BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Как да се защитим от рак на кожата

Как да се защитим от рак на кожата
05 юни 2020

Докато най-често срещаните видове рак на кожата, като базалноклетъчен и плоскоклетъчен карцином, са по-лесно лечими, меланомът, който е един от най-разпространените видове рак, е далеч по-опасен. Националният раков институт на САЩ изчислява, че средно над 100 000 души ще бъдат диагностицирани със заболяването през 2020 г., а почти при 7 000 краят ще бъде фатален. И макар че заболяването е най-често срещано при белите хора, важно е да се отбележи, че афроамериканците, латиноамериканците и хора от други националности също са изложени на риск. Превенцията е особено важна за тези групи, тъй като техният меланом обикновено се открива на по-късен етап.

Повечето видове рак на кожата, включително меланомът, са предотвратими. Според някои анализи около 90 % от немеланомните ракови заболявания на кожата и най-малко 86 % процента от случаите на меланом са свързани с излагането на ултравиолетова светлина. Това означава, че покриването и използването на слънцезащитен крем са ефективни методи в превенцията на онкологичното заболяване.

Въпреки че до последното десетилетие прогнозата при метастатичен меланом бе доста мрачна, понастоящем има голям напредък в неговото лечение. Проучване от 2020 г., публикувано в „Американски журнал за обществено здраве“ показва, че коефициентът на смъртност от меланом е спаднал с 18 % между 2013 г. и 2016 г.,

Новите стратегии за лечение на меланом попадат в две категории“, отбелязват авторите на изследването проф. д-р Дейвид Полски (Prof. David Polsky) и проф. д-р Алфред Копф (Prof. Alfred W. Kopf). „Едната стратегия е чрез инхибитори на имунната контролна точка. Тези лекарства блокират способността на раковите клетки да изключват функциите на имунната система“, казва проф. Полски. „Така вместо имунната ви система да игнорира раковите клетки, тя ги атакува и унищожава.“

Другата стратегия за лечение използва лекарства, които се насочват към гена „BRAF“, който помага да се регулира растежа на новите клетки в цялото тяло. „При голяма част от случаите на меланом този ген е мутирал„ отбелязва проф. Полски „И тези лекарства могат да забавят развитието на нови тумори или да намалят размерите на съществуващите.

Въпреки че тези нови лекарства са невероятни, все още редица хора умират от меланом. Най-добрият подход е превенцията и ранната диагностика на заболяването, когато то може да се излекува чрез операция“ отбелязва той.

Наука за рака на кожата

Меланомът възниква, когато клетките, произвеждащи пигмент в епидермиса (най-горния слой на кожата), наречени меланоцити, започнат да растат неконтролируемо. Счита се, че ултравиолетовата светлина от слънцето е най-честият причинител на това, защото може да предизвика възпаление и да доведе до производството на молекули, наречени свободни радикали. Тези молекули могат да доведат до трайни увреждания в ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) на епидермалните клетки. Този тип промени ускоряват разграждането на колагена в кожата, което води до бръчки, увисване и неравномерен тен на кожата, както и до рак .

Не е нужно да бъдат нанесени силни увреди от слънцето, за да увеличите опасността от развитие на рак на кожата. В изследване от 2008 г., хората, които са имали пет слънчеви изгаряния в рамките на 10 години, са три пъти по-склонни да развият меланом, отколкото тези, които не са изгаряли.

Също така, проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ разкрива, че около една трета от възрастните получават слънчеви изгаряния поне веднъж годишно. „С течение на времето способността на кожата ни за регенерация се забавя“, казва доц. д-р Джоел Л. Коен (Dr. Joel L. Cohen), дерматолог и доцент в Калифорнийския университет в САЩ.

Ето защо експертите смятат, че защитата от силните слънчеви лъчи е може би най-ефективната стъпка, която може да бъде предприета за поддържане на здравето на кожата. Скорошно национално проучване в САЩ, което включва 2 007 възрастни разкрива, че е необходимо хората да подобрят грижата за своето здраве. Докато 72 % от анкетираните казват, че са използвали слънцезащитен крем, само 40 % от тях отбелязват, че го правят „винаги“ или „в повечето случаи“, когато излизат навън. Около 34 % отбелязват, че предприемат тази стъпка само „в някои от случаите“. От анкетираните 58 % заявяват, че са наясно с това, че превенцията на рака на кожата е „изключително важна“, когато става дума за избор на слънцезащитен крем.

Други стратегии за превенция на заболяването

В допълнение към употребата на слънцезащитен крем, има някои други основни стъпки за поддържане на здравето на нашата кожа и те включват:

Средиземноморска диета: Този начин на хранене, богат на плодове, зеленчуци, риба, зърнени храни, ядки, зехтин и много малко месо, не само поддържа здравето на сърдечно-съдовата ни система, но и това на нашата кожа. В проучване от 2019 г., публикувано в „Американски журнал за клинично хранене“ (American Journal of Clinical Nutrition), изследва жени във Франция, които спазват тази диета. Резултатите показват, че те имат 28 % по-малък риск от развитието на меланом и 23 % по-нисък риск от базално-клетъчен карцином.

Кремове с ретинол: Кремовете, съдържащи витамин А, могат да бъдат намерени в продукти, продавани без рецепта. „Локалните ретиноиди са добре проучени и доказано предпазват от увреждането на слънчевите лъчи“, казва доц. Коен. „Те помагат за понижаване на нивата на някои от ензимите, които причиняват разграждането на колагена, но и помагат за неговото производство в дермата.

Лазери:Има най-малко три вида лазери, които се използват не само за изглаждане на кожата и бръчките, но и също така са одобрени от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) за лечение на предракови лезии, наречени актинична кератоза“, казва доц. Коен. „Надяваме се, че лечението на тези предракови лезии ще допринесе в превенцията на това раково заболяване.“

Предраково лечение: Лекарствата за локална химиотерапия могат да се използват за лечение на актинична кератоза и ранен плоскоклетъчен рак. Тъй като това са мощни лекарствени средства, те обикновено се предписват само за хора с множество предракови лезии или такива с висок риск от рак на кожата. Ако имате някакви съмнения относно своето здраве, е необходимо да извършите консултация с личния си лекар или с дерматолог.

Източник:

https://www.consumerreports.org/cancer/protect-yourself-from-skin-cancer/

Сподели
Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи