BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени разработват нов молекулен комплекс, който унищожава раковите клетки

Учени разработват нов молекулен комплекс, който унищожава раковите клетки
04 септември 2020

Учени откриват, че комбинацията от специфична биомолекула и метален комплекс може да бъде ефективно средство за борба с раковите клетки. Изследователският екип разработва нов метод, който визуализира туморните клетки чрез облъчване с видима светлина и ги унищожава. Изследователската група, ръководена от проф. М. Консепсион Гимено (Prof. M. Concepción Gimeno) от Университета в Сарагоса, Испания, публикува своя доклад в журнала „Химия- Европейски журнал“ (Chemistry – A European Journal).

Визуализация и лечение в една стъпка

Тераностиката представлява комбинацията от „терапия“ и „диагностика“. Този термин се отнася до лекарства, които се използват не само за лечението, но и за откриването на тумори. Например, при лечението на рак на простатата, специфично за простатата антитяло се подлага на радиоактивно маркиране. След като антитялото се свърже с раковите клетки на простатата, радиоактивността, излъчвана от тераностичния агент, се използва за визуализиране на тумора и възможните метастази, като в същото време оказва увреждащ ефект върху раковите клетки в таргетната област.

Учените комбинират малка биомолекула, наречена „енкефалин“, която може да се прикрепва към опиоидните рецептори, които са в изобилие при някои видове рак, с луминесцентен и токсичен метален градивен елемент. По този начин те успяват да разработят молекула, която има същите свойства като наличните тераностични агенти, но може да бъде открита чрез облъчване с видима светлина, а не с радиоактивни лъчи.

Изследователският екип използва луминесцентните свойства на молекулата, за да я открие в клетките и да демонстрира нейния токсичен ефект. След анализа на новото съединение изследователите установяват, че вредният ефект върху туморните клетки зависи от стабилността на връзката между биомолекулата, пептида и увреждащия клетките метален комплекс. Този комплекс може да достигне таргетната клетъчна структура и да атакува клетките само ако неговите химични връзки са по-малко стабилни и следователно може да се разпадне. Това откритие проправя пътя за по-нататъшни изследвания относно този обещаващ и иновативен тераностичен агент, който ефективно унищожава туморните клетки.

Източник:

www.technologynetworks.com/cancer-research/news/biomoleculemetal-complex-targets-and-damages-cancer-cells-339330

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи