BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват ключов протеин, отговорен за разпространението на рака

Учени откриват ключов протеин, отговорен за разпространението на рака
06 юли 2020

С годините случаите на рак се увеличават и според статистиката броят на онкоболните ще продължи да нараства. Въпреки десетилетия на изследвания, лечението на рак все още е неефективно и има неприемливи странични ефекти, които налагат спешното разработване на нови подходи за превенция и лечение на заболяването. Разкриването на нови механизми, свързани с развитието и разпространението на рака, ще запълни съществуващите пропуски в науката и ще помогне за справяне с този проблем.

Скорошно проучване на учени от Медицинското училище „Duke-NUS“ в Сингапур предоставя нови доказателства, които разкриват наличието на ключов механизъм зад прогресията и рецидивите на рака. Изследването, публикувано в американския журнал „Доклади на Националната академия на науките“, показва ролята на протеина „MBNL1“ (Muscleblind Like Splicing Regulator 1) като биомаркер за прогнозата на рака. Тези открития могат да доведат до разработване на нови стратегии за лечение на онкологичните заболявания.

Открихме механизъм, включващ протеина „MBNL1“, който е обвързан с няколко характеристики на рака, като прогресията и рецидивите“, казва д-р Деблина Рей (Dr. Debleena Ray”, която е главен автор на проучването и старши научен сътрудник в програмата за Биология на рака и стволовите клетки към Медицинското училище „Duke-NUS“, Сингапур. „Установихме, че протеинът „MBNL1“ присъства в ниски количества при много от често срещаните ракови заболявания, включително рак на гърдата, колоректалния, стомашния, белодробния и простатния карцином. Това може да е една от причините за ниската обща преживяемост при много от тези често срещани онкологични заболявания.

Екипът открива, че това може да бъде променено чрез блокиране на протеина „JNK“ (c-Jun N-terminal kinases), добре позната „мишена“ на някои противоракови терапии срещу ракови клетки с ниски нива на „MBNL1“.

Въпреки че преди време инхибиторите на „JNK“ протеина са тествани като лекарство срещу рак, до момента няма налични клинични изпитвания относно техните ефекти. Въпреки това, ако в бъдеще се разработи надежден инхибитор на „JNK“, протеина „MBNL1“ може да се използва като биомаркер за определяне на това кои пациенти са подходящи за лечението“, казва доц. Дейвид Епщайн (Assoc. Prof. David Epstein), който е научен сътрудник в програмата “CSCB” и автор на проучването.

Лечението на рака представлява голямо предизвикателство за медицината по целия свят. Това проучване предоставя важна информация за нови потенциални „мишени“ и биомаркери, които са ключови за няколко основни видове рак. Това би могло да доведе до разработването на нови стратегии за лечение на заболяването, които могат да подобрят качеството на живот на пациентите“, отбелязват изследователите.

В бъдеще екипът възнамерява да проучи ролята на „MBNL1“ протеина в колоректалния рак, както и потенциала на „JNK“-инхибиторите, използвайки технология за инхибиране на генната експресия, която вече се прилага.

Източници:

1. Debleena Ray, et al. (2020). A tumor associated splice-isoform of MAP2K7 drives de- differentiation in MBNL1-low cancers via JNK activation. PNAS.

2. https://www.technologynetworks.com/tn/news/key-protein-behind-cancer-relapse-and-progression-uncovered-336832

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи