BezRak.com

иновативна медицина

Ново откритие подобрява терапията срещу рак на простатата

Ново откритие подобрява терапията срещу рак на простатата
22 юни 2020

Ракът на простатата е най-често диагностицираното онкологично заболяване при мъжете, като всеки един от шестима е изложен на риск от развитието му преди 85-годишна възраст.

Екип от учени, водени от проф. Клайв Престидж (Prof. Clive Prestidge) от Института за изследване на рака към Университета на Южна Австралия разработват нова формула на лекарството за лечение на рак на простатата, предлагано на пазара под името Зитига (Zytiga). Резултатите от предклиничните изпитвания от Университета на Южна Австралия показват, че новата формула подобрява ефективността на лекарството с 40%, което може да подобри драстично качеството на живот на хората, страдащи от заболяването.

Това пробивно откритие използва орална формула на основата на масло, която не само дава възможност за прием на по-малка ефективна доза от лекарството, но също така има потенциал за драстично намаляване на възможните странични ефекти, като подуване на ставите и диария.

Въпреки че лекарственото средство е основен метод за лечение на рака на простатата в Австралия, водещият изследовател на проучването д-р Хейли Шулц (Dr Hayley Schultz) отбелязва, че новата формула ще предостави възможност за по-добро лечение на пациентите с този вид рак.

Много лекарства са слабо разтворими във вода, така че когато се приемат, те постъпват в червата, но не се разтварят, което означава, че терапевтичният им ефект е ограничен“, казва д-р Шулц.

Такъв е случаят и със Зитига. При него едва 10% от дозата се абсорбира в организма, оставяйки останалите 90 % неусвоени, като те просто преминават през тялото като отпадък.

Освен това пациентите, приемащи лекарството, трябва да гладуват два часа преди и още един час след неговия прием, за да може то да бъде по-добре усвоено от организма. И както можете да си представите, това създава допълнително неудобство.“

Нашата нова формула променя това. Използвайки масла, ние сме в състояние да увеличим значително разтварянето и абсорбцията на лекарството, правейки го по-ефективно и далеч по-малко токсично за пациентите“ отбелязва д-р Шулц.

Новият състав използва много високи нива на абиратрон ацетат – активното съединение в лекарството, разтворен в специфично масло и капсулиран в микрочастици от порест силициев диоксид. Образуваният прах може да бъде направен под формата на таблетки или капсули за по-удобен прием. Този метод може да намали необходимата доза за лечение от 1000 mg на 700 mg на ден, без да е необходимо пациентите да се подлагат на гладуване в отделни части на деня.

Проф. Престидж казва, че ако се осигури финансиране, клиничните изпитвания върху хора могат да се проведат в рамките на две години.

Въз основа на познанията ни относно фармацевтичния ефект на това лекарство, ние предполагаме, че усвояването му при хората ще бъде значително подобрено с помощта на тази технология“, казва проф. Престидж.

Всичко, което можем да направим, за да допринесем за развитието на продукт за подобряване на живота на пациентите, е безценно.

Тази нова формула е достатъчно гъвкава, за да бъде приложена при хиляди различни лекарства, като нейният потенциал е голям при различни видове заболявания“ отбелязва проф. Престидж.

Източник:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/uosa-bdt061920.php

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?