BezRak.com

иновативна медицина

Потенциално лечение за рак на кожата посредством пластири

Потенциално лечение за рак на кожата посредством пластири
18 юни 2020

Учени разработват потенциална терапия срещу рак на кожата, която може да предотврати необходимостта от химио- или лъчетерапия.

Учените са разработили биоразтворими пластири за кожата, които се състоят от микроскопични силиконови наноигли/наноневели (nanoneedles), които имат потенциал в лечението на рака на кожата. Понастоящем конвенционалните методи за лечение на този вид рак включват химио- и лъчетерапия, които са токсични и могат да имат отрицателни странични ефекти.

Изследователите от Университета „Пърдю“ в САЩ разработват пластира, за да помогнат за справяне с проблемите на съвременните лечения на това онкологично заболяване. Резултатите им са публикувани в научния журнал „ACS Nano“.

Уникален метод за транспорт на лекарствата

Новият пластир е уникален по отношение на транспорта и доставката на противораковите лекарствени съединения, като бавното разтваряне на силиконовите наноневели дава възможност за дълготрайно и устойчиво усвояване на веществата.

Д-р Чи Хван Лий (Dr. Chi Hwan Lee), асистент по биомедицинско и машинно инженерство в Университета „Пърдю“, отбелязва: „Разработихме новия пластир с миниатюризирани игли, позволявайки ефективния транспорт на лекарствата за лечение на онкологичното заболяване през самата кожа.

Този пластир е напълно разтворим от телесните течности по програмируем начин, като това се случва в рамките на една минута след преминаването на наноневелите през кожата. Този процес е последван от постепенното им усвояване от тъканите, което се случва в продължение на няколко месеца.

Наноневели/Наноигли

Екипът разработва дизайна на наноневелите, които са изградени върху много тънък, гъвкав и водоразтворим медицински филм, като повърхността на самите игли има пори с наноразмери, които се зареждат с големи количества лекарствени съединения.

Това, което прави нашата технология специална е, че при нея използваме изключително малки силиконови наноневели с изострени краища, които подпомагат навлизането в кожата по напълно безболезнен и минимално инвазивен начин“ отбелязва д-р Лий.

Източник:

www.healtheuropa.eu/potential-new-treatment-for-skin-cancer-with-wearable-patch-development/100696/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?