BezRak.com

иновативна медицина

Наноносител подпомага транспорта на химиотерапевтични лекарства към раковите клетки

Наноносител подпомага транспорта на химиотерапевтични лекарства към раковите клетки
28 май 2020

От десетилетия учените изследват приложението на липозомите – кухи сферични структури, съставени от липиден бислой (двоен слой), за доставяне на химиотерапевтични лекарства до туморните клетки. За съжаление, в някои случаи лекарството може да „изтече“ от липозомните структури, преди да достигне до своето местоназначение. По този начин се намалява крайното количество, което достига до раковите клетки и се нанася вреда върху здравите тъкани. В доклад, публикуван в американския научен журнал “Nano Letters”, учени заявяват, че са открили начин за стабилизиране на липозомите чрез вграждане на „нанобол“ (nanobowl) – нещо като вдлъбната наноструктура.

Изследователите извършват редица опити с цел да намалят пропускливостта на липозомните структури. Някои от тези опити включват покриване на повърхностите им с полимери или омрежване на липидите в техния бислой. Тези модификации обаче могат да доведат до промени в свойствата на липозомите и да повлияят на тяхното взаимодействие с клетките. Учените д-р Чао Фанг (Dr. Chao Fang), доц. Джонатан Ловел (Assoc. Prof. Jonathan Lovell) и техни колеги, се насочват към разработката на нов метод за стабилизиране на липозомите, който да запази повърхността им непокътната. Те решават да изпробват ефективността на структури, наречени „наноболи“ – вдлъбнати наноструктури с отвор, което да позволи на лекарствата да се отделят, след като липозомния бислой се разпадне вътре в ракова клетка. Те смятат, че чрез сглобяване на липидния бислой около „нанобола“, устойчивата структура ще поддържа механично липозомата.

Учените изграждат силициеви „наноболи“, модифицирайки техните повърхности с положително заредена химическа група и изграждайки отрицателно зареден липиден бислой около всяка структура. Те зареждат всяка структура с химиотерапевтичното лекарство доксорубицин (doxorubicin), което заема място в сърцевината им, която е изпълнена с вода. Получената стабилизирана липозома, наречена „нанобол“, има по-ниска пропускливост спрямо обикновените липозоми в условия, сходни на тези на кръвоносните съдове. Въпреки това структурата освобождава част от лекарството, когато се изпитва върху ракови клетки в лабораторни условия.

В експеримент с мишки с трансплантирани метастатични тумори на гърдата, животните, инжектирани с „нанобол“-липозоми, живеят по-дълго от тези, получаващи лечение със стандартни липозомни структури. Също така, мишките, лекувани с „нанобол“- структури, имат по-малки туморни размери в сравнение с групата, получаваща конвенционални липозоми, а ракът не се разпространява в белите им дробове, както се случва при другата група.

Простият, ефективен метод трябва да бъде лесен за широко приложение и да има потенциал за клинична употреба“, отбелязва изследователският екип.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200520084129.htm

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?