BezRak.com

лечение

Учени откриват протеин, който участва в растежа на раковите клетки

Учени откриват протеин, който участва в растежа на раковите клетки
15 май 2020

Един от най-важните процеси в тялото е клетъчното делене, което протича непрестанно по време на целия живот на човека. При нормалните клетки това делене е ограничено, докато при раковите клетки е точно обратното – тяхното делене е неконтролируемо.

В ново проучване изследователи от Университета в Копенхаген, Дания, откриват две важни функции на протеин, наречен „RTEL1“, по време на клетъчното делене. Изследователите се надяват, че новите знания ще подпомогнат в разработката на нови терапии срещу рак.

Двете основни фази на клетъчния цикъл

Клетъчният цикъл на делене се състои от няколко фази. Най-основните от тях са S-фаза, когато ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) се удвоява (репликация на ДНК), и митоза (фаза на клетъчно делене/митотично делене), когато клетката се раздели на две „дъщерни“ клетки, в които дублираната ДНК се разпределя по равно.

Учените извършват редица изследвания за идентифициране на протеините, които играят ключова роля в клетъчното делене. В новото проучване изследователите откриват две важни функции на протеина „RTEL1“ по време на цикъла на клетъчното делене на раковите клетки.

Новото проучване показва, че този протеинът „RTEL1“ играе важна роля както в S-фазата, така и във фазата на митотично делене. Резултатите са публикувани в научния журнал „Нейчър структурна и молекулярна биология“ (Nature Structural & Molecular Biology).

Откритието ни показва, че „RTEL1“ има две ключови функции. При S-фазата протеинът може да предотврати увреждащи сблъсъци между процесите на репликация на ДНК и транскрипция (презаписване на информацията върху РНК (рибонуклеинова киселина), което в противен случай може да причини увреждане на ДНК и нестабилност на хромозомата. Функцията на протеина е да „изглажда“ някои необичайни структури, които могат да се образуват между ДНК и РНК веригите, наречени “R-loops”.” казва доц. Йънг Лиу (Ying Liu), доцент в Центъра за хромозомна устойчивост (CCS), катедра „Клетъчна и молекулярна медицина“, Копенхаген, Дания.

Втората особеност е, че “RTEL1” насърчава процес, наречен “MiDAS” (митотична ДНК синтеза), който е много често срещан в раковите клетки и се случва по време на фазата на клетъчно делене“, отбелязва той.

Изследване при три форми на рак

Феноменът „MiDAS“ се появява в ранния стадий на митозата. Нашите по-ранни данни показват, че раковите клетки използват тази необичайна форма на репликация на ДНК много по-често от нормалните клетки, тъй като раковите клетки имат много по-голям „репликационен стрес“ по време на S-фазата на клетъчния цикъл поради това, че процесът е компрометиран от свръхактивността на гените, причиняващи рак, наречени онкогени“, казва откривателят на този процес проф. Иън Хиксън (Ian Hickson).

„MiDAS“ помага на клетките да завършат репликацията на ДНК, която не са успели да довършат по време на S-фазата.

Ако процесът „MiDAS“ не може да се осъществи, това води до клетъчна смърт или мутации в оцелелите клетки. В случая на рака това означава, че раковата клетка има потенциал да стане още по-анормална поради новите мутации“, обяснява доц. Йънг Лиу.

В новото проучване, което е продължение на предишните открития на учените от Университета в Копенхаген, изследователите извършват тестове с различни видове ракови клетки, включително рак на костите, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво.

Две основни роли на протеина в едно клетъчно делене

Изследователите са изненадани да открият колко голяма роля играе протеинът „RTEL1“ в клетъчното делене.

Проучвахме кои протеини насърчават раковите клетки да използват процеса „MiDAS“ и тогава открихме протеина „RTEL1“, което беше изненада. Не очаквахме, че той оказва толкова голямо въздействие върху клетъчния цикъл.

Ние вярваме, че функцията на „RTEL1“ е критична за всички ракови клетки, които разчитат на процеса „MiDAS“, което на базата на нашите познания се наблюдава при повече от 80 % от известните видове рак. Следователно, можем да използваме това за създаване на лекарства, които да инхибират „RTEL1“ протеина и по този начин да унищожават раковите клетки“, заявява доц. Йънг Лиу.

Следващата стъпка на изследователите ще бъде да проучат какви са точните механизми на действие на „RTEL1“ и дали двете му основни функции са взаимосвързани, както и по какъв начин точно задейства протичането на процеса „MiDAS“ по време на митоза.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200512151935.htm

Сподели

1 Коментар

  1. Иван
    Иван май 18, 10:15

    Това са много добри новини. Дано успеят скоро.

    Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?