BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нов подход за промяна на туморната микросреда

Учени откриват нов подход за промяна на туморната микросреда
15 юли 2020

Изследванията показват, че туморната микросреда (TMС) може да подпомогне на раковите клетки да растат и да избегнат атаката на имунната система. Доказано е, че микросредата може дори да инхибира действието на клетъчната имунотерапия, която е нова форма на лечение. При този вид терапия, клетките на имунната система на пациента се подлагат на обработка в лабораторни условия и се инжектират обратно в неговия организъм, за да атакуват раковите клетки.

Понастоящем учените разработват клетъчни имунотерапии, които не само да насърчават противораковата активност на имунната система, но и да се борят с инхибиторния ефект на туморната микросреда. Въпреки че е лесно да се оцени ефектът от новите терапии върху раковите клетки, оценката на ефективността върху тази микросреда представлява предизвикателство.

Изследователски екип, ръководен от учени от Медицинския колеж „Бейлор“ и Тексаската детска болница в САЩ, разработва нов подход, наречен „нано-радиомикс“ (nano-radiomics). Сред специалистите са д-р Кетан Гагада (Dr. Ketan Ghaghada), асистент по радиология в Медицинския колеж „Бейлор“ и д-р Робин Парихар (Dr. Robin Parihar), асистент по педиатрична хематология и онкология в Медицинския колеж „Бейлор“ и Тексаската детска болница. Колаборацията им дава началото на разработването на неинвазивния метод за оценка на ефекта от лечението с клетъчна имунотерапия, която е специално насочена към туморната микросреда. Новият метод използва комплексни анализи на данните от изображения, за да оцени промените в микросредата на тумора, които не могат да бъдат открити с конвенционалните методи за изобразяване. Откритията на учените са публикувани в научния журнал „Напредък в науката“ (Science Advances) и могат да подпомогнат разработката на ново неинвазивно средство, което да подобри съвременните методи за образна диагностика при анализ и мониторинг на ефективността на клетъчните имунотерапии.

Изучаването на отговора на туморната микросреда към противораковата терапия става все по-важно”, казва д-р Парихар, който е и съавтор на проучването. „Това е важно особено когато туморната микросреда инхибира антитуморната активност на клетъчните имунотерапии, които са проектирани да атакуват рака.

В момента технологиите за образна диагностика като компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) генерират триизмерни изображения, които предоставят информация за цялостния туморен отговор към терапията. Те показват дали туморът нараства или намалява, но не дават почти никаква информация относно туморната микросреда.

Учените разработват новия метод като комбинират технологията за изобразяване, използвайки контрастно вещество от наночастици, с „радиомика“ за изчислително извличане на данните от 3D- изображенията.

Радиомиката (Radiomics) е нова област в сферата на радиологията, където изображенията се анализират за извличане на информация, която може да разкрие специфични особености в тумора, които не се виждат с просто око. За да подобрим качеството на изображенията, използваме контрастно вещество с наночастици, разработено в нашата лаборатория. Това вещество има различен модел на разпределение в тумора от традиционните контрастни агенти, като по този начин разкрива промените в туморната микросреда“ казва д-р Гагада.

Използвайки миши модели на рак, изследователите лекуват едната група животни с клетъчна имунотерапия, която ефективно елиминира туморната микроседа, а втората група – с плацебо. И при двете групи се прилага контрастно вещество с наночастици, последвано от компютърна томография. Анализът на данните от изображенията и на двете групи показва, че „нано-радиомиката“ разкрива характеристики за терапията при едната група мишки, сериозно отличаващи се от информацията, получена за другата група.

Тъй като традиционната компютърна томография не предлага тази възможност, този нов подход има потенциал да улесни клиницистите в оценката на ефекта на терапиите по един неинвзивен начин, което ще подобри тяхната ефективност.

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20200712/Researchers-develop-new-approach-to-assess-changes-in-the-tumor-microenvironment.aspx

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи