BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Основни стъпки за превенция на рак на черния дроб

Основни стъпки за превенция на рак на черния дроб
27 май 2020

Редица видове рак се развиват по необясним начин, без връзка с очевидни рискови фактори. Това често поставя пациентите пред въпроса дали са направили нещо нередно, което е довело до тяхното заболяване.

Ракът на черния дроб не попада в групата на тези онкологични заболявания. Въпреки че в някои случаи заболяването възниква без видими предшестващи фактори, обикновено то се развива при нанесена вреда върху черния дроб. Някои от рисковите фактори включват минала или настояща хепатитна инфекция, значителна употреба на алкохол и все по-често – неалкохолна, мастна чернодробна болест (НМЧБ), която е свързана със затлъстяването. Общият елемент при тези фактори е, че те водят до възпаление и фиброза на черния дроб, което повишава риска от рак.

Макар голяма част от населението по света да страда от затлъстяване, този рисков фактор за развитие на рак на черния дроб е лечим. Възстановяването от НМЧБ става посредством определен хранителен режим и регулярни физически упражнения. Това означава, че в много случаи превенцията на рака на черния дроб зависи от действията, които пациентите предприемат – и това важи не само за тези, които страдат от заболяването. Ако пациентите се вслушат в съветите на своя лекуващ лекар и предприемат мерки за намаляване на своето телесно тегло, когато това е необходимо, те ще намалят и риска от развитието на раково заболяване.

Препоръчително е хората да следят своето тегло и да са наясно дали страдат от мастна чернодробна болест, за да могат да променят начина си на живот с цел навременно подобряване на своето здраве. Това изисква извършване на определени изследвания, тъй като заболяването обикновено е „безшумно“ и не се придружава от появата на определени симптоми. При определени рискови групи, включващи хора с наднормено тегло, симптоми на чернодробно заболяване, диабет тип 2, или такива, които са били изложени на хепатит, е необходимо извършване на кръвни изследвания за наличие на повишени чернодробни ензими.

Други по-рядко срещани заболявания причиняват фиброза или напреднало състояние на цироза, като тези пациенти също са изложени на риск от рак на черния дроб. По-малка група пациенти са наследили генетични мутации, които ги предразполагат към НМЧБ. Поради тази причина пациентите с фамилна анамнеза за това заболяване или рак на черния дроб трябва да се консултират с лекар, който да извърши оценка на тяхното състояние (скрининг).

При установяване на високи показатели на чернодробните ензими на пациента, последващото им проследяване включва допълнителни кръвни изследвания и извършване на образна диагностика.

Въпреки борбата с масовото затлъстяване, НМЧБ остава основният причинител на рак на черния дроб в западните страни. Първата стъпка за контрол над болестта е хората да се запознаят с това заболяване и последствията от него. Ако хората се грижат за своето здраве и вземат мерки навреме, честотата както на мастната чернодробна болест, така и на рака на черния дроб, може да бъде намалена.

Източник:

https://www.curetoday.com/publications/cure/2020/spring-2020/the-first-step-toward-preventing-liver-cancer-is-being-aware-of-the-precursors-to-its-development

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи