BezRak.com

алтернативни терапии

Ветеринарно лекарство като потенциално средство за лечение на ракови заболявания

Ветеринарно лекарство като потенциално средство за лечение на ракови заболявания
17 декември 2019

Индийски учени откриха, че фенбендазол – широкоспектърно противопаразитно лекарство, използвано във ветеринарния сектор, може да бъде ефективно лекарство и при лечението на някои ракови заболявания при хората.

Учени от Националния център за изследване на човешкия геном (НЦИЧГ) и университета в Пенджаб, Индия, съобщават, че фенбендазолът има добър потенциал за развитие като ефективно средство против рак. В момента препаратът се използва за лечение на инфекции, причинени от паразитни червеи при домашни любимци и коне. Резултатите от изследването са публикувани в онлайн-журнала „Scientific Reports“.

За да проверят ефективността на фенбендазола, изследователите изследвали действието му върху човешки клетки от недребноклетъчен рак на белия дроб, като анализирали раковите клетки с имунофлуоресцентна техника. Те открили, че лекарството причинява частична промяна на мрежата на микротубулите около клетъчното ядро. Линиите на туморните клетки също така показали по-висока активност на индуцирана клетъчна смърт в присъствието на тумор-супресорни гени p53.

Изследователите тествали фенбендазол при мишки, прилагайки им орален прием на лекарството на всеки втори ден в продължение на 12 дни. След края на 12-ия ден туморите били изрязани, измерени и претеглени. Изследователите открили, че размерите и теглото на туморите били намалени. Резултатите предполагат, че фенбендазол инхибира растежа на туморните клетки „Ин виво“, като предизвиква тяхната апоптоза.

Известно е, че раковите клетки проявяват повишен прием на глюкоза, необходима за техните енергийни нужди. В тази връзка, изследователите тествали ефекта на фенбендазол върху усвояването на глюкозата при човешки ракови клетки. В изследването били включени две различни ракови клетъчни линии: клетки тип H460 и A549. Изследователите открили, че и при двете клетъчни линии се наблюдава инхибиране на глюкозния прием.

Според тях, фенбендазолът може също да бъде ефективен при лекарствената резистентност, която е често срещана при раковите терапии. Процесът, при който лечението с фенбендазол намалява туморните размери при мишки, включва редица гени и протеини, изменящи различни сигнални пътища в клетките. По начало, лекарствата с една мишена често показват ограничена ефикасност и могат да доведат до лекарствена резистентност. За лекарствата като фенбендазол обаче, които имат множество клетъчни мишени, се очаква да имат много по-добра ефективност.

Д-р Тапас Мукхопадхай (Dr. Tapas Mukhopadhyay), бивш директор на НЦИЧГ, който ръководи изследването, отбелязва в изявление пред медията „India Science Wire“, че получените резултати разкриват няколко механизма на действие на лекарството: чрез нарушаване на структурата на микротубулите; чрез стабилизиране на p53 и чрез създаване на смущения в метаболизма на глюкозата. Тези нарушения водят до елиминиране на раковите клетки както Ин витро, така и Ин виво.

Използването на средства, повлияващи на микротубулите (МТА), за лечение на множество видове тумори, е широко застъпено, но за съжаление често се развива резистентност към тях. Д-р Мукхопадхай също споменава, че създаването на нови лекарства обикновено изисква значително време, пари и усилия. Разработването на обещаваща нова молекула и превръщането ѝ в одобрено за употреба лекарствено средство често отнема години. Следователно е изключително важно да се използват стратегии за преодоляване на тези пречки. Д-р Мукхопадхай смята, че преразглеждането на ветеринарни лекарства, показващи обещаващи резултати при прием от хора, може да доведе до значително намаляване на времето и разходите, необходими за разработването на нови лекарства.

Според изследователите, фенбендазолът е известен със своята безопасност при прием както от животни, така и от хора. Следователно има добър потенциал за прилагане като противоракова терапия или спомагателна/допълнителна терапия за лечение на онкологични заболявания.

Д-р Мукходапхай отбелязва също, че изследвания на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (САЩ), както и други предклинични данни относно токсичността на лекарството, показват, че дори прием на по-големи от препоръчителните дози при различни видове животни не води до негативни странични ефекти. Предишно проучване на изследователите показва, че фенбендазолът показва минимална токсичност при нормални човешки клетки. Всички тези данни сочат към заключението, че лекарството има добър потенциал за използване като антираков агент.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687140/

https://www.thehindubusinessline.com/news/science/veterinary-drug-may-be-repurposed-for-human-cancers-study/article24793200.ece#

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?