BezRak.com

иновативна медицина

Протеин блокира факторите на канцерогенезата

Протеин блокира факторите на канцерогенезата
19 юни 2020

Основните процеси в клетките на бозайниците се контролират от протеини, наречени „транскрипционни фактори“. Например, транскрипционният фактор „HIF-1“ се задейства при условия на ниско съдържание на кислород, за да помогне на клетката да се адаптира към промяната в условията на средата.

Транскрипционните фактори функционират в здравите клетки, но раковите клетки могат да присвоят механизмите на някои от тях, като например „HIF-1“ – за насърчаване на туморния растеж.

Ново проучване, проведено от екипа на лабораторията на проф. Хенинг Лин (Prof. Hening Lin), професор по химия и биохимия в Колежа на изкуствата и науките в САЩ, разкрива, че протеин, наречен „TiPARP“, действа като „терминатор“ за няколко транскрипционни фактора, причиняващи рак. Един от тези фактори е именно „HIF-1“, който участва в развитието на редица онкологични заболявания, включително рак на гърдата. Изследването показва, че „TiPARP“ представлява важен туморен супресор, който може да се използва за лечението на рак.

Научната статия, публикувана в журнала „PNAS“, разкрива, че протеинът „TiPARP“ може да бъде използван като механизъм за изключване на няколко важни транскрипционни фактора, включително „HIF-1“, „C0-Myc“ и „естроген рецептор“. Също така, проучването показва точните механизми, по които протеина блокира функциите на тези фактори, както и неговото разпадане по време на този процес.

Факторът „HIF-1“ играе ключова роля в развитието на рака, тъй като много тумори „процъфтяват“ при условия с ниско съдържание на кислород“, казва проф. Лин, изследовател в Медицински институт „Хауърд Хюз“, Мериленд, САЩ, който е и един от авторите на статията.

„За да оцелеят тези тумори, те трябва да разчитат на механизмите на HIF-1“, отбелязва проф. Лин. „TiPARP блокира функциите на „HIF-1“. Следователно, ако успеем да активираме „TiPARP“, тогава може да бъде подтиснат и туморния растеж.

Проф. Лин и неговия екип са развълнувани от разкриването на механизма, чрез който протеина „TiPARP“ води до инхибиране на „HIF-1“, както и на други транскрипционни фактори, причиняващи рак. Този механизъм, наречен „течност-течност фаза на разделяне“ или „фазова кондензация“, представлява голям интерес в биологията.

Учените сравняват процеса с капки оцет в олио – оцетът образува отчетливи капки, суспендирани в по-вискозното олио.

По същия начин, когато „TiPARP“ се активира в клетъчното ядро, той образува така нареченото „фазово разделяне“, което подбира „HIF-1-алфа“ и „HUWE1“ (убиквитин протеин-лигаза), намиращи се в него. Това стартира процес, чрез който „HIF-1-alpha“ и „TiPARP“ се деактивират и разпадат.

Чрез процеса на фазово разделяне, протеинът „TiPARP“ блокира функциите не само на „HIF-1“, но и на няколко различни транскрипционни фактора, участващи в процеса на образуване на различни видове рак“, казва проф. Лин.

Според проф. Лин „TiPARP“ може да бъде една от активните съставки в лекарственото средство Тамоксифен (Tamoxifen), което е широко използвано за лечение на рак на гърдата.

Тамоксифенът, който успешно лекува ER-позитивен рак на гърдата, работи, защото „TiPARP“ активно инхибира естроген рецептора, както и „HIF-1“ и „c-Myc“ транскрипционните фактори при тумори“, отбелязва проф. Лин.

„Следващата стъпка ще бъде да разкрием потенциално съединение, което да активира протеина TiPARP“, отбелязва той.

Източник:

www.technology.org/2020/06/15/terminator-protein-halts-cancer-causing-cellular-processes/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?