BezRak.com

лечение

Нова технология може да премахне необходимостта от повторна оперативна намеса при отстраняване на тумори

Нова технология може да премахне необходимостта от повторна оперативна намеса при отстраняване на тумори
28 април 2020

Екип от инженери от университета в Алберта, Канада, успяват да усъвършенстват нова технология за образна диагностика, която би могла да намали броя на повторните операции за отстраняване на туморни образувания при пациенти.

Екипът, воден от проф. Роджър Земп (Roger Zemp), използва ултравиолетова фотоакустична дистанционна сензорна микроскопия (UV-PARS) за бърза визуализация и анализ на туморната тъкан. Този анализ може да бъде направен още по време на операцията, за да се определи дали целият тумор е отстранен, което от своя страна да предотврати необходимостта от повторна оперативна намеса.

Настоящата медицинска практика за определяне на това дали туморът е отстранен цялостно, наречена хистология, включва микроскопско изследване на част от отстранения тумор – процес, който може да отнеме седмици.

Патолозите могат да разгледат едва 0,1 % от обема на тумора“, отбелязва проф. Земп, който също е член на Института за изследване на рака в Северна Алберта, Канада. „Въпреки това, в момента хистологията е златният стандарт за определяне дали границите около образуванието са напълно изчистени от него.“

„UV-PARS“ технологията предоставя хистологични изображения, които са сравними с получаваните от патоанатомите диагностични данни, без да е необходимо тъканта да бъде изпращана за анализ.

Екипът на проф. Земп работи за усъвършенстване на технологията, за да увеличи скоростта, с която може да анализира тъканите, както и да създаде по-малък модел на парата, който да бъде по-подходящ за потенциална широка клинична употреба в следващите няколко години.

Също така, инженерите се стремят да разработят технологията така, че тя да бъде безопасна за приложение in vivo, а не само върху тъканни проби. Ултравиолетовата светлина, използвана при тази нова технология, не е напълно безопасна за обща употреба върху жива тъкан, освен ако не е за процедура, при която се отстраняват слоеве тъкан, което се случва при този тип оперативна намеса.

Имаме нови данни, демонстриращи in vivo изображения и вярваме, че наистина имаме предимства пред почти всяка друга техника за виртуална хистология„, заявява проф. Земп.

Екипът получава безвъзмездна помощ от Канадския институт за здравни проучвания, за да продължат работата си и да разгледат възможността за използване на инфрачервени лъчи, което би подпомогнало безопасното приложение на технологията в клиничната практика.

Източник:

www.technology.org/2020/04/24/non-invasive-imaging-technique-could-reduce-need-for-repeat-cancer-surgeries/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?