BezRak.com

лечение

Учени откриват как могат да „изключат“ механизмите за разпространение на раковите клетки

Учени откриват как могат да „изключат“ механизмите за разпространение на раковите клетки
24 април 2020

Екип от учени от Раковия център „Роджъл“ към Мичиганския университет, САЩ, и Центъра за ракови заболявания в Кливланд, Охайо, САЩ, успяват да открият точката на свързване в раковата клетка, чрез която дадено лекарство би могло да активира ключов „спирачен механизъм“ срещу ускорения растеж на много видове рак. Изследването е ръководено от главния автор д-р Даниел Леонард (Daniel Leonard), доктор по медицина и член на Лабораторията на Нарла, и от учения д-р Уи Хуанг (Wei Huang).

Тяхното откритие е огромна стъпка към разработването на нов клас противоракови лекарства, които да подсилват активността на тумор-супресорните протеини.

Учените са наясно с това, че определени молекули са способни да увеличат активността на туморния супресор „PP2A“, което води до унищожаване на раковите клетки и намаляване на туморните размери. Но до този момент не бе известна точката на свързване на протеина с тези молекули, което осъществява тяхното взаимодействие.

Използвахме криоелектронна микроскопия, за да получим триизмерни изображения на нашата разработена молекула, „DT-061“, свързана към „PP2A“, отбелязва съавторът на изследването д-р Дерек Тейлър (Derek Taylor), доцент по фармакология и биохимия. „Това ни позволи за пръв път да видим как точно се съединяват и стабилизират различни съединения от протеина. Вече можем да използваме тази информация и да предприемем разработката на съединения, които биха могли да имат желания профил и потенциал, за да се прилагат в клиничната практика.

Изследователите смятат да нарекат този клас молекули „SMAPs“, което идва от „малки молекулни активатори на „PP2A““ (small molecule activators of „PP2A.“).

Наред с рака, функциите на „РР2А“ са нарушени и при редица други заболявания, включително при сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания. Изследователите смятат, че откритията им биха могли да дадат възможност за разработване на нови лекарства срещу заболявания като сърдечна недостатъчност и болест на Алцхаймер.

Това е пример за това как сътрудничеството и работата в екип могат да отговорят на някои въпроси като този, който учените си задават от много години“, казва съавторът на проучването Гутам Нарла (Goutham Narla). „Разкритието на структурата на „PP2A“, без биологичните познания за това как тези знания да се приложат в борбата с рака, би било само половината от работата по проучването. Също така, няма как просто да активираме „PP2A“, убивайки раковите клетки и забавяйки техния растеж, без да имаме структурните данни за самия процес. Но съвместната ни работа дава възможност за контролиране и използване на този по-рано нерегулируем туморен супресор.

През последните години има много голяма активност и вълнение около разработването на киназни инхибитори – малки молекулни съединения, които насочват своето действие върху протеин-киназите, чиято дисфункция участва в неконтролируемия растеж и разпространение на раковите клетки.

В новото изследване, учените атакуват рака по различен начин, като го „изключват“ чрез стабилизиране на протеиновите фосфатази, чиято дисфункция също води до неконтролируемия растеж на раковите клетки.

В своя доклад учените обмислят дали комбинацията от двата подхода едновременно може да предложи още по-мощен „удар“ върху рака, като предотврати неговия растеж и разпространение.

Нашето откритие предоставя първоначалната стъпка, която може да се оптимизира и приложи в клиничната практика при лечението както на онкологични, така и на редица други видове заболявания“, добавя д-р Хуанг.

Източник:

www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200420125521.htm

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?