморите развиват резистентност към лечение
01 октомври 2020

Екип от изследователи от Университета в Алберта (University of Alberta), Канада, идентифицира нов механизъм, чрез който туморните клетки стават устойчиви на химиотерапията. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Нейчър-комуникации“ (Nature Communications). Тяхното откритие може да допринесе за подобряване на лечението на жени с рак на гърдата.

Според изследователите повече от 20 % от пациентите с рак на гърдата ще имат фатален изход от заболяването поради развитието на терапевтична резистентност и образуването на метастази – разпространение на първичния тумор в други части на тялото. Един от механизмите, по които туморите придобиват резистентност към терапията е чрез развитието на хипоксия или чрез наличието на ниски нива на кислород в тяхната среда. Това състояние може да настъпи, тъй като те растат много по-бързо от околната тъкан. И тъй като кръвоносните съдове не могат да се развиват дълбоко в туморното образувание, в него има зона, която остава лишена от кислород и хранителни вещества. Това може да доведе до настъпването на големи промени в клетките, като най-забележителната е пластичността, характеристика, която позволява на туморните клетки да се разпространяват.

Изследователите насочват своето внимание към „mTOR“ инхибиторите – група лекарства, използвани по различни начини за лечението на рак. Тези инхибитори възпрепятстват протичането на клетъчните пътища по същия начин, както хипоксията. Поради това учените си поставят за цел да открият дали тези лекарства могат да окажат същото влияние върху туморните клетки като хипоксията.

Те откриват, че „mTOR“ инхибиторите имитират хипоксия и водят до производството на различни версии на три типа информационни РНК (mRNAs) – носители на информация, които тялото използва за синтеза на протеини. Тези различни версии позволяват производството на специфични протеини при стресови състояния на раковите клетки, като хипоксия и химиотерапия, а произведените чрез тях протеини водят до прогресия на тумора.

Чрез по-добро разбиране на механизма, който позволява на туморите да прогресират и да станат метастатични, ние можем да разработим потенциални лечения, които да предотвратяват тяхното развитие“, отбелязват изследователите.

Според учените, когато прилагат експериментално лекарство, наречено „ISRIB“, което пречи на препрограмирането на производството на протеини, прогресията на тумора се предотвратява успешно.

Следващата цел на изследователите ще бъде да открият дали съединения като лекарството „ISRIB“ могат да бъдат използвани, за предотвратяване на образуването на метастази и развитието на резистентност към терапиите.

Източник:

https://medicalxpress.com/news/2020-09-tumor-cells-resistant-chemotherapy.html
Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи