BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нов механизъм, който прави раковите клетки резистентни към лечение

Учени откриват нов механизъм, който прави раковите клетки резистентни към лечение
31 юли 2020

В съвместни проучвания относно рака, финансирани от фонда на Оксфордския университет, Великобритания, изследователите разкриват нов механизъм, чрез който раковите клетки се адаптират към стреса по време на прилагане на противораковите терапии. Главен ръководител на изследването е доц. Дебора Гобърдхан (Assoc. Prof. Deborah Goberdhan), която е специалист в областта на клетъчната сигнализация.

Механизмът включва клетки, освобождаващи малки везикули, известни като екзозоми. Те съдържат сложни смеси от протеини, РНК (рибонуклеинова киселина) и други молекули, които могат да репрограмират околните клетки.

Смята се, че екзозомите се освобождават от всички клетки в тялото и играят важна роля в много процеси като имунитет и репродукция. Но при наличие на онкологично заболяване те могат да променят своите функции и да предизвикат патологични промени, включващи туморен растеж и образуване на метастази.

Понастоящем изследванията сочат, че екзозомите се образуват в отделни клетъчни структури, известни като късни ендозоми. Тези структури също се използват за поддържане на нормалните клетъчни функции и тяхната главна роля е разграждането на увредените протеини и структури в клетката.

Учените извършват анализ върху плодови мушици (Drosophila melanogaster) и човешки ракови клетки и установяват, че екзозомите могат да се образуват и в системата за пречистване на клетката, която предпазва протеините за многократна употреба от процесите на разграждане.

Тези клетъчни елементи, наречени „Rab11a-екзозоми“, носят различен „товар“ (cargo), който може да подпомогне растежа на раковите клетки, както и тяхното оцеляване по време на лечението.

С увеличаване на туморния размер клетките в него се нуждаят все повече от ключови хранителни вещества, като аминокиселини, и именно тези „стресирани“ клетки произвеждат Rab11a-екзозоми, които носят техни протеини.

Тези „лоши екзозоми“ могат да стимулират растежа на околните клетки и да доведат до селекцията на по-агресивни типове клетки, което да направи заболяването по-трудно лечимо. Производството на Rab11a-екзозоми може да обясни защо някои пациенти не реагират на определени лечения и защо други често развиват резистентност към терапиите“, отбелязва доц. Гобердхан.

Откритията разкриват, че може да се наложи антираковите терапии да се прилагат в комбинация с лекарства, които пречат на туморните клетки да се адаптират към тях и да намалят производството на тези екзозоми.

Според учените ключова стъпка ще бъде да се проучи механизмът на производство на тези „лоши екзозоми“, които задвижат прогресията на рака. По този начин терапиите ще могат да бъдат проектирани така, че да блокират тяхното производство.

Разработването на начини за откриване на специфичните екзозоми в кръвта на пациента е важна цел в изучаването на рака. Подобен подход може да открие наличието на рак в ранните етапи или да предскаже как пациентите ще реагират на лечението. Тези фактори могат да окажат голямо влияние върху преживяемостта на раковите клетки и създаването на по-персонализирано лечение за пациентите“ отбелязва доц. Гобердхан.

Това вълнуващо изследване разкрива, че екзозомите могат да действат по начин, за който не сме подозирали“ заявява д-р Емили Фартинг, старши ръководител на научноизследователската дейност във Фонда за изследване на рака към Оксфордския университет.

Резултатите от проучването все още не са приложими при терапиите за лечение на рак, но предоставят полезна информация за това как учените биха могли да се преборят с болестта по един нов и алтернативен начин.

Наскоро публикуваното изследване успява да привлече интереса на изследователската общност и получи допълнително финансиране за скрининг на новооткритите екзозоми при пациенти. Основен фокус на екипа е да идентифицира начините за блокиране на тяхното производство, така че тяхната роля в патологията на рака да бъде напълно изучена.

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20200728/Study-reveals-new-mechanism-that-that-fuels-cancer-adaptation.aspx

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи