BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Експериментална терапия срещу рак не налага употребата на лекарствени съединения

Експериментална терапия срещу рак не налага употребата на лекарствени съединения
28 септември 2020

Учени от Технологичния университет в Нанянг (Nanyang Technological University), Сингапур, разработват нов метод за лечение на рак, който атакува раковите клетки на принципа на „троянския кон“ и води до тяхното самоунищожение. Новата терапия срещу рак постига успех в борбата със злокачествените клетки, без да налага употребата на лекарства. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Small“.

Изследователският екип използва наночастица, обвита със специфична аминокиселина, наречена L-фенилаланин – една от няколкото аминокиселини, необходими за растежа на раковите клетки. Специфичната аминокиселина не се синтезира в човешкия организъм, а се абсорбира при консумацията на месо и млечни продукти.

При изследвания върху мишки се установява, че раковите клетки приемат наночастицата, наречена „Nano-pPAAM“ (Nanoscopic fenylalanine Porous Amino Acid Mimic), като безвредна аминокиселина, която впоследствие води до тяхното унищожение.

Режимът на самоунищожение се задейства, тъй като наночастиците насърчават свръхпроизводството на някои химични съединения, известни като реактивни кислородни видове (ROS), което води до претоварване на раковите клетки. По този начин се стига до нарушаване на техните функции, без да се засягат съседните здрави клетки в организма.

Учените използват наноматериала като лекарство вместо като транспортна молекула на определено лекарствено съединение. Селективните унищожителни свойства на „Nano-pPAAM“ не е необходимо да бъдат активирани от каквито и да било външни стимули. Аминокиселината L-фенилаланин способства навлизането на нанотерапевтичното средство вътре в раковите клетки и да окаже своя ефект.

Изследователите установяват, че „Nano-pPAAM“ унищожава около 80% от раковите клетки на гърдата, кожата и стомаха. Тези резултатите са сходни с резултатите от настоящите химиотерапевтични лекарства, но без техните странични ефекти. Новият метод се основава на наночастици със силициев диоксид, който е класифициран като безопасен за хората.

Въпреки че на този етап са проведени само лабораторни изследвания и анализи върху миши модели, ранните резултати от проучванията са обещаващи.

Този нов подход може да помогне при лечението на рецидиви, при които пациентите могат да развият резистентност към терапиите поради честата употреба на лекарства. При тази терапия не се използват лекарствени съединения, което значи, че няма как да се развие резистентност към лечението. Също така, според изследователите този нов подход в лечението на рака може да се приложи при пациенти, които не реагират на конвенционалните терапии за лечение на заболяването.

Източник:

https://www.sciencealert.com/a-new-cancer-treatment-uses-a-trojan-horse-approach-and-no-drugs
Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи