BezRak.com

профилактика

Нов кръвен тест може да открива повече от 50 вида рак

Нов кръвен тест може да открива повече от 50 вида рак
06 април 2020

Учените разработват нов кръвен тест, който може да открие повече от 50 вида рак, което предлага надежда за ранна диагностика и лечение на заболяването.

Тестът се основава на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), която се отделя от туморите и се открива, циркулираща в кръвта. По-конкретно, анализът се фокусира върху химичните промени в тази ДНК, известни като модели на метилиране.

Според изследователите тестът не само може да определи дали даден човек има онкологично заболяване, но може и да подпомогне за определянето на вида на рака.

Д-р Джефри Окснард (Geoffrey Oxnard) от Бостънския институт за ракови заболявания “Дана-Фарбер” към Медицинския факултет в Харвард, САЩ заявява, че към момента надеждността на теста се изследва в клинични проучвания. „Подобен тест трябва да се използва при независима група с висок риск от онкологично заболяване, за да може да се докаже ефективността му за детекция на заболяването“.

В журнала „Annals of Oncology“, екипът от учени разкрива, че тестът е разработен с помощта на алгоритъм за машинно обучение – вид изкуствен интелект. Тези системи използват модели от база данни и се научават да ги класифицират.

Първоначално изследователите захранват системата с данни за моделите на метилиране в ДНК от кръвни проби, взети от повече от 2800 пациенти, като впоследствие прибавят към нея данни от още 3052 участници, 1531 от които са онкоболни, а 1521 са здрави.

Използвайки тази информация, системата сортира пробите в групи въз основа на моделите им на метилиране. След това учените програмират системата да разпознава коя група на кой вид рак отговаря.

„При бременни жени изследваме тяхната „свободно плаваща“ ДНК за наличие на аномалии в плода“, казва Окснард. „Знаехме, че този подход съществува, въпросът бе как да усъвършенстваме методите за детекция на рак в тази ДНК? И това бе постигнато благодарение на изкуствения интелект.“

По-късно екипът изследва ефикасността на системата при още 1264 човека, половината от които имат раково заболяване. Резултатите показват, че по-малко от 1% от хората без рак са били неправилно диагностицирани от системата като онкоболни. „Наистина е важно да не казвате на хората, че имат онкологично заболяване, ако това не е така“, казва Окснард.

Когато става дума за диагностициране на хора с ракови заболявания, екипът открива, че системата успява да идентифицира повече от 50 различни вида рак при 44% от случаите. Въпреки това, изследователите подчертават, че тази цифра може да варира, ако тестът се използва за скрининг на обща популация, а не на хора, за които се знае със сигурност, че имат рак.

Учените откриват, че колкото е по-напреднал стадият на заболяването, толкова по-лесно то може да бъде открито от системата. Като цяло заболяването е правилно диагностицирано при 18% от пациентите с I стадий на рак, докато при тези в IV стадий, то е диагностицирано успешно при 93% от хората.

Екипът отбелязва, че тези резултати са вълнуващи, тъй като предлагат възможност за нов начин на скрининг за ракови заболявания, които иначе са трудни за откриване. Например системата идентифицира успешно 63% от случаите в I стадий на рак на панкреаса, като нараства до 100% в случаите на IV стадий на този вид рак.

Освен това екипът установява, че системата може да помогне за определянето на вида на раковото заболяване. За 96% от пробите, за които се смята, че показват наличието на рак, тестът е бил в състояние да идентифицира тъканта, от която произхождат раковите клетки, като 93% от тези прогнози се потвърждават като правилни.

Д-р Дейвид Кросби (David Crosby), ръководител на отдела за ранна диагностика в Центъра за изследване на рака, Великобритания, казва, че откриването на ракови заболявания в ранните им стадии е важно, тъй като те са по-малко агресивни и по-лесно лечими.

„Въпреки че този тест все още е в начален етап на разработка, първоначалните резултати са обнадеждаващи“, казва той. „И ако тестът може да бъде разработен така, че да бъде по-ефективен при улавяне на ранните стадии на рак, той може да се превърне в инструмент за ранна диагностика.“

Д-р Кросби добавя също, че са необходими повече изследвания, за да се подобри способността на теста да открива раковите заболявания. „Трябва да проучим как би работил той при реален сценарий на скрининг на населението за наличието на онкологични заболявания“, казва той.

Източник:

https://www.theguardian.com/science/2020/mar/31/new-blood-test-can-detect-50-types-of-cancer

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?