BezRak.com

лечение

СПИСЪК С ПОТЕНЦИАЛНИ ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ “COVID-19”

СПИСЪК С ПОТЕНЦИАЛНИ ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ “COVID-19”
18 март 2020

От както бе съобщено за наличието на нов щам на коронавирус, наречен „COVID-19“, в Ухан, Китай, през декември 2019 г., той успя да се разпространи изключително бързо по целия свят, довеждайки до глобална пандемия.

Изследователи от „CAS“ („Chemical Abstracts Service“), акредитирано отделение на Американското химическо общество, публикуват специален доклад в журнала „ACS Central Science“. В доклада те предоставят преглед на публикувана научна информация за потенциални терапевтични агенти и ваксини срещу вируса, с акцент върху техните патенти.

Според Световната здравна организация (СЗО) към датата 18 март 2020 г., „COVID-19“ е причинил заболяване на почти 207 000 човека и е довел до над 8 270 смъртни случая. Този вирус, известен също като „SARS-CoV-2“, атакува предимно долните дихателни пътища, причинявайки вирусна пневмония. Освен дихателната система, вирусът може да засегне и стомашно-чревната система, сърцето, бъбреците, черния дроб и централната нервна система. Ако „SARS-CoV-2“ не бъде отстранен бързо, вирусът може да има пагубно влияние върху човешкия живот, световните здравни системи, както и върху глобалната икономика. За да подпомогне изследователските усилия за откриване на терапии и ваксини срещу „COVID-19“, Синтия Лиу (Cynthia Liu) ръководи група от учени от „CAS“, които анализират публикуваните научни данни за „SARS-CoV-2“ и свързаните с него щамове на коронавируса.

Изследователите извършват непрекъснати анализи на бързо нарастващия брой статии относно „COVID-19“ и „SARS-CoV-2“. От последната седмица на 2019 г. до 18 март 2020 г. повече от 500 статии относно вируса са публикувани по електронен път или в печатни издания, като броят им непрестанно нараства от седмица на седмица. Темите включват клинични прояви, потенциални терапии за лечение, структура на вируса и неговите механизми на действие, антивирусни средства и диагностика.

Към днешна дата са издадени повече от 500 патента за ваксини и терапевтични агенти, като антитела, цитокини и нуклеинови киселини, които биха могли да помогнат за предотвратяване или лечение на коронавирусните инфекции. Тъй като „SARS-CoV-2“ е подобен на другите коронавируси, като „SARS-CoV-1“ и „MERS-CoV“, изследователите изтъкват, че терапиите срещу предишните щамове на вируса, могат да бъдат приложими и срещу „SARS-CoV-2“.

Ето и списък на съществуващи лекарства, които евентуално могат да се използват и за лечение на COVID-19. Списъкът е изпратен по е-мейла от БЛС.

На базата на вече одобрените за лечение на COVID-19 лекарства в други страни, научни публикации в най-авторитетните списания (Lancet и др.) и вече проведените и/или провеждащи се клинични изпитания на съществуващи лекарства за други видове болести от Micar Innovation (Micar21), се предлага следния списък от лекарства при пациенти с тежка клинична картина:

  1. Tocilizumab – Ревматоиден артрит; Одобрено в Китай; В Италия след успех се тества клинично на 50 човека и се очаква одобрение след седмица.
  2. Comostat mesylate – Одобрено в Япония; Изследване на Института Робърт Кох и Германския център за изследване на инфекциите и други, публикувано на 4-ти март 2020 – Hoffmann et al., 2020, Cell181, 1–10
  3. Remdesivir – Антивирусно лекарство, използвано при лечението на Ебола. Към момента за COVID-19 се тества в САЩ, а вече даде много добри данни в Китай. Много литературни препратки, например Nat Commun. 2020 Jan 10;11(1):222
  4. Lopinavir /Ritonavir – Анти-Хив медикамент. В България се продава под името КАЛЕТРА (и струва ок. 800 лв). Използва се при лечение на COVID-19 в Китай, Южна Корея, Испания и др.
  5. Hydroxyzine hydrochloride (Неуролакс) – Седативно действие; АСЕ2 инхибитор. Предложено от Micar21. Показано е намаляване на експресията на АСЕ2- протеинът, отговорен за навлизане на COVID-19 в клетката, повече от два пъти.

Важно: Тези медикаменти или по-точна техни аналози се отпускат само чрез протокол за съответни заболявания и не се продават свободно в аптеките.

Източник:

American Chemical Society. „Potential therapeutic agents, vaccines for COVID-19.“ ScienceDaily. ScienceDaily, 12 March 2020. www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200312101037.htm

И други.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?