BezRak.com

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

Проучване разкрива, че наследствените гени може да са причина за метастазирането

Проучване разкрива, че наследствените гени може да са причина за метастазирането
27 май 2020

При напредване на дадено онкологично заболяване, раковите клетки обикновено се разпространяват до различни части в човешкото тяло, образувайки метастази. Отдавна се смята, че генетичните мутации, възникващи вътре в туморните клетки, водят до този често пагубен за пациентите процес.

В ново проучване изследователите за първи път показват, че нашият собствен наследствен генетичен материал може да е причина за образуването на метастази.

Научното изследване, публикувано на 25 май в научния журнал „Нейчър медицина“ (Nature Medicine), предполага, че различията в един ген, присъстващи в генома на човека от раждането, могат да променят прогресията на меланома – вид рак на кожата. Изследователите подозират, че тези наследствени вариации могат да имат същия ефект и върху други видове рак.

Пациентите често питат: „Защо нямам късмет? Защо ракът ми се разпространи?“, като ние лекарите никога не сме имали отговор на този въпрос“, казва главният изследовател проф. д-р Сохаил Тавазоие (Prof. Sohail Tavazoie) от Ню Йорк, САЩ.

„Това изследване дава обяснение на загадката. Откритието може да промени гледната точка на учените относно метастазирането на рака, което да доведе до по-добра оценка на рисковете при определяне на методите на лечение“ казва проф. Тавазоие.

„Мистерията“ на метастазите

Метастазите възникват, когато раковите клетки от оригиналната тъкан на произход се разпространят в други части на тялото, образувайки нови тумори. Това явление води до по-голямата част от смъртните случаи вследствие на заболяването. Учените подозират, че родоначалните ракови клетки, които се появяват поради мутации вътре в нормалните, здрави клетки, придобиват способността си да се разпространяват при настъпването на допълнителни мутации. Но след десетилетия на анализи те все още не са открили такава генетична промяна, която да води до метастазиране.

Предишните изследвания в лабораторията на проф. Тавазоие идентифицират ген, наречен „APOE“, който присъства в ДНК на всички клетки на тялото. При заболяване този ген може да повлияе на разпространението на раковите клетки при пациенти, страдащи от меланом. Генът произвежда протеин, който изглежда засяга редица процеси, използвани от раковите клетки за метастазиране. Засегнатите от протеина процеси включват: образуване на кръвоносни съдове, разрастване по-дълбоко в здравата тъкан и защитата от имунните клетки, борещи се с тумора.

В човешкия организъм обаче, този ген присъства в една от трите му различни вариации: „ApoE2“, „ApoE3“ и „ApoE4“. Д-р Бенджамин Остендорф (Dr Benjamin Ostendorf), учен и лекар в лабораторията на проф. Тавазоие, смята, че тези вариации на гена могат да обяснят защо меланомът прогресира по различен начин при всеки пациент.

При експерименти с мишки, носещи една от всяка от версиите на гена, той и колегите му откриват, че туморите при гризачите с „ApoE4“, растат най-бавно и имат по-малък шанс за разпространение.

По-задълбочен анализ разкрива, че „ApoE4“ е най-ефективната версия на „ApoE“ гена по отношение на повишаване на имунния отговор срещу туморните клетки. В сравнение с гризачите с останалите вариации на гена, мишките, носещи „ApoE4“, показват по-голямо изобилие от Т-клетки, борещи се с тумора, както и намалено количество на кръвоносни съдове около него.

„Смятаме, че всяка вариация на „ApoE“ гена модулира по различен начин атаката на имунната система“, казва д-р Остендорф.

Разработване на по-ефективни терапии

Генетичните данни на повече от 300 пациенти с меланом потвърждават резултатите от експериментите с мишки. Пациентите, носещи „ApoE4“, оцеляват най-дълго, докато тези с „ApoE2“ вариацията на гена имат най-кратка продължителност на живота. Тази прилика в резултатите предполага, че лекарите могат да проведат анализ на гените на пациентите, за да преценят риска от прогресиране на тяхното заболяване.

Тези открития биха могли да повлияят и на курса на лечение на болните. Пациентите с меланом понякога получават терапия, която насърчава собствената им имунна система да се бори с раковото образувание. Изследователският екип анализира медицинските данни на такива пациенти, както и резултатите от експериментите с мишки и откриват, че при наличие на „ApoE4“ пациентите реагират по-добре на имунотерапиите.

По същия начин, изследователите откриват, че експериментално съединение, което увеличава производството на „ApoE“, наречено „RGX-104“, е ефективно в борбата с тумори при мишки. Понастоящем съединението „RGX-104“* е в процес на клинични изпитвания.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи как могат да бъдат разработени терапии за пациенти с други вариации на „ApoE“ гена“, отбелязва проф. Тавазоие.

Учените разкриват, че „ApoE2“ се свързва с повишен риск от метастази, докато „ApoE3“ вариацията на гена попада между характеристиките на другите две вариации. „Трябва да намерим онези пациенти, чиято генетика ги излага на по-голям риск от летален край и да определим какви терапии действат най-добре за тях“, казва проф. Тавазои.

Тези резултати могат да допринесат за лечението и на други заболявания. Някои проучвания показват, че вариациите в „ApoE“ гена оказват влияние върху болестта на Алцхаймер. Например наличието на „ApoE4“ повишава риска от това невродегенеративно разстройство, въпреки че потиска прогресията на рака.

Все още не е съвсем ясно как „ApoE“ оказва влияние на болестта на Алцхаймер, но вярваме, че нашите изследвания в областта на рака може да подобрят разбирането ни и за тази болест“, казва проф. Тавазои. Неговият екип, обикновено фокусиран върху изследвания относно рака, е започнал да проучва връзката на гена и невродегенеративното разстройство.

*Проф. Тавазоие е научен съосновател на „Rgeni“x, компанията, разработила това съединение.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200525115641.htm

Сподели
Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи