BezRak.com

лечение

Учени използват метода „CRISPR“, за да открият „слабите места“ на левкемията

Учени използват метода „CRISPR“, за да открият „слабите места“ на левкемията
23 април 2020

Екип от изследователи от Калифорнийския университет по медицина в Сан Диего, САЩ, и Раковия център на Мурс към университета – д-р Джин Йео (Gene Yeo), д-р Аняна Рао (Anjana Rao) и д-р Дживиша Баджай (Jeevisha Bajaj), използват технологията „CRISPR“ (метод за редакция на гени), за да идентифицират ключови регулатори на хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ) – вид рак, който е трудно лечим и се отличава с чести рецидиви.

Според американския Национален раков институт приблизително 1,5 процента от мъжете и жените ще бъдат диагностицирани с левкемия в някакъв момент през живота си. Въпреки че хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ) може да бъде контролирана с целеви терапии, това заболяване може да бъде смъртоносно, ако напредне или се диагностицира в напреднал стадий. Откритията на екипа от изследователи имат отношение също и към острата миелоидна левкемия (ОМЛ), както и към други видове рак на кръвта.

„Използвахме технологията „CRISPR“, за да извършим широкообхватен геномен скрининг на левкемични клетки, като по този начин може да се блокират хиляди гени наведнъж. Това е изключително мощен инструмент, който ни позволява да идентифицираме множество гени, които подхранват растежа на раковите клетки при левкемията и да открием слабите им точки, които могат да бъдат използвани в лечението на заболяването“, заявява главният автор на проучването д-р Танищха Рея (Tannishtha Reya), доктор по медицина и професор по фармакология и медицина. „Проучването показва също, че за първи път всички скрининги, базирани на „CRISPR“ метода, могат да бъдат проведени по начин, който е много по-физиологично-близък (релевантен), използвайки първични ракови клетки и подходяща естествена микросреда.“

Проучването е публикувано в журнала „Природа на рака“ (Nature Cancer). В него д-р Рея и нейните колеги успяват да определят РНК-свързващите протеини, които обикновено контролират как, кога и дали клетките да произвеждат определени протеини. Този клас протеини поддържат и защитават устойчивите на лекарства родоначални клетки на левкемията. Авторите насочват вниманието си върху протеина „Staufen2“ („Stau2“), част от семейството на РНК-свързващите протеини, за който преди беше известно единствено това, че контролира развитието на мозъка и нервната система.

Екипът от учени разработва миши модел, при който протеинът „Stau2“ е генетично премахнат и установяват, че загубата му води до значително потискане на растежа и размножаването на левкемичните клетки, като се наблюдава удължаване на общата преживяемост на животните. Показано е, че този протеин е необходим и за растежа на първични тъканни проби от пациенти с левкемия, което доказва връзката му със заболяването при хората.

Ние сме особено развълнувани от тези резултати, тъй като, доколкото ни е известно, това е първата научна демонстрация на това, че „Staufen2“ е ключов фактор при онкологичните заболявания“, отбелязва Рея, която е член и на Консорциума за регенеративна медицина в Санфорд, Флорида, САЩ.

За да разберат как „Stau2“ контролира рака, изследователите предприемат изчислителен анализ на мишените на неговия геном чрез метода „RNA-Seq“ (метод за определяне на количеството и последователността на базите в РНК веригата) и „eCLIP-Seq“ (метод за определяне на точките за свързване във веригата РНК). Това довежда до откритието, че този протеин контролира ключови онкогени, като „Ras“, и епигенетични регулатори, като „LSD/KDM“ – семейство протеини, които са основни „мишени“ на лекарствата за лечение на левкемия и други видове рак.

„Тези резултати ще бъдат от особена важност за откриването на нови методи за лечение на заболяването“, казва д-р Баджай. „Нашият анализ идентифицира клетъчни сигнали, които са критични за развитието на рака и в бъдеще това проучване ще бъде полезно за изследване на микросредата – зоната около тумора, която включва тъкан, кръвоносни съдове и важни молекулярни сигнали, свързани със спецификата на рака.“

Източник:

www.technology.org/2020/04/20/finding-leukemias-weakness-using-genome-wide-crispr-technology/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?